Imunitatea

Extras din curs:

Apararea organismului impotriva invadatorilor externi (micro-organisme: virusi, bacterii si alti agenti patogeni sau macromolecule prezente in aer, apa, alimente) denumiti antigene implica 2 sisteme:

Sistemul de aparare nespecific, care nu poate diferentia agentii patogeni intre ei; - -

Sistemul de aparare specific: sistemul imunitar (imunitatea umorala si celulara) care reactioneaza in mod specific la fiecare tip de invadator.

= mecanismele de aparare ale organismului impotriva agentilor straini care nu necesita recunoasterea specifica a unui Ag si astfel, nu sunt implicate celulele imunitare (care prezinta receptori specifici pentru Ag)

Prima linie de aparare

Pielea si mucoasele (secretiile lor)

- daca acestea sunt intacte, constituie o bariera fizica pentru bacterii si virusi.

Mucoasele (tesut epitelial secretant de mucus) captusesc caile digestive, respiratorii si urogenitale, protejand organismul contra micro-organismelor care penetreaza aceste cai.

- - - - -

in afara de rolul de bariera fizica, pielea si mucoasele lupta impotriva agentilor patogeni cu ajutorul armelor chimice:

- Sudoarea si sebumul (secretiile glandelor sudoripare si sebacee) mentin un pH acid la nivelul pielii (pH 5), ceea ce impiedica dezvoltarea/ propagarea numeroaselor micro-organisme.

- Mucusul (secretat de celulele mucoaselor) este un lichid vascos, care retine micro-organismele ceea ce faciliteaza fagocitoza lor de catre macrofage.

- - -

- Secretiile - lacrimile, saliva si secretiile vaginale - contin o enzima numita lizozim care are capacitatea de a distruge peretele anumitor bacterii.

- Aciditatea crescuta a stomacului impiedica dezvoltarea bacteriilor precum si eliminarea majoritatii particulelor invadatoare care patrund in organism odata cu alimentele.

- Flora normala (saprofita) a intestinului joaca de asemenea un rol protector, impiedicand dezvoltarea agentilor patogeni la acest nivel.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imunitatea.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
111 pagini
Marime:
1.72MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
organism, imunitate, rezistenta, boli, virusi, molecule
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!