Reciclarea Deșeurilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Definiţii:

- operaţiune de reprelucrare într-un proces de producţie a deşeurilor pentru scopul original sau pentru alte scopuri (Sursa: OUG 78/2000)

- operaţiunea de reprelucrare a deşeurilor în procesul de producţie a deşeurilor pentru scopul iniţial sau pentru alte scopuri (Ordonanţa de Urgenţă nr.16/2001 “Gestionarea deşeurilor industriale reciclabile)

- reprelucrarea deşeurilor într-un proces de producţie în vederea utilizării în scopul iniţial sau pentru alte scopuri, dar cu excluderea valorificării energetice (HG. Nr. 2406/21.12.2004 “Gestionarea vehiculelor scoase din uz)

- a prelucra anumite deşeuri în vederea refolosirii lor (Dicţionarul explicativ al limbii române)

- este o utilizare nouă sau o valorificare a produselor sau a părţilor din produse în forma unor circuite

- forma de reciclare, la care calitatea produsului reciclat scade, se numeşte “Downcycling”.

- Ca sinomim pentru notiunea de “valorificare a deseurilor” s-a incetatenit intre timp termenul de reciclare

Din aceste definiţii rezultă ca reciclarea se poate realiza prin două tipuri de acţiuni:

- Reutilizare

- Valorificare

REUTILIZARE

- orice operaţiune prin care ambalajul care a fost conceput şi proiectat pentru a realiza în cadrul ciclului său de viaţă un număr minim de parcursuri sau rotaţii este reumplut sau reutilizat pentru acelaşi scop pentru care a fost conceput Sursa: OUG 78/2000 (de exemplu sticla în calitate de ambalaj)

Se deosebeşte:

• “Re-reutilizarea” este utilizarea din nou a unui produs folosit, pentru acelaşi scop pentru care a fost conceput, fără a i se aduce modificări, respectiv cu modificări limitate ale unora dintre parţile sale (reumplerea sticlelor de unică folosinţă)

• “Continuarea reutilizării” se referă la utilizarea din nou a unui produs folosit, într-un alt scop decât acela pentru care a fost conceput. Ea se poate realiza cu păstrarea formei produsului sau cu efectuare de modificări limitate (utilizarea unui pahar pentru muştar ca pahar de băut)

• Producătorilor li se impune condiţia de a crea produse competitive, care pot fi ulterior recuperate prin intermediul tehnologiilor existente, fără a genera deşeuri

• Consumatorilor li se propune să nu procure produse care pot deveni deşeuri nereciclabile.

Ambalajul din sticlă este mult mai durabil decât cel fabricat din mase plastice

• Borcanele sunt utilizate de 20 de ori înainte de a fi reciclate

• De exemplu, pentru a ambala 5 litri de maioneză sunt necesare 20 de cutii de plastic cu folie, care după consumarea produsului se aruncă

• Consumul lunar a 15 litri de bere duce la aruncarea a 30 de cutii

• sticlă (reîncărcabilă de 25 de ori) substituie 25 de cutii, dintre care 80% necesită a fi depozitate la depozitele pentru deşeuri menajere solide sau incinerate

VALORIFICARE

1. Orice operaţie de dezmembrare, sortare, tăiere, mărunţire, presare, balotare, topire – turnare efectuată asupra unui deşeu prin procedee industriale, în vederea transformării sale în materie primă secundară sau sursă de energie (Ordonanţa de Urgenţă nr.16/2001 “Gestionarea deşeurilor industriale reciclabile”)

2. O succesiune de operaţii cum ar fi: recuperarea sau regenerarea, reciclarea, schimb de deşeuri între deţinători (HG. Nr. 2406/21.12.2004 “Gestionarea vehiculelor scoase din uz”)

3. Valorificarea unui deşeu poate fi :

o Valorificarea materială presupune substituirea materiilor prime, deşeul fiind utilizat din nou datorită caracteristicilor sale materiale, cu excepţia folosirii lui imediate ca material combustibil pentru obţinerea de energie.

o Valorificarea biologică (compostare, fermentaţie) este tot valorificare materială a resturilor organice, fie că este vorba despre tratarea realizată conform standardelor industriale ale instalaţiilor cu tehnică înaltă, fie că ne situăm în zona gospodăriilor particulare, a administraţiilor comunale sau a grădinilor particulare, unde valorificarea se face pentru nevoile proprii (gospodării: de ex. compostare, hrănirea animalelor)

o Valorificare energetică, care presupune folosirea deşeurilor ca material combustibil înlocuitor pentru obţinerea de energie.

Observații:

Cursul 7 Deseuri

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reciclarea Deseurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 833 cuvinte
Nr caractere:
22 249 caractere
Marime:
518.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
D Suteu
Sus!