Inventarierea procedeu al metodei contabilității

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Procedeele metodei contabilitatii cuprind trei categorii:

- Procedee comune tuturor disciplinelor (generale);

- Procedee comune si altor discipline economice;

- Procedee specifice contabilitatii.

Inventarierea face parte din categoria procedeelor comune si altor discipline economice alaturi de documentatia, evaluarea si calculatia.

Inventarierea – procedeul contabil de constatare faptica, la o anumita data, a existentei elementelor patrimoniale ale intreprinderii, din punct de vedere cantitativ si valoric.

Inventarierea a aparut ca o necesitate datorita neconcordantelor de ordin obiectiv si subiectiv ce apar frecvent intre datele din contabilitate (scriptice) si cele din teren (faptice).

Aceste neconcordante pot fi generate de fenomene precum:

- Pieredere in greutate la stocuri de materii prime, marfuri, produse finite – datorita proprietatilor lor fizico-chimice, sub influenta unor factori de mediu (pe timpul pastrarii lor: temperatura, umiditate, etc);

- Cresteri in greutate in cazul animalelor si pasarilor sub influenta proceselor biologice;

- Gestionarea defectuoasa a bunurilor (mijloace fixe sau stocuri), care conduce la disparitia acestora din patrimoniu (sustrageri, depozitare necorespunzatoare etc);

- Necunoasterea sau neglijenta personalului de la compartimentul financiar-contabil, care poate conduce la inregistrari eronate in contabilitate ale existentei si miscarii elementelor patrimoniale.

Pentru a cunoaste in permanenta situatia reala a patrimoniului pentru a o pune de acord cu aceea contabila, este necesara inventarierea.

Inventarierea este importanta din urmatoarele puncte de vedere:

1. Determinarea situatiei reale a patrimoniului are drept urmare calculul corect al informatiilor contabile, concretizate prin indicatori economico-financiari foarte importanti, precum: productia realizata, productia neterminata, total cheltuieli, total venituri, rezultate financiare etc. si deci, fundamentarea bilantului contabil pe date corecte.

2. Inventarierea permite infaptuirea unui control riguros asupra integritatii patrimoniului si modului de gestionare a acestuia, ea permitand descoperirea de furturi, delapidari, stabilirea raspunderilor si recuperarea prejudiciilor de la cei vinovati.

Pe de alta parte, permite identificarea stocurilor degradate, greu vandabile si atragerea acestora in circuitul economic al intreprinderii.

Inventarierea se poate efectua ori de cate ori este nevoie, dar obligatoriu la sfarsitul exercitiului financiar ( la data de 31 decembrie), in scopul intocmirii bilantului contabil.

Observații:

Curs economie politica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inventarierea Procedeu al Metodei Contabilitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 820 cuvinte
Nr caractere:
37 971 caractere
Marime:
24.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!