Sisteme și Piețe Financiare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Principalul rol al pietelor de capital il reprezinta furnizarea de fonduri pe termen lung. Din acest motiv, instrumentele tranzactionate pe aceste piete sunt considerate investitii.

Pietele de capital se clasifica in doua categorii distincte, desi intre ele exista o legatura stransa si pot fi considerate modalitati alternative de realizare a aceluiasi obiectiv. Aceste categorii sunt:

- piata actiunilor;

- piata obligatiunilor.

Capitalul propriu este constituit din actiuni, termen cu care sunteti familiarizati din studiile universitare. Compania care le-a emis nu este obligata sa returneze actionarilor capitalul pe care acestia l-au investit, decat in cazul in care firma da faliment.

Detinerea de actiuni confera drepturi care deriva din aceasta calitate, si anume dreptul de proprietate asupra unei parti din activele nete ale companiei, dreptul de a primi dividende si dreptul de vot in legatura cu anumite decizii care privesc administrarea companiei. Natura drepturilor rezultate din detinerea de actiuni, precum si diferitele tipuri de astfel de titluri vor fi prezentate in capitolul urmator.

In ceea ce priveste obligatiunile, acestea sunt emise cu o anumita scadenta, dau dreptul la primirea unui venit periodic, de regula, fix, sub forma de dobanda.

O trasatura comuna a celor doua tipuri de capital este reprezentata de atractivitatea lor ca investitii financiare, determinata de posibilitatea de a fi cumparate si vandute pe o piata organizata (piata secundara). Ca si in cazul altor instrumente financiare, pietele secundare pe care se tranzactioneaza actiunile si obligatiunile sunt la fel de importante ca si pietele primare.

De fapt, functionarea pietei primare este posibila datorita lichiditatii existente pe piata secundara. Vom prezenta in continuare sursele alternative de finantare disponibile unei companii pe masura dezvoltarii sale.

DISCUTII

Avand in vedere studiile si experienta dvs., care considerati ca sunt sursele de finantare ale unei companii?

O afacere poate fi finantata din urmatoarele surse:

1. Investitia initiala a proprietarilor. Afacerile mici incep, de obicei, in acest fel. Deseori insa, suma varsata initial este insuficienta pentru nevoile ulterioare ale firmei. Resursele limitate ale proprietarului constituie o restrictie in ceea ce priveste volumul capitalului care poate fi destinat acestui scop. In acelasi timp, proprietarul poate subaprecia marimea reala a capitalului necesar unei afaceri, inaintea inceperii efective a activitatii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme si Piete Financiare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
8 361 cuvinte
Nr caractere:
43 414 caractere
Marime:
39.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
companie, proprietari, bani, finantare
Predat:
la master
Materie:
Economie
Profesorului:
Cristi Spulbar
Sus!