Economia mondială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1.Indicatori macroeconomici

Franta figureaza printre principalele economii, ocupând locul 3 pentru exportul de servicii si locul patru pentru exportul de bunuri; în ceea ce priveste investitiile straine directe (IDE), se situeaza pe locul patru ca tara de destinatie si pe locul trei ca tara de origine.

Ca si în alte tari industrializate, ponderea serviciilor în PIB este majoritara, respectiv de 71%, fata de 26% industria si 3% agricultura.

PIB este destinat în principal consumului privat, care a reprezentat 54%, în crestere cu 2,8 puncte procentuale fata de 2001, Consumul public a cresut cu 3,6% fata de 2001, ajungând la 23% din PIB (însotit însa de o crestere a deficitului bugetar, care a depasit bara de 3% stabilita prin Pactul de stabilitate pentru crestere economica pentru zona Euro), In schimb, s-a diminuat ponderea investitiilor la 20,0% fata de 20,2% în 2001.

Principalele sectoare de activitate în crestere sunt reprezentate de industria aerospatiala, chimie, sticlarie, farmaceutica si cosmetice, produse plastice, constructii feroviare si telecomunicatii; în schimb, se diminueaza importanta industriilor metalurgica si textila, si a industriei auto, de altfel cea mai importanta ramura ocupând o zecime din forta de munca si asigurând o optime din exporturi.

1.2.Situatia conjuncturala

În 2001 a început un proces de încetinire a cresterii economice, confirmat în perioada care a urmat. Caracteristica evolutiei economiei Frantei pentru anul 2002 este deteriorarea performantelor, reflectata în primul rând de o crestere a PIB estimata la numai 1,2%. S-a confirmat astfel procesul de încetinire a cresterii economice aparut în 2001 (2,1%, comparativ cu vârful de 4,2% din 2000). Analisti economici apreciaza ca aceasta situatie este cea mai slaba din ultimii noua ani. Semnele de înviorare aparute în primele luni ale anului 2002 s-au estompat ulterior progresiv, posibilitatea aparitiei relansarii cresterii economice fiind din nou amânata spre sfârsitul anului 2003. In primul semestru 2003 se estimeaza o crestere de numai 0,3%. Aceasta situatie nu a fost specifica numai Frantei. Incetinirea cresterii economice a marcat ansamblul economiilor dezvoltate; în zona Euro, PIB a sporit în 2002 cu 0,8%.

Performantele modeste ale economiei franceze reflecta, între altele, climatul de incertitudine si instabilitate prevalent în 2002 si prima parte a anului 2003, alimentat de slabiciunea cererii interne din zona Euro, fragilitatea relansarii economiei americane, volatilitatea pietelor bursiere si reluarea cresterii preturilor petrolului.

Evolutia indicatorilor macroeconomici în 2002 evidentiaza:

- productia industriala a scazut, iar utilizarea capacitatilor productive se situeaza la 83%, cu un punct procentual sub tendinta de lunga durata;

- investitiile au stagnat;

- exporturile nu au mai fost, pe ansamblu, un factor de sustinere a cresterii economice; desi au sporit spre zona Euro, spre Europa Centrala si de Est si spre Asia, s-au redus masiv spre SUA; pe ansamblu, exporturile au scazut cu 1,3%;

- importurile (c.i.f.)au înregistrat un declin de 5,2%;

- balanta comerciala continua sa fie excedentara;

- consumul final a fost singurul factor al sustinerii cresterii economice, cu o vigoare atenuata spre sfârsitul anului sub efectul psihologic al unei tendinte de crestere a somajului în ultimele luni si a accentuarii înclinarii spre economisire a populatiei;

- rata somajului este estimata la 9,3% (cca. 2,5 milioane persoane);

- economiile populatiei au atins 17% din veniturile brute, fata de 16% în 2001;

- inflatia nu constituie un element de preocupare ( cca. 2,0% );

- aprecierea Euro a compensat în mare masura efectul cresterii preturilor internationale la unele materii prime, între care petrolul.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Mondiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 568 cuvinte
Nr caractere:
31 573 caractere
Marime:
38.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Stanciu Oana
Sus!