Personajele în opera lui Bulgakov - Mestrul și Margareta

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Maestrul si Margareta este, la primul nivel al lecturii o carte ciudata. Intr-un plan Diavolul insusi rascoleste un oras linistit si monoton, Moscova, iar in alt plan, Hristos isi cunoaste si aproape ca se imprieteneste cu cel ce ii va fi calau, Pilat din Pont.

Orasul este coplesit de mefienta iluzionistului Woland, Satana cu chip de om (motiv intalnit si la alti rusi, de pilda Leonid Andreev). Dragostea Maestrului pentru Margareta isi gaseste un sfarsit abrupt in constrangerile societatii. El, scriitorul ratat al romanului absolut. Ea, claustrata in prejudecatile societatii moscovite, fortata sa conserve o casnicie cu un barbat pe care nu-l iubeste. Dragostea lor devine drama care il arunca pe el in mrejele nebuniei si pe ea in bratele mereu deschise ale Diavolului. In trecut, Iisus isi traieste judecata. Candoarea si intelepciunea lui nu reprezinta nimic in fata omului pornit sa infaptuiasca metodic raul. Este un plan arid, al lipsei de speranta, al neputintei binelui in fata raului absolut. Cele doua planuri se intretaie, caci disperarea, nevoia de iubire si mantuire, dar si jocurile parsive ale lui Woland ii fac pe Maestru si pe Margareta sa-si depaseasca statutele de oameni obisnuiti. Iluzionistul acopera cu figura sa iconica planul terestru, evocat de Moscova secolul XVIII, dar Iisus domina implacabil planul cosmic, evocat de transpunerea neobisnuit de vie a Bibliei. Tot ceea ce ramane nespus in imediatul pervertit de Woland, este intarit in transcendentul purificat de Hristos

Cea mai importanta opera a lui Bulgakov a fost Maestrul si Margareta. Opera este o fantezie despre diavol, deghizat intr-un profesor, care cauzeaza haosul in oras. Cartea lui a fost inabusita deoarece Bulgakov a refuzat sa faca schimbarile cerute de autoritati. Desi Bulgakov inca mai facea modificari la romanul lui aflandu-se pe patul de moarte , cu ajutorul nevestei, opera lui a fost finalizata in cele din urma. Prima editie sovietica a fost publicata in anii 1966-1967, iar o editie mai mare a aparut in anul 1973, iar o revizie completa atextului in 1989.

Actiune romanului are loc pe trei planuri, fiecare din ele oferind comentarii despre celelalte.partea istorica a naratiunii este situata in Ierusalim , unde Pilat din Pont condoamna la moarte un om , pe nume , Jeshua, stiind ca acesta este nevinovat.. Naratiunea contemporana este plasata in Moscova , unde locuiesc Maestrul si Margareta, si unde Maestrul a scris u roman despre Pilat. Al treilea plan fantastic al romanului prezinta lumea demonica si Diavolul. El apare in Moscova cu o suita mare printer care si un pisoi negru, urias. Diavolul, Woland, este vazut mai mult ca un agent al binelui , in mod neconventional. Mai mult, personajul lui Iisus, pe nume Yeshua, nu este foarte biblic. Temele religioase si filosofice si examinarea libertatii artei se invart in jurul patrunderii diavolului in viata moderna a Moscovei si in jurul crucificarii lui Hristos. Discurusri interactive si competitive din domeniul stiintei , religiei, literaturii, istoriei si politicii, complica mai mult sirul narativ Mestrul isi arde manuscrisul si se retrage la un azil de nebuni. Dragostea Margaritei pentru Maestru deriva din pactul ei cu Satana.

“Maestrul si Margareta” este incarcată cu personaje interesante, comice, sensibile,care provoaca intriga adeseori. Multe personaje sunt create pe baza unor prototipuri din viata de zi cu zi care aveau un rol activ de cenzori de opere literare sau erau implicati in arestare scriitorilor. Pentru unele personaje Bulgakov s-a inspirat din viata oamenilor care traiau cu el in acelasi mediu.

Personaje demonice:

In primul rand unul din personajele principale este Woland nu depune un efort deosebit pentru a dezlantui iadul pe pamant in Moscova.In general el este doar un martor al actiunilor intreprinse de altii, adeseori de moscoviti insasi care sunt condusi de lacomie sau de instinctul de supravietuire intr-un oras ce s-a schimbat. Woland introduce actiunea adresand intrebari simple si logice,dandu-si cu parerea asupra fiecarei situatii si uneori chiar strigand numele unuia din membrii suitei lui. Suita lui Woland in Moscova este formata din cinci personaje fiecare cu un talent anume. Koroviev/Fagot este dirijorul corului,interpretul si purtatorul de cuvant. Behemoth ,pisica uriasa, este personajul violent este foarte indemanatic Browning-ul(revolver/mitraliera) sau in momentul in care descopera o plita primus. Azazello este trimis ca spion, ca cel care umbla printre oameni sa recruteze sau sa negocieze.. Abaddon nu iese in evidenta si nu apare in prim plan.Cu corectitudinea lui rara el este de parte ambelor partii care iau parte la aceasta lupta.Si nu in ultimul rand, Hella, tfemeia vampir, servitoarea indemanatica rapida si eficienta, nu exista cerinta caruia sa nu-i gaseasca o rezolvare.Pe langa suita diabolica a lui Woland vom mai intani si alte personaje demonice la balul Satanei.Bineinteles toate aceste personaje sunt moarte deja cu exceptia lui Johan Strauss compozitorul si violonistul Henri Vieuxtemps, toate au facut ceva rau care i-a trimis in Iad sau ar fi putut face ceva rau pentru a ajunge aici.

Descrierea vesmintelor lui Koroviev se refera la vizita diavolului facuta lui Ivan Fyodorevich Karamazov in romanul Fratii Karamazov scris de Fyodor Mikhailovich Dostoevsky (1821-1881).Pseudonimul sau ,Fagott, pe care i l-a alocat Wolland in timpul spectacolului de la teatrul de varietatii Woland, il leaga de multe teme cu tenta muzicala din poveste. Infatisarea lui ne face sa ne gandim la instrument muzical de suflat care poate avea pana la 2 metri lungime si care are o rezonanta mai puternica(...?....) Fagott are capacitatea de a-si modifica vocea.

Observații:

Facultatea de Limbi si

Literaturi Straine

Universitatea Bucuresti

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personajele in Opera lui Bulgakov - Mestrul si Margareta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 940 cuvinte
Nr caractere:
14 772 caractere
Marime:
13.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filologie
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Profesorului:
Axinia Crasovski
Sus!