Ghid pentru elaborarea și susținerea lucrărilor de licentă-dizertație în domeniul economic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

INTRODUCERE

Această lucrare se adresează, în principal, studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava care îşi pregătesc lucrarea de licenţă/dizertaţie.

Pentru lucrarea de licenţă studentul realizează o corelaţie între informaţiile de specialitate pe care le-a dobândit pe parcursul anilor de pregătire şi bibliografia necesară studiului. Cu sprijinul acestei corelaţii el elaborează o lucrare scrisă, pe care o prezintă oral în faţa unei comisii de examen formată din cadre didactice de specialitate.

Lucrarea de licenţă impune studenţilor o nouă atitudine faţă de munca personală şi, îndeosebi, o exigenţă sporită cu privire la modul de abordare a diverselor aspecte ce urmează a fi luate în studiu.

La sfârşitul anilor de studiu, absolventul trebuie să realizeze o lucrare de cercetare într-un domeniu care prezintă interes pentru el. Unitatea de măsură a reuşitei ştiinţifice este problema rezolvată şi întrucât se ştie care probleme au fost rezolvate este de preferat ca în abordarea unei teme de licenţă să se aibă în vedere acest lucru şi să nu se repete ceea ce a fost deja spus adică este de preferat să nu se “reinventeze roata”. Candidatul trebuie să rezolve sau să încerce să ofere o soluţie la o problematică nouă pe care rezolvările anterioare nu au reuşit să o acopere, dar nici noutatea de dragul noutăţii să nu devină un deziderat. Orice soluţie la o problemă veche şi nerezolvată sau nou apărută va folosi şi cunoştinţele acumulate din rezolvările anterioare, dar contribuţia personală trebuie să se evidenţieze.

Sintetizând, prin această lucrare de cercetare se urmăreşte:

• nivelul şi calitatea cunoştinţelor teoretice acumulate şi aplicate;

• posibilitatea agregării cunoştinţelor într-un sistem de judecăţi, argumentaţii şi raţionamente capabil să producă soluţii pentru o problemă dată, asumată şi identificabilă în raport cu realitatea;

• capacitatea de a parcurge un demers de cercetare complet, concretizat în elaborarea unei lucrări cu caracter ştiinţific.

• pregătirea teoretică şi metodologică a absolventului;

• capacitatea de a realiza interpretarea rezultatelor şi de a formula soluţii de perfecţionare pentru o problemă dată, asumată şi identificabilă în raport cu realitatea;

• capacitatea de a parcurge un demers de cercetare complet, concretizat în elaborarea unei lucrări cu caracter ştiinţific.

Procesul de desfăşurare a unui demers ştiinţific complex şi complet, referitor la o temă de cercetare aleasă, nu este însă la îndemâna studentului care în anii de facultate a fost confruntat mai ales cu acumularea de cunoştinţe teoretice şi mai puţin cu folosirea acestora în scopul rezolvării unor probleme reale care de cele mai multe ori diferă de modelele teoretice cu care s-a familiarizat la cursuri. Mai mult, există întotdeauna elemente de specificitate în procesul de cercetare a unui fenomen economic. Acestea au fost câteva din motivele care au generat nevoia elaborării acestui ghid care încearcă să furnizeze elementele de bază în alegerea temei de cercetare, a desfăşurării demersului ştiinţific de cercetare, sintetizării datelor obţinute, elaborării şi prezentării unei lucrări de licenţă. Acest ghid furnizează informaţii generale şi recomandări neavând pretenţia de a fi spus totul sau de a fi un îndrumar pas cu pas al elaborării unei astfel de lucrări. Utilizarea lui nu îngrădeşte în nici un fel imaginaţia şi libertatea de opţiune în derularea demersului propriu în elaborarea unei lucrări care trebuie în final să fie originală, dar şi să aducă ceva nou în acest domeniu foarte larg reunit sub numele de ECONOMIE.

CE ESTE LUCRAREA DE LICENŢĂ?

