Finanțele întreprinderii

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

CUPRINSUL CURSULUI
1. Geneza finantelor
2. Rolul, sarcinile si obiectul finantelor intreprinderii
3. Finantarea intreprinderii
4. Analiza echilibrului financiar
5. Analiza rezultatelor intreprinderii
6. Costul creditelor pe termen scurt
7. Evaluarea intreprinderilor
8. Echilibrul financiar dinamic si diagnosticul intreprinderii
9. Gestionarea fondului de rulment
10. Planificarea financiara a intreprinderii – sistemul bugetar
11. Previziunea necesarului de finantare pe termen scurt- gestiunea stocurilor si a clientilor
12. Decizii de investitii
13. Decizii de finantare pe termen lung.
14. Diagnosticul financiar.

Extras din curs:

1.

GENEZA FINANTELOR

Intreprinderile evolueaza intr-un mediu financiar care le ofera instrumente si posibilitati de actiune specifice, dar le impun in acelasi timp si anumite constrangeri. Aceste oportunitati si constrangeri generate de mediul financiar permit, de altfel, definirea obiectivului gestiunii financiare sau finantelor intreprinderii. In general, formularile teoretice sau aplicative referitoare la gestiunea financiara adopta o optica normativa si conduc la formularea unor regului universale de analiza si de comportament, fara a neglija influenta pe care contextul intern si extern propriu intreprinderii o exercita asupra gestiunii financiare. Deci, problematica gestiunii financiare si continutul sau tehnic sunt strans legate de contextul intern si mediul extern al intreprinderii. In aceste conditii, este necesar sa se identifice si sa se puna in evidenta aspectele universale dovedite in teoria si practica financiara, si de asemenea aspectele ocazionale, circumstantiale si locale, proprii tipului de întreprindere, sau contextului national. Un studiu pertinent al gestiunii financiare necesita luarea in seama a influentelor neasteptate, datorate caracteristicilor proprii ale intreprinderii, cat si caracteristicilor inerente sistemului financiar.

Continutul gestiunii financiare poate fi abordat poate fi abordat prin referinta la obiectul sau, sarcinile fundamentale care i se cuvin, responsabilitatile operationale care sunt incredintate specialistilor din domeniul finantelor.

Obiectul gestiunii financiare urmareste coordonarea relatiilor dintre componentele mediului financiar al intreprinderii. Rolul gestiunii financiare consta in stapanirea constrangerilor financiare fundamentale si urmarirea obiectivelor finan-ciare majore. Responsabilitatile operationale ale gestiunii financiare sunt:

- Analiza financiara

- Gestiunea fin pe termen lung

- Gestiunea fin pe termen scurt

Mediul financiar al intreprinderii constituie un asamblu de procese privind crearea, conservarea si circulatia monedei si a altor active financiare. Totusi, moneda si celelalte active, nu constituie decat una dintre manifestarile sistemului financiar complex care antreneaza, in fapt, cinci categorii distincte de componente:

- sistemul financiar inglobeaza o masa de instrumente corespunzatoare unei game de active multiforme. Aceste active constituie titluri financiare, respectiv documente reprezentative de drepturi de proprietate sau de drepturi de creanta, detinute de o persoana asupra altei persoane.

- sistemul financiar presupune existenta unor agenti specializati in realizarea operatiilor financiare, care pot fi caracterizati drept institutii financiare (banci, societati financiare, intermediari specializati in tranzactii bursiere).

- titlurile financiare converg catre pietele de active financiare unde au loc tranzactiile titlurilor respective.

- tranzactiile financiare si activitatea institutiilor si pietelor sunt guvernate de dispozitii juridice si tehnice care definesc regulile formale ale practicii financiare.

- compartimentul financiar al intreprinderii poate fi determinat de interventia anumitor variabile de reglare fixate in cadrul pietelor specializate.

Aceste variabile, care influenteaza actiunea operatorilor includ rata dobanzii, care regleaza raporturile intre imprumutatori si imprumutati, cursul de schimb, care regleaza schimburile intre monedele nationale, cotatiile, care fixeaza preturile activelor financiare care fac obiectul tranzactiilor.

Intrebari de autoevaluare:

1. Cum se caracterizau functiile publice in comuna primitiva?

2. Cum se caracterizau functiile publice in oranduirea sclavagista?

3. Cum se caracterizau functiile publice in oranduirea feudala?

4. Cum se caracterizeaza functiile publice in capitalism?

5. Explicati motivele evolutiei functiilor publice din sclavagism in capitalism?

2.

ROLUL, SARCINILE SI OBIECTUL FINANTELOR INTREPRINDERII

Continutul gestiunii financiare este legat nu numai de dezvoltarea sistemului financiar global, ci in egala masura este determinat de insasi dezvoltarea intreprinderii. Aspecte ale gestiunii financiare in diferitele stadii ale dezvoltarii intreprinderii pot fi puse in evidenta cu ajutorul modelului ciclic de viata al intreprinderii.

In diferitele etape ale ciclului de viata, intreprinderile se confrunta cu nevoi de finantare specifice, dar in acelasi timp ele degaja resurse.

a) In faza de lansare, intreprinderea nou infiintata cunoaste o crestere moderata si instabila, a productiei si vanzarilor. Pentru gestiunea financiara, problema esentiala o reprezinta cautarea mijloacelor de finantare care sa permita mentinerea solvabilitatii si finatarii cheltuielilor cuvenite, cat si a investiilor necesare inceperii activitatii.

b) In faza de crestere, intreprinderea cunoaste o crestere rapida a productiei si vanzarilor. Sub aspectul gestiunii financiare, faza cresterii ramane dominata de preocuparile echilibrului financiar si, in consecinta, de grija acoperirii cresterii nevoilor de capital fix

si circulant (cresterea nevoii de fond de rulment) si obtinerii unor resurse externe suficiente pentru finantarea cresterii

Observații:

FINANTELE INTREPRINDERII

cursuri

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantele Intreprinderii.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
7 751 cuvinte
Nr caractere:
51 129 caractere
Marime:
61.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Lector Dr. Laura Popa
Sus!