Previzualizare curs:

Extras din curs:

Def. Prin categoriile macroeconomice intelegem acele concepte sau notiuni economice care descriu sau fac referire la fenomene sau procese care se desfasoara sau afecteaza ansamblul economiei nationale.

Rolul: - stau la baza construirii indicatorilor macroeconomici.

- stau la baza explicarii mecanismelor macroeconomice

Stau la baza construirii modelelor de echilibru si de crestere la nivel macroec.

Principalele categorii si definitia lor.

1. Cererea agregata (CA) reprezinta suma algebrica , in expresie valorica, a tuturor cererilor de bunuri si servicii individuale, la nivelul ec.nationale, pe o perioada de un an.

2. Oferta agregata (OA) – suma algebrica, in expresie valorica, a tuturor cererilor de bunuri si servicii individuale, la nivelul ec. nationale, pe o perioada det. De regula un an.

3. Venitul (Y) – suma monetara care se constituie ca o contrapartida valorica la fluxurile materiale din ec. nationala, pe o perioada det., de regula un an.

4. Consumul (C) – acea parte din venit utilizata, pe ansamblul ec., pt. satisfacerea nevoilor ec. curente.

5. Economisirea (S) – acea parte din venit utilizata, pe ansamblul ec.nationale, pt. satisfacerea nevoilor ec. viitoare.

6. Investitiile (I) – acea parte din economisire utilizata, pe ansamblul ec. nationale, pt. refacerea deprecierii capitalului fix sau pt. cresterea acestuia pe o perioada determinata, de regula un an.

7. Consumul intermediar (Ci) – acea parte din produsul ec. realizat pe ansamblul ec. nationale, pe o perioada det., de regula un an, care nu este utilizat pt. satisfacerea directa a nevoilor ec. ci pt. obtinerea altor bunuri care satisfac, in mod direct, nevoile economice.

8. Consumul final (Cf) – acea parte din produsul ec. realizat pe ansamblul ec. nationale, pe o perioada det., de regula un an, utilizata pt. satisfacerea directa a nevoilor ec.

9. Amortizarea capitalului fix (A) – valoarea deprecierii anuale a capitalului fix, pe ansamblul ec. nationale, valoarea crea se recupereaza prin pretul de vanzare a bunurilor.

10. Exportul (X) – acea parte din produsul ec. realizat pe ansamblul ec. nationale, pe o perioada det. Care este utilizat pt. satisfacerea nevoilor ec. ale altor ec. nationale.

11. Importul (M) –acea parte din produsul ec. realizat de alte ec. nationale, care este utilizat pt. satisfacerea nevoilor ec. ale propriei ec. nationale, pe o perioada det. De un an.

12. Soldul balantei comerciale (SBC) diferenta valorica dintre export si import.

Ecuatia echilibrului macroeconomic

1. OA = CA

2. OA = OAint + OAext = Y + M

3. CA = CAint + CAext = (C + I + G) + X

4. Y + M = C +I + G + X

5. SBC = X – M

6. Y = C + I + G + SBC

C – consumul sect. privat si I – investitiile facute de sect. privat

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
9 665 cuvinte
Nr caractere:
59 767 caractere
Marime:
49.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!