Evoluția istoriei mondiale între cele 2 războaie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Primul razboi mondial a modificat raportul de forte pe plan mondial si a condus la instaurarea unei noi ordini econ. mondiale. S-au constituit noi state a caror economie era agrar-industriala (mai putin Cehoslovacia) de unde rezulta ca refacerea econ a presupus num.reforme agrare. Razb a provocat numeroase pierderi umane si materiale.

A fost afectata pop activa cu varste intre 20 - 30 ani; pana la 65% lucrau in agricultura. Aceasta a insemnat o pb seioasa in structura fortei de munca. In plus, reducerea pop a insemnat si o reducere a cererii de bunuri si serv => o imposibilitate de a creste investitiile. Reduc pop a fost det si de reducerea drastica a natalitatii. Persoanele afectate de rezboi au primit despagubiri din partea statului, ceea ce a redus semnificativ resursele financ ale statului. Chelt facute de stat au crescut f mult, ca urmare a crest chelt militare. Pt a acoperi aceste chelt s-a recurs la crest fiscalitatii si la imprumuturi, interne si externe => acestea au generat inflatie.

Au fost distruse o serie de capacit de productie, cai si mijloace de transport, locuinte, institutii, patrimonii culturale. Cel mai grav afectat stat a fost Franta, iar cel mai putin, SUA. In perioada razb, Sua a acumulat 1/3 din rezerva mondiala de aur si Q a crescut f mult in principal pe baza cresterii Q militare.

Astfel, la sf WW1, Sua detinea suprematia mondiala. Germania a fost obligata sa plateasca despagubiri de razb care se ridicau la sume f importante pe care statul nu le putea plati decat saracind pop. => numeroase miscari sociale. O data cu instalarea lui Hitler in fctia de cancelar in 1933, Germania a refuzat sa plateasca despagubiri

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Istoriei Mondiale intre cele 2 Razboaie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
983 cuvinte
Nr caractere:
5 222 caractere
Marime:
11.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, state
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!