Globalizarea

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1. Pilonii globalizarii
1.1. Conceptualizarea globalizarii
1.2. Corporatiile multinationale si ISD
1.3. Finantarea internationala
1.4. Comunicatiile si IT
2. Globalizarea si efectele ei
2.1. Educatia
2.2. Piata muncii
2.3. Globalizarea sociala
2.4. Mediul inconjurator
3. Globalizare = Americanizare ?
4. Locul Chinei in procesul globalizarii
5. Romania la ora globalizarii
5.1. Trecerea de la socialism la capitalism - primul pas
5.2. Integrarea in UE
5.3. Incotro ne indreptam ?

Extras din curs:

Globalizarea este termenul intrebuintat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul ca evenimente care au loc intr-o parte a globului au repercusiuni din ce in ce mai ample asupra societatilor si problemelor din alte parti ale globului (Wikipedia). Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata, si probabil nici definitiva. Motivul rezida in faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingand domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. In context economic, este des intalnita referirea aproape exclusiva la efectele comertului si in particular la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.

De-a lungul timpului, numerosi oameni (specialisti sau mai putin specialisti) si-au spus propriul punct de vedere in ce priveste acest subiect ,,la moda" si voi prezenta in cele ce urmeaza cateva dintre idei.

Globalizarea este integrarea la nivel mondial a pietelor financiare, statelor natiune si a tehnologilor in cadrul unei piete libere capitaliste la o scara nemaintilnita pina in prezent.(Thomas Friedman, Lexus si maslinul).

Oameni pe intreaga planeta sint mai conectati intre ei ca niciodata inainte. Informatiile si banii circula mai repede ca niciodata. Bunuri si servicii produse intr-un loc din lume sint din ce in ce mai disponibile in toate partile lumii. Calatoriile internationale sint mai frecvente. Comunicatiile internationale sint un lucru obisnuit. (Keith Porter, director de comunicatii si producator de emisiuni radio pentru Stanley Foundation, SUA)

Globalizarea economica este un proces istoric, rezultatul inovatiilor si al progresului tehnologic. Se refera la cresterea continua a integrarii economiilor lumii, datorata in special fluxurilor comerciale si financiare.

termenul se refera de asemenea la miscarile de populatie(forta de munca) si cunostinte(tehnologie) peste granite. (Fondul Monetar International).

Este un cuvint la moda. Incerc sa nu judec gresit globalizarea. Fiecare forma de organizare a lumii, are potentialul sau de libertate, de creatie, de pericol si de oroare. Lumea statelor natiune bine constituita si suverane este de asemenea lumea mai multor razboaie mondiale, de infruntari infricosatoare. Globalizarea este cumva ceea ce numesc "dezintermedierea politica", adica slabirea tuturor structurilor intermediare intre problemele locale si indivizi. (Jean Marie Guehenno, diplomat si scriitor)

Globalizarea poate fi conceputa ca un proces(sau ansamblu de procese) care cuprind transformarea intr-o organizare spatiala a relatiilor sociale si tranzactiilor, exprimata prin fluxuri transcontinentale sau inter-regionale si retele de activitati, interactiuni si putere. (David Held si Anthony McGrew, profesori universitari de stiinte politice, Anglia)

Este lesne de observat faptul ca acest subiect naste multe dezbateri, fiecare teoretician avand o abordare oarecum subiectiva rezulata probabil din domeniul de activitate al fiecaruia. Asta inseamna deci ca nu exista doar un singur tip de globalizare iar efectele ei nu sunt tocmai izolate.

Cel mai mare pericol pentru un concept nou este sa se transforme in cliseu, intr-o formula stereotipa. Cu alte cuvinte intr-un summum de locuri comune care se substituie procesului viu, real, fara a-i mai surprinde sau reda nici complexitatea, nici evolutia. Din acel moment, procesul de ofilire a respectivei notiuni si a interesului pe care l-a zamislit nu mai este decat o problema de timp.

Cliseul aglomereaza aspecte distincte in aceeasi formula si, de aceea, el da impresia ca explica; in fond, seamana confuzie. Substanta noului cliseu se compune din perceptii comune dar care, alaturate, nu ofera o perspectiva veritabila asupra procesului despre care vorbim si nici despre fortele care ii alimenteaza evolutia. Iata asemenea perceptii comune: lumea se transforma cu rapiditate sub impactul progresului tehnologic; ceea ce se intampla intr-o regiune are, mai devreme sau mai tarziu, influenta si asupra altor regiuni ale globului; evolutia lumii de astazi are loc pe o ,,directie americana" sau care topeste multe interese americane; oricat de promitatoare, evolutia contemporana are ceva haotic, putin controlat, si care nu anunta lucruri bune; statul national face din ce in ce mai putin fata problemelor ridicate de globalizare. Fiecare din asemenea propozitii comporta elemente de adevar reale. Numai ca aglomerarea lor fara discernamant faciliteaza un proces de amalgamare care nu ne ajuta

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Globalizarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
9 270 cuvinte
Nr caractere:
52 701 caractere
Marime:
39.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
standardizare, Economie, piata
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Fediuc Ciprian
Sus!