Piețe de capital

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.Determinari conceptuale

In structura sa actuala exista doua tipuri de bursa:

-cele de marfuri (burse comerciale) si

-cele de valori (bursa)

Cu privire la bursa, literatura de specialitate semnaleaza definitii numeroase, care contin elemente comune, cat si multe deosebiri. In acest sens va prezentam cateva dintre acestea :a)Bursa este piata secundara de valori mobiliare In acest caz negocierile bursiere se refera la valori care au fost deja puse in circulatie.Existenta unei piete organizata ofera un nivel superior de lichididate in raport cu negocierile private. Existenta pietei secundare permite stabilirea unui pret (curs sau cotatie) prin care se asigura confruntarea cererii cu oferta si, totodata, finantarea societatilor cotate, atunci cand acestea procedeaza la o majorare de capital social.Bursa este, de asemenea, un cadru bine adaptat la restructurarea intreprinderilor care pot -prin concesionarea pachetului de actiuni de control, prin fuziune, prin oferta publica de cumparare sau de schimb- sa-si modifice elementele esentialeale patrimoniului sau ale conducerii.

b)Bursa de valori este rezervata operatiunilor cu valori mobiliare sau <<titlurilor de bursa >> adica tranzactiilor cu titlu la puratator sau nominative (obligatiuni, actiuni etc. emise de societatile comerciale, de stat. Bursa este simultan piata valorilor mobiliare si locul de intalnire a intermediarilor insarcinati cu operatiuni de vanzare sau de cumparare a acestor titluri, si al caror monopol il detine societatea bursiera. (Martin Lucien- << Banques et burses >>1991)

c)Bursele de valori sunt piete oficiale unde se negaciaza valori mobiliare : actiuni,obligatiuni,bonuri de tezaur etc. (Peyrard Josette-<< La bourse >>-Paris 1996)

d)Bursa de valori este piata secundara,publica si reglementata, pentru valori mobiliare inscrise la cota sa (Defosse Gaston-<< La Bourse de valeurs >>1992)

e)Bursa de valori este o institutie cu personalitate juridica, care asigura publicului, prin activitatea intermediarilor, autorizatii, sisteme, mecanisme si proceduri adecvate pentru efectuarea tranzactiilor cu valori mobiliare si care constituie piata oficiala si organizata pentru negocierea valorilor mobiliare admise la cota, oferind economiilor investite in ele garantia morala si securitatea financiara prin masurarea continua a lichiditatii respectivelor valori mobiliare (legea privind Valorile mobiliare si bursele de valori -Nr. 52/1994- M.O.210/ 11.08.1994).

f)Bursa de valori este piata oficial oraganizata pe care se efectueaza in mod public negocieri cu valori mobiliare a caror cotare este asigurata in mod cotidian (Encyclopedia Universalis- Paris 1984).

g)Bursa este o institutie unde se negociaza hartii de valori si valute straine sau unde se desfasoara tranzactii cu marfuri (Dictionarul explicativ al limbii romane-Ed.Academiei 1975).

Avand in vedere conceptiile prezentate mai sus, putem spune ca :

-Bursa este o componenta principala a pietei financiare secundare, este o piata organizata , publica, avand menirea de a fi un loc al tranzactiilor pentru vanzarea si cumpararea de valori mobiliare (actiuni ,obligatiuni, bonuri de tezaur, valute, optiuni sau indici bursieri).

Menirea bursei este de a pune in valoare jocul liber al fortelor pietei, excluzand orice interventie extraeconomica, precum si orice tendinta provenita din afara sau din interiorul pietei, de manipulare a variabilelor pietei, in speta a pretului.De aceea se poate afirma ca bursa este mecanismul care se apropie cel mai mult de modelul teoretic al pietei pure si perfecte, asigurand formarea preturilor pe baza raportului ce se stabileste in fiecare moment intre cerere si oferta si reflectand in permanenta realitatea economica.

In acest sens, pentru ca o marfa sau o hartie de valoare sa poata face obiectul tranzactiilor de bursa, trebuie sa fie indeplinite o serie de conditii :oferta trebuie sa fie ampla si trebuie sa provina de la un numar suficient de mare de ofertanti ;cererea trebuie sa fie sovabila si relativ constanta ;preturile nu trebuie sa faca obiectul unor masuri administrative de control ; trebuie sa fie asigurata transparenta informatiilor privind piata.

Functia centrala a bursei este tocmai de a stabili zilnic nivelul pretului, adica punctul de echilibru al pietei, acel pret care asigura volumul maxim al tranzactiilor. Prin aceasta functie a sa, bursa devine un reper al intregii activitati economice, sursa a informatiei de baza pentru agentii economici- nivelul pretului. Mai mult, prin functionarea permanenta -spre deosebire de licitatii,care au un caracter periodic- bursa exprima chiar continuitatea proceselor economice, caracterul neintrerupt al tranzactiilor comerciale si financiare.Bursa se deosebeste de tranzactiile particulare efectuate intamplator prin negocieri intre parteneri determinati, ea reprezinta tranzactia in genere, dincolo de modul particular in care aceasta se realizeaza.

In concluzie, bursele sunt piete specifice, mecanisme de concentrare a cererii si ofertei pentru anumite categorii de marfuri ori pentru valori, in scopul realizarii de tranzactii intr-un cadru oragnizat si in mod operativ, in conditii de libera concurenta.

2.Functiile bursei in economie

Pietele secundare pentru titluri financiare- pietele bursiere- pot fi organizate in doua modalitati :

-sub forma de burse de valori (in engleza: stock exchanges) sau

-sub forma de piete interdealeri sau << la ghiseu >> (engleza :over-the-counter OTC), numite si piete de negocieri.

Bursa de valori se defineste prin existenta unei institutii care dispune de spatii pentru tranzactii, unde se concentreaza cererea si oferta de titluri financiare si se realizeaza negocierea, contractarea sau executarea contractelor in mod deschis, in conformitate cu un regulament cunoscut.Acest mod de organizare a pietei de valori presupune centralizarea tranzactiilor cu titluri financiare,prin intermediul unui mecanism care asigura accesul direct si continuu al clientilor la informatiile de piata si efectuarea operatiunilor bursiere exclusiv in cadrul acetui mecanism. In mod traditional,aceasta s-a realizat prin concentrarea ordinelor de vanzare /cumparare intr-un anumit spatiu- sala de negociere a bursei- si

Bibliografie:

1.Anghelache Gabriela - "Piete de capital si tranzactii bursiere"

Editura Didactica si Pedagogica -Bucuresti -1997

2.Ciolanu Gheorghe - "Bursele de valori si tranzactiile la bursa"

Editura economica -Bucuresti -1997

3.Micu Bogdan Ghilic - "Bursa de valori"

Editura economica -Bucuresti -1997

4. Popa Ioan - "Bursa" vol. I-II -Colectia Bursa, Bucuresti 1993, 1994

5. xxxx -Legea privind Valorile mobiliare si bursele de valori nr. 52/7.07.1994 -Monitorul Oficial nr. 210/11.08.1994

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piete de capital.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
50 imagini
Nr cuvinte:
20 639 cuvinte
Nr caractere:
121 949 caractere
Marime:
71.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, burse, fonduri
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!