Lucrarea de licenţă reprezintă ultima etapă a procesului de pregătire şi formare profesională în cadrul învăţământului superior, concretizată într-un proiect de cercetare. Aceasta are, pe de o parte, menirea de a pune studentul în situaţia de a investiga, de a cerceta, de a se informa, de a consulta şi aprecia bibliografii de specialitate şi, pe de altă parte, de a formula şi fundamenta soluţii proprii privind perfecţionarea sau reorganizarea activităţii din domeniul abordat. Toate acestea se bazează pe cunoştinţele aprofundate în cadrul disciplinelor din anii de studiu şi a lucrărilor ştiinţifice de referinţă.

Studentul realizează o cercetare într-un anumit domeniu, analizează cu obiectivitate rezultatele obţinute, pe care le comunică în scris şi prin rezumat oral unei comisii formate din profesori şi specialişti în domeniu. Pentru a putea emite soluţii proprii în mersul benefic al activităţii societăţii, studentul trebuie să se bazeze pe cunoştinţe aprofundate din domeniu. În elaborarea lucrării de licenţă el realizează o corelaţie între informaţiile de specialitate pe care le-a dobândit pe parcursul anilor de pregătire şi bibliografia necesară studiului.

Lucrarea de licenţă trebuie fie de dimensiuni medii (în economie şi administraţie publică între 90 -120 pagini redactate în format A4, inclusiv anexe......), luând forma unor rapoarte sau studii de cercetare şi, foarte rar, unor monografii pe teme foarte punctuale. Realizarea lucrării de licenţă nu presupune şi publicarea acesteia, dar poate urmări şi acest scop în cazul în care contribuie la perfecţionarea sau reorganizarea activităţii din domeniul studiat.

Destinaţia lucrării de licenţă obligă la respectarea unor principii şi reguli de redactare şi susţinere cu privire la:

• conţinutul ştiinţific;

• structura lucrării;

• forma redactării;

• eleganţa şi consistenţa expunerii orale etc.

Lucrarea de licenţă reprezintă o probă a capacităţii absolventului de a rezolva sau de a oferi soluţii la probleme concrete şi de aceea, la elaborarea ei, trebuie avută în vedere o implicare totală şi o seriozitate maximă. Problemele cercetate pot fi sugerate de lipsurile din literatura existentă, de dezbateri teoretice sau de aspecte practice din viaţa economico-socială.

Elaborarea lucrării de licenţă presupune o atenţie mărită din partea studentului deoarece orice cercetare începe cu o problemă de cercetare care îl intrigă pe investigator. Scopul acestei lucrări este de a oferi o rezolvare imediată, aplicabilă la problema supusă cercetării. Pot fi abordate şi lucrări de cercetare fundamentală pur teoretică, dar acestea sunt de anvergură mai mare şi presupun o perioadă mai mare de timp pentru fundamentarea cercetărilor şi o fineţe mai mare în analiza rezultatelor şi interpretarea lor. Asemenea lucrări pot fi abordate în cazul derulării unor studii postuniversitare (masterat) sau de doctorat.

În elaborarea strategiilor de cercetare pot fi distinse mai multe etape:

• stabilirea temei de cercetare;

• documentarea bibliografică;

• formularea ipotezelor de lucru;

• elaborarea planului de cercetare;

• realizarea cercetării;

• interpretarea rezultatelor;

• raportarea descoperirilor cercetării;

Descoperirile sunt înregistrate şi discutate în cadrul unei comunităţi academice mai largi, putând conduce la iniţierea unei cercetări ulterioare.

Pentru realizarea lucrării de licenţă trebuie parcurse toate etapele prezentate mai sus, unele dintre ele pot fi parcurse în acelaşi timp dar nici una nu poate fi evitată.

Calendarul oficial al organizării cercetării de licenţă este stabilit prin reglementările în vigoare şi instrucţiuni de aplicare la nivel instituţional pe tipuri formare, profil şi specializare .

Pentru studenţii de la “Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică”, structura admisă a calendarului desfăşurării cercetării de licenţă (pentru învăţământ cursuri de zi şi I.D.) cuprinde etapele prezentate în Anexa 1.

Observații:

Facultatea de Stiinte Economice Suceava

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghid Pentru Elaborarea si Sustinerea Lucrarilor de Licenta-Dizertatie in Domeniul Economic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
15 579 cuvinte
Nr caractere:
93 049 caractere
Marime:
137.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!