Regiuni Turistice pe Glob

Previzualizare curs:

Extras din curs:

4.1. Egipt

Fenomenul turistic se polarizează pe axa Nilului, numărul vizitatorilor, în special din Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia dar şi SUA, crescând vertiginos în ultimii ani.

Există două mari zone de atracţie turistică în Egipt: zona de jos şi zona de sus.

Egiptul de jos: se desfăşoară de la Asyut în sud până la Alexandria în nord, în bazinul Nilului inferior, arealul turistic principal fiind considerat Cairo-Faiyum, secondat de veritabile complexe arheologice cu numeroase temple şi piramide (Gizeh, Abuel, Namrus, Memphis etc.).

Cairo, capitala de 10 mil. locuitori a Egiptului, cu un patrimoniu cultural artistic de excepţie, prezintă o ofertă turistică generoasă. Fondat de califii Fatinizi în anul 969 e.n., cel mai important centru economic, administrativ politic, Cairo se întinde pe malul drept al fluviului Nil şi pe insulele Roda, Gezira, la 26 de km sud de delta pe care o formează la Marea Mediterană.

Locaţii atractive:

Portul Bulath una din porţile fluviale ale capitalei, cu un ritm de viaţă efervescent, cele 400 de moschei dintre care se pot menţiona: Ibn EI As, Ibn Tulun, medresă, a sultanului Hasan, Marea Moschee din Cairo etc.

Citadela Maherusath-numită şi Cetatea lui Aladin, construită în secolul al XII, este lângă simbolul cel mai expresiv al capitalei şi punctul cel mai important de belle-vedere.

Muzeele din Cairo, în număr de 11, între acestea se disting: Muzeul Bulag, Muzeul Egiptean-cu faimoasele mumii ale lui Ramses al II-lea şi ale tatălui său şi nu în ultimul rând Muzeul de mumii de animale sălbatice care permite compararea faunei actuale cu cea din urmă cu 4 milenii.

În imediata zonă de influenţă a capitalei, se detaşează şi cel mai vizitat complex turistic-ansamblul de piramide şi sfinxul de la Gizeh. Dintre astea amintim: Piramida de la Saqqara, Piramida În trepte de la Medium, Orizontul lui Kleops, Mare este Kfrefren şi Divin este Mikerinos.

Centrul turistic Alexandria-numită după numele întemeietorului ei Alexandru Macedon, a fost o adevărată mertropolă comercială şi intelectuală a lumii reunind veacuri la rând cel mai mare număr de monumente celebre. Timpul, a distrus însă orice urmă a existenţei lor cu excepţia aşa zisei Coloane a lui Pompei.

Mirajul turistic al locului stă sub semnul trecutului, când aici existau: Farul - pe insula Pharos, una din cele şapte minuni ale lumii vechi, cu o înălţime remarcabilă de cca. 100 de m; Museumul, cu faimoasa Bibliotecă din Alexandria - cea mai mare a lumii, prin cele 700000 de volume; incendiată în anul 47 î.e.n de Iuliu Cezar; Serapeumul sau Templul lui Serapis; Templul lui Neptun sau Poseidoneumul; Palatul Ptlolemeiilor; Celebra Şcoală din Alexandria; Băile Cleopatrei etc.

Egiptul de Sus: se desfăşoară între Asyut şi Abu Simbel. unde centrele turistice principale sunt considerate: Karnac-Luxor- Theba-Valea Regilor şi Assuan-Abu Simbel Temple.

Renumitelor speos-uri din valea Nilului, li se ataşează nu mai puţin celebrele temple la zi, de la Karnuk, templul reginei Hatşepsut din Deir el - Bahari şi faimoasele temple de la Luxor, Abydos şi Theba. Tot Egiptul de Sus se numeşte şi Valea Regilor. fiind deosebit de dens În necropole ale faraonilor din dinastiile 11-19.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regiuni Turistice pe Glob.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
208 pagini
Imagini extrase:
208 imagini
Nr cuvinte:
74 004 cuvinte
Nr caractere:
387 719 caractere
Marime:
281.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!