Atmosfera

Previzualizare curs:

Extras din curs:

- Atmosfera - cuvant compus de origine greaca format din:

athmos = aer si spherein = sfera, invelis sferic desemnand invelisul de aer al Pamantului.

- Atmosfera planetei este practic 100 % gazoasa, continand insa si urme de substante solide - prezente in stare fin divizata.

- Atmosfera de astazi a Pamantului contine:

- azot sau nitrogen bimolecular (N2)in proportie de aproape 4/5 (78,2 %)

- oxigen bimolecular O2 (20,5 %)

- argon Ar (0,92 %)

- dioxid de carbon CO2 (0,03 %)

- ozon, oxigen trimolecular (O3)

- alte gaze, praf, fum, alte particule in suspensie, etc.

Compozitia atmosferei s-a schimbat de-a lungul celor aproximativ 2,5 - 2,8 miliarde de ani de cand exista De la o atmosfera primitiva pana la cea actuala, a trecut prin mai multe faze intermediare.De-a lungul timpului atmosfera si-a schimbat nu numai compozitia chimica, dar si alte caracteristici cum ar fi: densitatea , grosimea , transparenta, si altele. Atmosfera este numita in vorbirea curenta aer.

Formare atmosferei

- In urma cu 4,6 miliarde de ani - cand a avut loc formarea globului pamantesc - hidrogenul (H2) si heliul (He) erau deja prezente. Ulterior, datorita densitatii scazute a acestor doua gaze, ele nu vor mai putea fi atrase de planeta, disipandu-se progresiv in spatiul cosmic. Datorita procesului de racire lenta a Terrei, respectiv a activitatii vulcanice, au fost aduse la suprafata diverse gaze, rezultate din reactiile chimice ale straturilor interne ale globului.Prin aceste procese a luat nastere o atmosfera cu o compozitie de circa 80 % vapori de apa (H2O), 10 % dioxid de carbon (CO2) si 5 - 7 % hidrogen sulfurat (H2S)

Aceasta combinatie de gaze poate fi si astazi intalnita in emanatiile si eruptiile vulcanice.

- Radiatia ultravioleta intensa a determinat descompunerea fotochimica a moleculelor de apa, metan si amoniac, acumulandu-se dioxid de carbon si azot. Gazele mai usoare, precum hidrogenul si heliul au urcat in straturile superioare ale atmosferei, ulterior disipandu-se in spatiul cosmic pe cand gazele mai grele (dioxidului de carbon), s-a dizolvat in mare parte in apa oceanelor. Azotul inert din punct de vedere chimic, in conditiile existente atunci, a ramas neschimbat in atmosfera, fiind inca inainte de circa 3,4 miliarde de ani componenta cea mai importanta a atmosferei. Oxigenul (O2) joaca un rol esential in evolutia si existenta vietii pe pamant, a aparut sub forma libera, gazoasa, acum circa 3,5 miliarde de ani, fiind eliberat datorita activitatii de respiratie a microorganismelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atmosfera.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
5 463 cuvinte
Nr caractere:
29 003 caractere
Marime:
38.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
atmosfera, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!