Politici de amenajarea teritoiului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Activitatea de constructii a inceput sa fie reglementata in Romania prin norme de calitate cu 150 de ani in urma. La 22 ianuarie 1862, Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul 25 de formare a primului minister unic al Romaniei iar la 27 ianuarie 1862 a fost numit primul ministru al Lucrarilor Publice. Pe data de 10 august 1862, domnitorul A.I. Cuza semneaza decretul 627 de organizare a Ministerului Lucrarilor Publice.

De-a lungul timpului, denumirea si forma de organizare a Ministerului Lucrarilor Publice (MLP) au trecut prin mai multe transformari si a functionat fie ca minister de sine statator fie preluand si alte activitati complementare, potrivit evolutiei societatii romanesti

- 1990: Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Amenajarii Teritoriului.

- 1991 - 2000, la nivel central, coordonarea si reglementarea de amenajare a teritoriului a fost realizata de catre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT),

- 2001 - 2003, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintelor (MLPTL), care cuprindea un departament de specializare pentru amenajare teritoriala si urbanism.

- Din iulie 2003 activitatea de amenajare teritoriala si urbanism a fost preluata de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

- In prezent, activitatea de amenajare a teritoriului si de urbanism la nivel national este coordonata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), creat in aprilie 2007, care reglementeaza domeniul si exercita si controlul statului privind aplicarea prevederilor si reglementarilor cuprinse in documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism.

Directia Generala de Dezvoltare Teritoriala este un compartiment functional din aparatul propriu al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, care asigura indeplinirea atributiilor ce ii revin acestuia in domeniul de activitate specific:

-planificare si dezvoltare teritoriala nationala si regionala,

-cooperare teritoriala,

-urbanism si amenajarea teritoriului,

-gestiune si dezvoltare edilitara-imobiliara si locuire.

In cadrul Directiei Generale de Dezvoltare Teritoriala isi desfasoara activitatea compartimentul functional denumit Serviciul Planificare Teritoriala. Acest compartiment coordoneaza:

- activitatea in domeniul amenajarii teritoriului la nivel national si zonal-regional;

- detalierea conceptului strategic in planuri de amenajare a teritoriului;

- activitatea de elaborare a Planului de Amenajare a Teritoriului National si a Planului de Amenajare a Teritoriului Regional, precum si a altor planuri si proiecte de amenajare a teritoriului conform competentelor stabilite prin lege;

- activitatea de reglementare metodologica a elaborarii documentatiilor de amenajare a teritoriului.

Sub coordonarea MDRL functioneaza INCD URBANPROIECT si CDCAS (Centrul de Documentare pentru Constructii Arhitectura Urbanism si Amenajarea Teritoriului), infiintate in scopul desfasurarii activitatii de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului.

La nivel local, realizarea planurilor de interes judetean si local si punerea lor in practica este responsabilitatea Consiliilor Judetene, Municipale si Orasenesti sau al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, conform prevederilor legii administratiei publice locale nr. 215/ 2001. La acest nivel (cel local) se organizeaza si functioneaza, potrivit legii, structuri specializate in domeniul amenajarii teritoriale si urbanismului, conduse de arhitectul-sef al judetului, municipiului sau orasului, respectiv de arhitectul-sef al Municipiului Bucuresti.

In comune, atributiile arhitectului-sef vor fi indeplinite de catre un functionar public din aparatul propriu al consiliului local respectiv, cu atributii in domeniu si pregatit in acest sens.

Activitatea ministerului este sustinuta la nivel teritorial prin intermediul ICLPUAT (Inspectorate pentru Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajare Teritoriala) - si a inspectiilor sale judetene, aflate in subordinea MLPAT, ulterior MLPTL si MTCT si in prezent MDRL.

In scopul imbunatatirii calitatii deciziei referitoare la dezvoltarea durabila locala si judeteana, pe langa Consiliul Judetean, Primaria municipala si oraseneasca, respectiv Primaria Municipiului Bucuresti, se poate infiinta Comisia Tehnica de Amenajare Teritoriala si Urbanism, organism consultativ cu atributii de avizare, expertiza tehnica si consultanta.

Comisia Tehnica de Amenajare Teritoriala si Urbanism are rolul de a aviza din punct de vedere tehnic documentatiile de amenajare teritoriala si urbanism, precum si studiile de fundamentare sau cercetarile prealabile. Avizele date de Comisia Tehnica se supun deliberarii si aprobarii Consiliului judetean, Consiliului local, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz.

Documentatiile de amenajare teritoriala si urbanism se semneaza de profesionisti calificati in domeniu prin licenta sau studii postuniversitare de specialitate, acreditate conform legii, precum si de alti profesionisti cu drept de semnatura.

Planul de Amenajare a Teritoriului National - PATN

- Definirea PATN

PATN are caracter director si reprezinta sinteza programelor strategice sectoriale pe termen mediu si lung. Acesta determina dimensiunile, sensul si prioritatile dezvoltarii in cadrul teritoriului Romaniei, in acord cu ansamblul cerintelor europene.

PATN se elaboreaza pe sectiuni specializate ce abordeaza diferite aspecte care vizeaza dezvoltarea spatiala echilibrata si durabila. Sectiunile sunt aprobate prin lege de catre Parlamentul Romaniei. Activitatea de elaborare a PATN are un caracter continuu. Pana in prezent au fost finalizate cinci sectiuni.

Elaborarea Sectiunilor PATN se face cu implicarea unui mare numar de institutii si specialisti din domeniul vizat, dupa caz, care sa colaboreze sub coordonarea unui institut abilitat din punct de vedere profesional.

Noile sectiuni ale PATN vor putea aborda problematica dezvoltarii turismului, a spatiului rural, a infrastructurii de invatamant superior, a infrastructurii pentru sanatate, a infrastructurii culturale.

- Elaborarea documentatiilor

Elaborarea documentatiilor presupune parcurgerea unui numar de 4 etape.

(1)Etapa preliminara de pregatire a elaborarii documentatiilor:

a)informarea populatiei asupra intentiei de elaborare a documentatiei, a scopului si obiectivelor acesteia se face prin grija initiatorului cu ajutorul mas mediei: publicare in presa, prezentari la posturi locale de radio si TV, conferinte, afise,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici de amenajarea teritoiului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 487 cuvinte
Nr caractere:
30 494 caractere
Marime:
8.28MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
teritorii, administrare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!