Potențialul Turistic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Polarizarea atractiei unui loc turistic, daca avem in vedere ca materia prima a turismului este spatiul, depinde in principal de conditiile geografice. Astfel, potrivit unor autori, cadrul natural alaturi de patrimoniul cultural si istoric, respectiv potentialul tehnic si economic pot reprezenta tot atatea criterii geografice care influenteaza localizarea turistica.

Termenul de materie prima turistica, potrivit altor autori, se confunda adeseori cu potentialul turistic, resursele turistice sau oferta turistica (Muntele, Iatiu 2003), termeni intre care exista o serie de nuante de diferentiere.

Potentialul turistic include totalitatea elementelor naturale (materia prima naturala, adesea transformata si adaptata de catre om) sau antropice (materia prima artificiala care cuprinde amenajarile antropice) care pot forma obiectul atractiei unui anumit loc turistic

Resursele turistice implica existenta unor arii cu o mare densitate a atractiilor turistice si o legatura stransa cu posibilitatile tehnice ale societatii. Bunaoara, unele destinatii izolate, situate in Oceanul Pacific sau Indian, bogate in resurse turistice (ape calde, soare, nisip fin, vegetatie luxurianta) nu au intrat in circuitul turistic decat dupa inventarea unor mijloace de transport aeriene rapide.

Materia prima turistica nu este reprezentata asadar decat de acea resursa turistica utilizata de activitatile turistice si devenita oferta turistica sau acel potential turistic, mai mult sau mai putin amenajat. In prezenta lucrare, vom utiliza termenul de ,,resursa turistica", data fiind mai larga utilizare, este o notiune mai completa si reda mai corect implicatiile acesteia in activitatea turistica, in exploatarea economica.

Resursele utilizate de activitatile turistice au atras atentia specialistilor in domeniu, de unde si incercarile numeroase in a le defini si clasifica. O astfel de clasificare a resurselor recreative, frecvent luata in considerare, este cea realizata de Clawson si Knetsch in 1966 si adaptata de alti cercetatori. Aceasta clasificare include resursele recreative cu referire la relatia dintre resurse si utilizatori.

Boniface si Cooper (1994) deosebesc trei categorii de baza: areale cu resurse pentru consum (centrele urbane mari populate sau in apropierea acestora); areale cu resurse de baza de calitate, aflate la distanta de utilizatori, iar resursele determina tipul de activitate; areale intermediare cu resurse accesibile, aflate la o distanta convenabila fata de utilizatori.

Varietatea resurselor turistice ale unei tari, specificul actiunii si influentei lor in activitatea turistica fac necesara delimitarea a doua categorii de resurse turistice, si anume: resursele turistice naturale si resursele turistice antropice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turistic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
23 944 cuvinte
Nr caractere:
128 452 caractere
Marime:
3.20MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
potential, turism
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!