Principiile de bază ale administrației publice locale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Consideratii introductive

Constit Romaniei prevede in art 3 alin(3) ca ,,Teritoriul este organizat sub aspect administrative, in comune, orase, judete. In conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii’’.

Potrivit art22 din Legea administratiei publice locale nr 215/2001, delimitarea teritoriala a comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor se stabileste prin lege. Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege si numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile admin-teritoriale respective prin referendum, care se organizeaza potrivit legii.

Potrivit Legii admin publice locale, unitatile admin-teritoriale sunt personae juridice de drept public, cu capacitate juridical deplina si patrimoniu propriu. Acestea sunt subiecte juridice de dreptfiscal, titulare ale codului de inregistrare fiscala si ale conturilor deschise la unitatile teritoriale de trezorerie, precum si la unitatile bancare. Unitatile admin.-terit sunt titulare ale drepturilor si obligatiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care apartin domeniului public si privat in care aceastea sunt parte, precum si din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, in conditiile legii.

In virtutea atributiilor de drept public, comunele, orasele, judetele, exercita in conditiile legii, autoritatea in limitele admin.-teritoriale stabilite, avand dreptul de ,,comanda’’ asupra celorlalte persoane juridice si fizice din teritoriu.

In virtutea atributiilor de drept privat, comunele, orasele si judetele apar ca subiecte de drept civil, ca proprietate de bunuri care constituie domeniul lor privat.

Cand este vorba despre bunuri din domeniul public al comunelor, oraselor, judetelor, prerogativele lor de prietote se exercita in virtutea calitatii de pers juridica de drept public.

2. Scurte precizari referitoare la principiile de baza ale administratiei publice locale

Ca urmare a revizuirii Constit din anul 2003, aceasta norma a capataz un nou continut si o noua forma. Astfel, art120 alin1 din Legea fundamentala prevede ca admin. Publica din unitatile admin.-teritoriale se intemeieaza pe principiul descentralizarii, autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice.

Referitor la principiile care guverneaza admin. publica local, precizam ca, in cf cu prevederile art2 alin1 din Legea admin publice locale nr 215/2001, administratia publica in unitatile admin-teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor descentralizarii, autonomiei locale, deconcentrarii serv publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale, legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit. Aplicarea acestor principii nu poate aduce atingere caracterului de stat nacional, unitar si indivizibil al Romaniei’’.

Intr.-adevar, art121 alin 1 din Legea fundamentala prevede ca autoritatile admin. publice prin care se realizeaza autonomia locala sunt consiliile locale alese si primarii alesi, in conditiile legii, iar art 122 alin2 se refera la consiliul judetean ales.

In aceeasi ordine de idei, trebuie sa amintim si dispozitiile art1 alin5 din Constit potrivit carora in Romania, respectarea Constit, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie, precum si cele ale art 16 alin2 care precizeaza ca ,,Nimeni nu este mai presus de lege’’, astfel ca si principiul legalitatii este consfiintit la nivel constitucional.

De asemenea, art2 alin1, din Constit statueaza ca suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum, fiind astfel recunoscuta constitucional posibilitatea consultatii cetatenilor.

3. Principiul descentralizarii

In esenta, regimul descentralizarii in admin. publica este specific statului de drept si presupune rezolvarea problemelor locale de catre autoritati alese de colectivitatile locale, care nu se subordoneaza ierarhic autoritatilor centrale, functionand autonom, in conditiile legii, iar acetele lor, chiar si cele nelegale, nu pot fui anulate decat de autoritati din sfera altei puteri a statului, respectiv de instantele judecatoresti.

In regimul descentralizarii admin. este recunoscuta personalitatea juridica a unitatilor admin.-teritoriale, precum si existente unor autoritati publice care le reprezinta si care le gestionzaza bunurile si resursele financiare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiile de Baza ale Administratiei Publice Locale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
4 390 cuvinte
Nr caractere:
28 208 caractere
Marime:
33.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!