Conținutul finanțelor întreprinderii

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Finantele intreprinderii cuprind relatiile economice care apar in procesul formarii si distribuirii resurselor financiare aflate la dispozitia intreprinderii in scopul obtinerii profitului maxim. Domeniul de studiu al finantelor intreprinderii sunt banii si relatiile care apar in momentul utilizarii si castigarii banilor, cat si toate formele pe care banii le pot lua in procesul circulatiei lor ( bani, materie prima, materie in curs de executie, produse finite, creante, bani).

Activitatea financiara este un punct de tangenta intre sursele de mijloace ale intreprinderii si utilizarea lor.

Teoria financiara se imparte in 3 compartimente mari:

1. Finante publice - studiaza modul de formare si repartizare a fondurilor banesti aflati la dispozitia organelor de administrare publica.

2. Finantele intreprinderii - studiaza modul de formare si utilizare a fondurilor banesti aflati la dispozitia agentilor economici.

3. Finantele individuale - analizeaza modul de formare si investire a banilor persoanelor private (populatia)

Toate aceste 3 forme de manifestare se afla intr-o interactiune continua deoarece populatia platind impozite contribuie la formarea veniturilor finantelor publice, intreprinderile prin salarii si impozite iarasi contribuie la formarea veniturilor publice si venituri personale, iar bugetul de stat prin functia lui de repartitie contribuie la formarea veniturilor intreprinderii si populatiei.

Rolul finantelor intreprinderii este legat de argumentarea diferitor variante de decizii de investire si finantare, asigurarea utilizarii eficiente a resurselor intreprinderii, determinarea exacta a necesarului de resurse materiale si financiare si procurarea lor la cel mai mic pret reprezinta responsabilitatile de baza a gestiunii financiare in cadrul intreprinderii.

Finantele intreprinderilor contribuie la asigurarea circuitului normal al fondurilor constituite asigurand capacitatea de plata si solvabilitate permanenta.

Finantele intreprinderilor iau parte activa la realizarea circuitului fondurilor, contribuind la asigurarea resurselor banesti necesare procurarii mijloacelor fixe, activelor circulante si salarizarii personalului, avand un rol important in desfasurarea procesului de productie, desfacerea produselor, si in final repartizarea veniturilor obtinute.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Continutul finantelor intreprinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 672 cuvinte
Nr caractere:
45 928 caractere
Marime:
40.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Continutul finantelor intreprinderii, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!