Dreptul sportiv - Noua atitudine în sport

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dreptul sportiv (traducerea termenului Sport Law) reprezinta modul in care diferite parti ale Dreptului se aplica in mod exclusiv asupra unui domeniu - sportul si asupra industriei pe care acesta o dezvolta gradual.

Aplicarea legii in sport a creat de multe ori noi si dificile spete legale pentru judecatori, avocati, sportivi si administratori. Aceste spete au creat la randul lor nevoia si de multe ori oportunitatea aparitiei de reglementari specifice acestei nise la inceput inguste, dar cu o acoperire crescanda in ultimi ani.

Ulterior, pe masura ce amploarea fenomenului a crescut aceasta problematica unica a necesitat promulgarea de reguli, regulamente si noi modalitati care sa reglementeze activitatea sportiva si modul in care ea se desfasoara.

Studierea dreptului sportiv este un domeniu relativ nou aparut in randul ramurilor de drept. Acesta insa se dezvolta exponential in conditiile in care sume enorme sunt investite anual in acest domeniu, iar sportul a devenit mai degraba o afacere de mai multe sute de milioane de euro, decat refugiul traditional al oamenilor dupa o zi de munca. De altfel sumele ametitoare care se vehiculeaza pentru transferurile de jucatori, investitiile in infrastructura, numarul imens al admiratorilor au transformat sportul in afacerea secolului XXI.

Dreptul sportiv a capatat o importanta majora mai ales pentru cei implicati in managementul sportiv. Acest lucru este evident si datorita faptului ca majoritatea pozitiilor de conducere in conducerea federatiilor sportive nationale si internationale, a marilor cluburi sportive de ambele parti ale Oceanului Atlantic si chiar si in cele din Asia sunt detinute de avocati.

Cele mai importante exemple vin este adevarat din Statele Unite unde amploarea fenomenului a capatat proportii industriale: David Stern se afla in fruntea NBA-ului, Garry Bettman conduce destinele NHL, iar Paul Tagilabue a facut din NFL una din cele mai importante componente ale showbizului american. Insa avem si exemple europene de succes, poate cel mai elocvent fiind cel al presedintelui F.C Barcelona, castigatoarea Ligii Campionilor si a Campionatului Spaniei, Juan Laporta, unul din avocatii de succes ai Catalunyiei si un reputat profesor universitar

.In aceste conditii, este din ce in ce mai evident faptul ca administratorii implicati in conducerea marilor cluburi, federatii sportive, care au cunostiinte sau inteleg importanta reglementarilor legale care afecteaza ,,industria" sportiva trebuie sa tina cont de implicare in organizatiile lor a avocatilor specializati in Drept Sportiv, in acest fel putand sa-si conduca si sa-si administreze mult mai usor organizatiile, care au devenit din ce in ce mai complexe si specializate.

Treptat acesta specializare si amploare a fenomenului sportiv a ajuns si in Romania. Marile cluburi din Romania au inceput sa se transforme in societati pe actiuni, exista intentia clar exprimata de a se face listarea lor la Bursa, este evident faptul ca viitorul apartine acestui model organizational, iar modelul traditional al presedintelui-imparat care conduce la modul autoritar este sortit uitarii.

Aferent acestei tendinte si a dezvoltarii unei piete concurentiale in domeniul sportiv, este stringenta si in Romania aparitia avocatilor specizalizati care sa poata sa gestioneze in mod eficient si in acelasi timp sa apere interesele tuturor celor implicati, atat sportivi, cat si reprezentanti ai managementului. Normativele stricte, promovate de agentiile internationale in ceea ce priveste transferurile, modul in care se realizeza acestea, organizarea de evenimente sportive si modul in care sunt gestionate veniturile realizate din sport necesita in mod evident implicarea in conducerea acestor organizatii a specialistilor familiarizati cu acestea si cu experienta in rezolvarea acestor reglementari complexe.

Reglementarile organismelor internationale cu privire la relatiile contractuale de munca ale sportivilor

Astfel la data de 31 octombrie 2000 FIFA si UEFA au eliberat o rezolutie carea avea ca adresant Comisia Uniuni Europene. Aceasta rezolutie prezenta in sase puncte modul in care sistemul de transferuri se sincronizeaza cu strictele reglementari europene privind libertatea pietei muncii.

1. Prohibirea transferurilor internationale ale minorilor

Dorind sa lupte impotriva exploatarii economice a tinerilor, FIFA considera ca este necesara prohibirea transferurilor internationale a jucatorilor sub 18 ani. Singurele situatii in care transferul unui minor este permis sunt acelea in care familia jucatorului se muta in alta tara. Jucatorii tineri sub 18 ani se afla intr-o pozitie vulnerabila. Acesti jucatori sunt de cele mai multe ori tentati sa renunte la studii in dorinta lor de a urma o cariera sportiva (desi sansa de a obtine succese profesionale este foarte limitat). Organismele care guverneaza fotbalul au o responsabilitate privind soarta acestor tineri jucatori, sa se asigure ca acestia nu isi vor parasi casa, familia si educatia, numai pentru a afla ca visul lor de a deveni jucatori profesionisiti nu are sanse sa se materializeze.

2. Compensarea antrenamentelor pentru tinerii jucatori

Asa cum am mentionat, unul dintre beneficiile sistemului curent de transferuri este redistribuirea veniturilor catre "radacini". Acest lucru permite cluburilor mai mici si asociatilor sportive sa continue cu programele de antrenament si eforturile lor de dezvoltare. Organismele care conduc destinele fotbalului international au dezvoltat un ,,pachet de antrenament si educatie", care are ca scop tocmai recompensarea cluburilor pentru investitiile care le fac tinerii jucatori. Acest pachet include "solidaritatea "financiara, element caracteristic sistemului de transferuri actual. Astfel se prevede ca la momentul transferului sa se plateasca o compensatie pentru eforturile facute cu pregatirea jucatorilor (pana la varsta de 23 de ani), chiar si in conditiile in care un jucator sub 23 de ani se transfera la sfarsitul contractului. Aceasta clauza a fost foarte clar dezvoltata de catre Avocatul General Lenz in opinia sa sustinuta in celebrul caz Bosman.

Aceste compensatii cu pregatirea vor fi platite de catre noul club, dar acestea vor fi partial finantate tocmai prin acest mecanism al"solidaritatii", incluzand aici si o parte fondurile obtinute si derivate din drepturile de televiziune.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul sportiv - Noua atitudine in sport.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 412 cuvinte
Nr caractere:
20 155 caractere
Marime:
16.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
sport, atitudine
Predat:
Facultatea de Educatie Fizica si Sport , Universitatea de Vest din Timisoara
Materie:
Educație Fizică
An de studiu:
I
Sus!