Evaluarea impactului și riscului pentru mediu

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Risc si hazarde/dezastre. Definitii

Exista mai multe definitii ale riscului, definitii care in general sunt diferite. Diferentele provin din modul de abordare pe care si-l propune cercetatorul si din tipul problematicii al carei risc se analizeaza.

Dictionarul Oxford defineste riscul in termenii unui hazard/dezastru, al expunerii la o nesansa, la consecinte neplacute, pierderi, orice care poate afecta neplacut fiinta umana. Aceasta definitie corespunde riscului ca substantiv. Ca verb, a risca exprima a fi expus unei ocazii de a fi ranit, de a pierde atat bunuri materiale cat mai ales sanatatea.

in domeniul mediului se porneste de la aceste definitii care sunt insa modificate de epidemiologii si profesionistii din domeniul sanatatii mediului. Astfel, hazardul nu este sinonim cu riscul ci este determinant in crearea unui risc. Hazardul exprima potentialitatea creerii unei neplaceri. Pe de alta parte, riscul exprima probabilitatea aparitiei unei neplaceri in anumite circumstante definite si este adesea cuantificat de gradul de severitate al neplacerii.

Riscul are asadar o masura calitativa si una cantitativa.

Tipul de hazard/dezastru si rezultatul sau advers reprezinta o trasatura calitativa importanta a riscului. Pe de alta parte, cuantificand riscul ca o masura cantitativa, pornim de la gradul de expunere la un hazard, care este determinanta foarte importanta pentru un risc. O expunere limitata, restransa la un hazard foarte periculos, rezulta un risc redus. in mod similar, expunerea intensa la un hazard nesemnificativ poate crea un risc moderat sau accentuat. Se deduce astfel necesitatea cuantificarii gradului de risc pe baza gradului expunerii la un hazard. Exista mai multe metode de masurare a riscului, dar pentru aceasta trebuie sa definim riscul relativ si riscul absolut printr-un exemplu: riscul decesului anual datorita cancerului pulmonar, legat de formatul moderat si excesiv. Pentru aceasta, se iau in considerare statisticile bazate pe analiza anuala a 100000 de fumatori. Daca toti au fost nefumatori, se presupune ca 10 mor totusi de cancer pulmonar intr-un an. Daca toti au fost fumatori moderati, se presupune ca 100 mor de cancer pulmonar intr-un an. Daca toti au fost fumatori inraiti se presupune ca 200 mor anual. Riscul absolut de moarte prin cancer pulmonar din cauza fumatului moderat ar fi de 100 la 100000 de oameni anual. Daca totusi 10 ar muri chiar nefumatori fiind, atunci riscul atribuit fumatului moderat scade la 90, raportat la 100000 de oameni pe an. Acesta este riscul absolut.

Ca expresie relativa a riscului mortii de cancer pulmonar pentru fumatul moderat comparativ cu absenta totala a fumatului se obtine valoarea de 10/100

Aceasta valoare reprezinta expresia faptului ca un fumator moderat este de 10 ori mai expus riscului mortii de cancer pulmonar decat un nefumator.

Evaluarea riscului pentru mediu

2

Factorii de varsta pot fi clasificati in nenumarate moduri. De exemplu, exista factori de risc mosteniti genetic, dar marea majoritate sunt cei la care suntem expusi zi cu zi. Expunerea la un hazard reprezinta un factor de risc cheie.

Perceptia riscului

Exista mari diferente intre modul in care riscurile sunt percepute de cercetatori, ca de exemplu de epidemiologi si respectiv, de public. Interpretarile diferite sunt influentate de mai multi factori, printre care:

- experienta personala privind efectele unor hazarde;

- nivelul socio - cultural;

- abilitatea exercitarii unui control asupra unui risc particular;

- nivelul informational castigat din surse diferite.

Exista o serie de considerente pe baza carora s-a dovedit ca populatia are tendinta de a supraestima un risc foarte scazut si de a subestima un risc foarte mare sugerand caracterul subiectiv al perceptiei riscului, variabil si la nivel de individ si la nivel de comunitate.

Tolerabilitatea si acceptabilitatea unui risc

Comunitatea stiintifica are un rol foarte important in masurarea riscurilor si in prezentarea acestei informatii in cea mai clara maniera posibila, bineinteles punctand incertitudinile.

Societatii ii revine apoi responsabilitatea determinarii a ceea ce este tolerabil si acceptabil pe baza consideratiilor sociale, politice, culturale si chiar economice. in mod cert exista zone unde riscul este atat de mare incat devine inacceptabil si zone in care este atat de scazut incat devine neglijabil.

Legislatia, atitudinea si comportamentul societatii devin mijloace foarte importante pentru reducerea riscului. Totusi, urmele riscului nu pot fi eliminate total, necesitand mijloace de reducere a gradului de expunere a populatiei la risc.

Clasificarea hazardelor

Exista mai multe tipuri de hazarde, comportand riscuri diferite si de aici deriva mai multe tipuri de clasificari.

O prima clasificare porneste de la mediul in care traim, care are 3 seturi fundamentale de componente:

- fizice - energia sub o forma sau alta;

- chimice - materia , substante naturale sau create artificial;

- biologice - formele de viata.

Aceste trei componente de mediu determina 3 grupe mari de hazarde, a caror perceptie depinde de constructia noastra genetica, de factorii psihologici si de riscurile prezentate de fiecare.

Exemplu:

1. Hazarde fizice - radiatia

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea impactului si riscului pentru mediu
    • 1. cursuri introductive.pdf
    • 2. Introducere in dezastre naturale.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 727 cuvinte
Nr caractere:
31 242 caractere
Marime:
334.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, ecologie, protectie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!