Urbanismul și Efectele lui Asupra Mediului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

De a lungul istoriei sale omul a cunoscut o evolutie ascendenta, inregistrand in mod continuu noi si noi descoperiri. Aceasta afirmatie este destul de evidenta daca privim sfarsitul mileniului doi: avionul supersonic, trenurile de mare viteza, blocurile "zgarie nori", explorarea spatiului cosmic s.a.m.d. Drept urmare, amprenta dominanta a acestui secol o constituie nivelul de cunoastere tot mai ridicat al umanitatii si, in consecinta, nivelul de trai al acesteia inregistreaza astazi in tarile dezvoltate, cota cea mai ridicata din istorie (acesta fiind determinat de transpunerea in practica a descoperirilor din activitatea de cercetare dezvoltare).

Tendinta de dezvoltare tot mai accentuata capata un caracter exploziv ca urmare a cresterii si diversificarii productiei, a productivitatii activitatii economice tot mai ridicate, a metodelor, tehnicilor si tehnologiilor utilizate, tot mai competitive.

Dar, nu trebuie uitat ca primul factor care a stat la baza dezvoltarii umane l a constituit mediul inconjurator: apa, aer, sol, subsol, vegetatie si fauna din care omul a extras fara incetare, uneori pana la epuizare resursele necesare - materii prime: lemn, sare, fier, cupru, carbune, petrol, apa, substante chimice - fara de care nu ar fi putut inregistra progresul ce caracterizeaza astazi omenirea.

In evolutia sa, acest progres stiintifico tehnic, s a materializat intr o agricultura mecanizata si chimizata, intr o industrie automatizata si robotizata, in mijloace de transport din ce in ce mai rapide, mai confortabile si mai eficiente, omul stabilindu si habitatul intai in asezarile rurale, apoi in orase care s au dezvoltat atat pe orizontala cat si pe verticala.

In prezent, intre progresul stiintifico tehnic si notiunea de urbanism se afla o relatie directa: progresul a determinat dezvoltarea oraselor si intensificarea activitatii economico sociale.

Urbanismul reprezinta o activitate de interes general, cu caracter continuu, care se desfasoara pe intreg teritoriul national, avand la baza principiul dezvoltarii durabile - sustainable growth - adica, deciziile generatiei prezente trebuie sa asigure dezvoltarea societatii fara a compromite dreptul generatiilor viitoare la existenta si dezvoltare.

Activitatea de urbanism are urmatoarele obiective principale:

- determinarea structurii functionale a localitatii,

- utilizarea rationala si echilibrata a terenurilor necesare functiunilor urbanistice din localitati,

- asigurarea unei locuiri corespunzatoare nevoilor oamenilor, in general, a unui nivel de trai decent,

- asigurarea conditiilor pentru satisfacerea unor nevoi speciale ale copiilor, persoanelor varstnice si a celor handicapate,

- asigurarea esteticii compozitionale in realizarea cadrului construit si amenajarea cadrului natural din localitati,

- protejarea populatiei si a cadrului natural si construit de poluare si de riscurile naturale si tehnologice previzibile,

- protejarea, conservarea, punerea in valoare si revitalizarea monumentelor istorice, precum si a patrimoniului natural.

Bibliografie:

1. Florina BRAN - Probleme economice si riscuri economice,

2. Lester BROWN - Probleme globale ale omenirii, Editura Tehnica, Bucuresti, 1997;

3. * * * - Economia, nr. 1-2/1997;

4. * * * - Economie si administratie locala, nr. 1/1998.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Urbanismul si Efectele lui Asupra Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 342 cuvinte
Nr caractere:
18 183 caractere
Marime:
21.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
urbanism, populatie, societate
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Pop Ana
Sus!