Cultură și civilizație europeană

Previzualizare curs:

Extras din curs:

29 aprilie 2010 -> data de predare a eseului

13 mai 2010 -> lucrare scrisa.

6 mai 2010

Continuare curs 1…

Institutii factor de civilizatie si originea si caracteristicile europene.

Institutie – latinescul institutio/instituto = asezare, alcatuire/obicei, randuiala.

Institutiile reprezinta forme organizatorice create de catre oameni cu scopul atingerii anumitor interese. Ele serversc interesele pe care le au oamenii. Se poate vorbi de o varietate a institutiilor. Ea are doua sensuri:

- sens larg: prin isntitutii se intelege organele sau organizatiile care desfasoara activitati cu caracter politic, social, cultural, administrativ precum si toate formele de organizare a raporturilor sociale potrivit unor norme juridice.

- In sens restrans, institutiile cuprind statul si organismele de guvernare. Ex: presedinte, monarh, parlament, guvern, etc.

In evolutia institutiilor europene, exista 3 momente importante:

- institutiile s-au creat in antichitatea greco-romana;

- epoca moderna: au aparut constitutiile care reprezinta fundamentul organizarii institutionale. Ex: la nivel european, a fost constitutia franceza de la 1791. Englezii au creat modelul constitutional. Exista constitutii scrise sau cutumiare (traditionale).

- Crearea institutiilor uniunii europene.

Institutiile au doua caracteristici importante:

1) stabilitate/durabilitate. Orice forma trebuie sa reziste timp

2) coeziunea institutiilor

Maurice Duverger: “ In cadrul institutiilor sunt importante doua elemente: elementul structural si fidelitatea care exprima atitudinea oamenilor fata de o institutie”.

Institutiile sunt un important factor de civilizatie. Institutia europeana releva trecerea Europei de la o societate inchisa la o societate deschisa (Carl Poper). A scrise lucrarea: “Societatea deschisa si dusmanii ei”.

Originea si caracteristicile civilizatiei europene.

Unitatea geografica numita Europa este indisolubil legata de notiunile de cultura si civilizatie. Cand spunem Europa ne gandim intotdeauna la cultura si civilizatia ei. Astfel incat, deseori, cele trei notiuni pot fi inlocuite. Daca astazi Europa inseamna cultura si civilizatie, Ea s-a nascut din barbarie. Formarea Europei e strans legata de navalirile popoarelor barbare: in general popoarele germanice si slavice.

Cand vorbim de Europa, trebuie sa facem o distinctie dintre ideea europeana si constructia europeana. Ideea europeana are o vechime de milenii. Constructia europeana este un proces contemporan inceput dupa cum stim dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In cadrul continentului au aparut idei legate de unitatea europeana. Proiectele privind unitatea Europei au fost fie de natura imperiala, legate de realizarea unitatii Europei sub o hegemonie europeana. S-au intemeiat fie pe organizare federativa, fie pe organizare conferedativa. Exista din punct de vedere etimologic; cuvantul Europa are o origine semitica, celtica sau greceasca. Se gaseste in cadrul mitologiei grecesti si in cadrul traditiilor crestine: cap 9 si 10 din Biblie unde e vorba de cei trei fii ai lui Noe care primesc fiecare cate o parte a lumii (Asia, Africa si Europa).

Primul autor care pomeneste numele de Europa in scris este Hesiod (sec VIII BC). Vorbeste despre Europa ca aflandu-se de nord de Grecia. Este deasemenea una dintre cele 3000 de oceanide (nimfe).

Herodot: vorbeste despre Europa ca fiind un pamant extraordinar de frumos (“niciun om nu merita sa ii fie stapan”). Fixeaza limitele sudice, vestice si estice ale europei. Limitele estice se afla, conform lui, pe raul Don.

Intotdeauna limitele sudice si vestice ale Europei au fost precise, in vreme ce limitele estice au fost mai fluctuante in decursul timpului. Deabia in epoca moderna au fost fixate limitele estice ale Europei: Muntii Ural si kilometrul 1777 al transsiberianului.

Este penultimul continent ca marime. In momentul de fatza populatia continentului la 731 milioane. Se estimeaza ca pana in 2050, populatia Europei va scadea cu 7%.

Elementele originare ale civilizatiei europene.

1) Umanismul grec.

2) Ordinea juridica romana

3) Crestinismul

La acestea, adaugam contributia regimurilor feudale si parlamentare moderne care explica diversitatea de organizare pe care o are Europa. Aceasta diversitate e dublata de o diversitate culturala (ex: multilingvism).

Multilingvism: exista mai multe familii lingvistice:

– romanice

– germanice

– slavice

– celtice

– baltice

– greaca

– albaneza

La acestea se adauga limbile fino-ugrice. Mai nou exista si familia sino-tibetana si familia de limbi africane. Limba izolata: limba basca.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura si Civilizatie Europeana
    • Crestinismul in cultura si civilizatia medievala.doc
    • Cultura si civilizatia bizantina.doc
    • Curs 2.doc
    • Curs 3.doc
    • Curs 4.doc
    • Curs 5.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
11 521 cuvinte
Nr caractere:
65 418 caractere
Marime:
69.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filosofie
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!