Educație Fizică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Modernizarea invatamintului in Republica Moldova creeaza premise optime pentru realizarea scalativa a curriculum-ului scolar de educatie fizica, contribuind la dezvoltarea libera, armonioasa a omului si formarea personalitatii creative.

In procesul de instruire vor fi atinse obiectivele educationale in cazul utilizarii metodelor si tehnologiilor avansate, directionate spre o instruire formativ-creativa, creindu-le elevilor reprezentari ample despre cultura fizica, cultura sanatatii si modul sanatos de viata. In scopul argumentarii stiintifice si optimizarii sistemului scolar de educatie fizica s-a elaborat, in prealabil, "Conceptia educatiei fizice si sportului in invatamintul preuniversitar" (1995), document al carui repere conceptuale au constituit bazele metodologice la elaborarea curricum-ului.

Elaborarea curriculum-ului de educatie fizica a fost anticipata de analiza sistemului educational precedent, constatindu-se lacune de ordin metodologic, organizatoric si de continut. S-a constatat ca activitatea motrica la lectiile de educatie fizica a fost orientata spre formarea la elevi a performantelor sportive, ceea ce vine in contradictie cu obiectivul educational major al educatiei fizice scolare. Astfel nu are loc rezolvarea obiectivelor educationale in ansamblu. Obiectivul general al educatiei fizice scolare consta in formarea la elevi a interesului constant (confirmat prin activitate concreta) pentru practicarea independenta si sistematica a exercitiilor fizice, precum si formarea deprinderilor de a duce un mod sanatos de viata in care activitatea motrica sa ocupe un loc prioritar.

Evaluarea succesului scolar, gradului de cultura fizica la elevi trebuie sa aiba loc in mod complex, constatindu-se nu atit performantele de continut sportiv, cit indicii nivelului de dezvoltare isi pregatire fizica functionala, precum si nivelul formarii cunostintelor teoretico-metodice, calitatilor moral-volitive, estetice, capacitatilor aplicative, actionale si atitudinilor respective.

Curriculum-ul la educatia fizica a fost elaborat in baza urmatoarelor principii:

- principiul dezvoltarii multilaterale a elevului;

- principiul continuitatii: invatamintul fiind variabil, flexibil, conform intereselor si particularitatilor de virsta ale elevilor;

- principiul umanizarii;

- principiul coerentei dintre continutul educational si finalitatile educatiei fizice scolare;

- principiul pertinentei la elaborarea obiectivelor si continuturilor educationale.

In scopul realizarii plenare si calitative a curriculum-ului, se preconizeaza elaborarea ghidurilor didactico-metodice pentru pedagogi, precum si a materialelor didactico-instructive la obiectul "Educatia fizica", destinate elevilor.

CONCEPTIA CURRICULARA A EDUCATIEI FIZICE SCOLARE

I. REPERE TEORETICE

Strategia restructurarii invatamintului in Republica Moldova impune un nou concept in educatia fizica a elevilor. Conceptul urmareste imbunatatirea considerabila a conditiei fizice a elevilor, calitatea careia, actualmente, nu numai ca pune in pericol sanatatea elevilor, dar, perecliteaza vitalitatea societatii in ansamblu.

Specificul educatiei fizice, ca obiect de invatamint, dispune de vaste posibilitati ce asigura unitatea dintre bogatia spirituala, puritatea morala si perfectiunea fizica - componente important si in formarea multilaterala a personalitatii elevului. Ea este unica disciplina de invatamint care formeaza la elevi atitudine competenta fata de propriul organism si exigenta de autoperfectiunii functionala, educind multiaspectual personalitatea elevului prin insertie sociala plenara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Educatie Fizica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
13 667 cuvinte
Nr caractere:
79 248 caractere
Marime:
64.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
educatie fizica, cultura
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Educație Fizică
Sus!