Surse de alimentare pentru rețelele de joasă tensiune

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Datorită succesiunii fireşti a procesului de producere, transport şi distribuţie a energiei electrice în cadrul unui sistem electroenergetice (SE), sursa de energie electrică pentru RED-JT o reprezintă secundarul transformatorului dintr-un post de transformare [11]. Postul de transformare (PT) reprezintă forma particulară a unei staţii de transformare a cărei tensiune de pe partea de înaltă (primară), fig.8.1., face parte din clasa reţelelor de medie tensiune, iar cea de pe partea de joasă tensiune (secundară) face parte din clasa reţelei de joasă tensiune.

În cazul unor consumatori izolaţi (cabane, organizări de şantier, staţii de retransmisie radio-TV),care nu pot fi alimentaţi din sistemul electroenergetic, sau în cazul unor consumatori , care din cerinţe de asigurare a continuităţii în alimentare îşi prevăd sursă de rezervă de înlocuire, se poate utiliza ca sursă de alimentare pentru o RE-JT, un generator electric trifazat, antrenat de un motor cu ardere internă (grup electrogen).

Consumatorii care au receptori vitali, de care depinde siguranţa utilizatorilor, trebuie să-şi prevadă sursă de siguranţă [8], care să asigure neitreruptibilitatea acestor receptori. Aceasta cerinţă poate fi asigurată NUMAI cu surse ce înglobeaza o baterie de acumulatori şi o reţea electrică a cărei configuraţie să permită insularizarea (separarea) receptorilor de categorii diferite

8.1. POSTUL DE TRANSFORMARE

8.1.1.Consideraţii generale

În categoria posturilor de transformare (PT) sunt cuprinse toate construcţiile şi echipamentul electromecanic, menit să transforme tensiunea la care se tranzitează energia electrică, de la valori incluse în clasa reţelelor electrice de medie tensiune, la valori incluse

în clasa reţelelor electrice de joasă tensiune, PT asigurând legătura între cele două clase de reţele electrice.

Ca urmare, prezenţa unui post de transformare în aria geografică a unei aşezări are două implicaţii:

- una determinată de prezenţa fizică în spaţiul construit ,

- şi o alta legată de rolul funcţional, respectiv asigurarea tranzitului de putere

din reţeaua electrică de medie tensiune către cea de joasa tensiune.

Ansamblul definit ca post de transformare are deci două componente

principale respectiv :

-partea constructivă, reprezentătă de suportul în care şi pe care sunt susţinute componentele celei de a două părţi , adoptarea soluţiei de realizare (supraterane, subterane sau aeriene),fiind determinată de considerente economice, arhitecturale , de spaţiu disponibil,etc respectiv,

-echiparea electro-mecanică, constituită din materialele şi aparatele prin care este tranzitată energia electrică şi accesoriile necesare acestui scop, adoptarea soluţiei fiind determinată de considerente economice, soluţie constructivă , dar în special de cerinţele legate de continuitatea în alimentare.

Echiparea electro-mecanică a unui post de transformare , la rândul său este constituită din:

- circuite primare (principale) fiind cele parcurse de energia electrică tranzitată, respectiv cele expuse la tensiunea de serviciu şi parcurse de curenţii absorbiţi de receptori;

- circuite secundare, deservesc circuitele primare, au tensiuni mai mici sau egale cu 220V, iar curenţii sunt foarte mici, de regulă sub 5A. Din această categorie fac parte circuitele de comandă, semnalizare, protecţie, măsură;

- instalaţii auxiliare, din care fac parte serviciile proprii de curent alternativ şi de curent continuu, instalaţia de legare la pământ şi cea de protecţie împotriva loviturilor directe de trăsnet.

Echipamentul aferent circuitelor primare, (ID-MT; ID-JT, şi îndeosebi transformatoarele) reprezintă partea principală a unui PT, ocupând spaţiul cel mai mare.

Echipamentul aferent circuitelor secundare este montat pe panouri sau pupitre, ansamblul lor formând tabloul de comandă.

Legătura aparatelor cu care se realizează circuitelor secundare cu aparatele circuitelor primare pe care le deservesc, se realizează cu cabluri de circuite secundare, pozate în canale speciale de cabluri.

Pentru partea de construcţii a PT, materialele folosite au evoluat continuu de la cărămidă, beton armat, beton autoclavizat, până la carcase metalice sau din materiale plastice. La PT amplasate în aer liber transformatoarele se amplasează la sol sau suspendate pe stâlpi din lemn sau beton (posturi aeriene).

Datorită numărului foarte mare de posturi de transformare utilizate (de ex. de ordinul sutelor în cazul unui oraş cu peste 100.000 locuitori), din considerente economice, dar şi de încadrare în ambientul urban, s-au conceput şi realizat soluţii tipizate cu dimensiuni reduse.

În tabelul 8.1. este prezentată evoluţia suprafeţei ocupate de PT în Germania, în funcţie de soluţia tehnică de realizare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse de Alimentare Pentru Retelele de Joasa Tensiune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
6 955 cuvinte
Nr caractere:
38 943 caractere
Marime:
467.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!