Societățile pe acțiuni - rolul, conceptul

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Tеmа 1. Societăţile pe acţiuni: conceptul, rolul şi necesitatea funcţionării acestora în economia de piaţă

1. Tipologia SA şi particularităţile acestora

2. Avantaje şi dezavantaje ale SA

3. Tendinţe în dezvoltarea SA din Republica Moldova

1. Tipologia SA şi particularităţile acestora

Societate pe acţiuni (denumită în cele ce urmează societate) este societatea comercială al cărei capital social este în întregime divizat în acţiuni şi ale cărei obligaţii sînt garantate cu patrimoniul societăţii.

Societatea pe acţiuni este obligată să dezvăluie public informaţia, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în cazul în care corespunde unuia din următoarele criterii:

a) are capital social în mărime de cel puţin 500 000 lei şi un număr de 50 şi mai mulţi acţionari, împreună cu acţionarii reprezentaţi de deţinătorul nominal;

b) valorile mobiliare ale societăţii se cotează pe piaţa bursieră;

c) este bancă comercială, companie de asigurare, fond de investiţii, fond nestatal de pensii, societate pe acţiuni în proces de privatizare sau societate pe acţiuni care a plasat public valori mobiliare în perioada de circulaţie a acestora;

d) este o societate pe acţiuni alta decît cele enumerate şi, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este calificată ca entitate de interes public.

Societăţile pe acţiuni pot fi de următoarele tipuri:

- Societăţi pe acţiuni de tip deschis – participanţii căreia pot înstrăina acţiunile sale fără acordul altor acţionari;

- Societăţi pe acţiuni de tip închis – acţiunile socităţii pe acţiuni pot fi repartizate doar între membrii fondatorilor sau a altui grup de persoane din timp stabilit.

Practica juridică pentru a face distincţie între aceste două tipuri de societăţi pe acţiuni, impune anumite restricţii:

1. Aspecte juridice ale societăţilor pe acţiuni de tip închis:

- aceasta poate repartiza acţiunile sale doar între membrii societăţii sau la un grup de persoane din timp stabilit, numărul total al cărora nu trebuie să depăşească 50;

- nu este în drept să organizeze înscrierea deschisă la acţiunile sale;

- acţionarii au prioritate la procurarea acţiunilor ce se vândade către alţi acţionari;

- structura de gestiune a societăţii este mai simplă faţă de societăţile pe acţiuni de tip deschis.

2. Aspecte juridice ale societăţilor pe acţiuni de tip deschis:

- numărul acţionarilor este nelimitat;

- acţionarii pot înstrăina acţiunile sale fără acordul celorlalţi acţionari;

- SA este în drept să efectueze ănscriere atât închisă, cât şi deschisă la acţiunile sale;

- SA este obligată să prezinte pieţei informaţii despre activitatea sa în volumul şi termenele stabilite de legislaţie sau alte acte normative ale ţării date, în general, cel puţin anual trebuie publicate informaţiile referitoare la activitatea SA în decurs de un an.

Particularităţile de bază referitoare la aspectele distincte şi cele comune ale SA de tip deschis şi de tip închis. În fond SA de tip închis prezintă o formă intermediară între SRL şi SA de tip deschis:

- SA de tip închis se consideră SA, deoarece capitalul statutar este divizat în acţiuni, dar nu în cote părţi ca la SRL;

- SA de tip închis poate fi considerată SRL deoarece, fie numărul acţionarilor este limitat sau vânzarea acţiunilor nu este posibilă fără acordul altor acţionari;

- Acţiunile SA de tip deschis circulă pe piaţa de capital a ţării, iar acţiunile SA de tip închis nu circulă pe piaţa de capital la fel ca şi cotele părţi ale acţionarilor SRL, deaceea ele nu au preţ de piaţă ca o caracteristică de piaţă sistematică, ca preţ acceptat public, deşi pot primi preţ de piaţă în mărime unică în rezultatul unei singure tranzacţii;

- SRL şi SA de tip închis pot fi transformate în SA de tip deschis şi invers, însă primei îi este necesară reînregistrarea în calitate de SA, iar la a doua – modificarea statutului de SA.

Esenţa SA de tip închis.aCapitalul investit în aceasta este sub formă de acţiuni, care nu au particularitatea de a circula pe piaţa de capital. În aşa mod acţiunea îşi pierdeauzul în calitate de hârtie de valoare, numai SA de tip deschis formează piaţa de capital ca piaţă de acţiuni.

Tranziţia la economia de piaţă se bazează pe liberalizarea activităţii agenţilor economici, însă de asemenea ea se mai bazează şi pe privatizarea patrimoniului de stat, pe crearea proprietăţii private – “pivotul principal al economiei de piaţă”.

Privatizarea poate fi efectuată prin două căi: privatizarea treptată a anumitor întreprinderi (experienţa Poloniei şi a Ungariei), privatizarea în masă (Cehia, Bulgaria, România, Grecia, Slovenia etc.).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatile pe Actiuni - Rolul, Conceptul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 873 cuvinte
Nr caractere:
9 505 caractere
Marime:
13.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Stirbu Vadim
Sus!