Narcisismul

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dincolo de orice referentialitate a peisajului (evidenta pentru oricine a vazut lacul de langa Ipotesti), in poemul Lacul, reveria individuala capata un destin estetic, natura isi pierde consistenta materiala, si odata dematerializata se abstractizeaza. Pentru a vizualiza procesul, este de ajuns sa ne gandim la un exemplu revelator oferit de artele plastice: Nuferii albastri ai lui Monet, care uniformizeaza substanta cromatica in bine cunoscutul fluid de nuante verzi-albastrii; ei par facuti din materia amagitoare a oglinzii si alta materialitate (sau alta referentialitate) ar strica tot efectul.

Poemul eminescian se constituie si el preponderent vizual, exploatand ingenios vocatia reflectanta a elementului acvatic, in acelasi timp sursa a muzicalitatii (,,Inganati de glas de ape"; ,,Unduioasa apa sune") si a imaginilor cinetice ale leganarii, al caror simbolism trimite spre tema somnului si mai departe a mortii. Peisajul se confunda cu substanta oglinzii, cosmosul intreg este captat de ea, sau cum ar spune Ion Barbu, natura ni se prezinta ,,intrata prin oglinda in mantuit azur". Universului real i se substituie o imagine dematerializata, ce va continua sa existe, ascunsa in pliurile perfide ale oglinzii, mult dupa disparitia lumii ce a generat-o, ca si astrul enigmatic din poemul La steaua, alt joc de iluzii optice.

Lacul albastru pe care plutesc, cu forma lor stelara, nuferii galbeni este o reproducere aproape fotografica a cerului instelat, reunindu-se astfel, in imaginea parelnicei suprafete reflectante, adancul si inaltul. Aceeasi imagine gasim in Lasa-ti lumea , unde privirea contempla simultan ,,Stele' n ceruri, stele' n valuri". Bachelard nota in acest sens: ,,lacul creeaza in el un cer. Apa, in tanara-i limpezime, este un cer rasturnat in care astrii capata o noua viata" (Apa si visele, Bucuresti: Univers, 1995, 57). Criticul francez revela, preluand argumentele lui Lavelle, ,,fireasca profunzime a reflexului acvatic, infinitul visului sugerat de acest reflex". Spre a ne convinge de felul in care apa permite o altfel de oglindire decat geometricele oglinzi, mai deschisa, mai profunda, criticul analizeaza procesele narcisismului, pornind de la mitul lor nucleic:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Narcisismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 864 cuvinte
Nr caractere:
18 699 caractere
Marime:
19.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
Narcisismul, medicina
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Profesorului:
Marina Cap-Bun
Sus!