Dreptul Mediului

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

CAPITOLUL I – OCROTIREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR- PROBLEMĂ VITALĂ A LUMII CONTEMPORANE
1.1. Dreptul – instrument important al protecţiei mediului.
1.2. Dreptul fundamental la un mediu sănătos. Evoluția sa în timp
1.3. Conştiinţa ecologică - conştiinţa de mediu. Căile de realizare a cointeresării în protecţia şi dezvoltarea mediului
1.4. Garanțiile juridice naționale de înfăptuire a dreptului la un mediu sănătos
1.5.Rolul dreptului internațional în asigurarea unui mediu sănătos
16. Protecția mediului și strategia dezvoltării durabile.15
CAPITOLUL II - DREPTUL MEDIULUI CA RAMURĂ AUTONOMĂ A SISTEMULUI DE DREPT ROMÂNESC
2.1. Obiectul și finalitatea dreptului mediului.16
2.2. Particularitățile normelor juridice de dreptul mediului.22
2.3. Raportul juridic de dreptul mediului.
2.4. Corelația dreptului mediului cu alte ramuri de drept
CAPITOLUL III –IZVOARELE DREPTULUI MEDIULUI
3.1. Izvoarele dreptului naţional al mediului.27
Constituţia
Legea și actelele normative ale autorităților centrale
Legea-cadru
Actele autorităților administrative locale
3.2.Izvoare internaționale.29
Tratatele și convențiile internaţionale
Cutuma
Uzanțele internaţionale
Capitolul IV – PRINCIPIILE DREPTULUI MEDIULUI
4.1.Specificul principiilor de dreptul mediului.35
4.2. Abordarea principiilor dreptului mediului în doctrina românească.36
4.3. Principii ce rezultă din documente internaționale
PARTEA A II A
CAPITOLUL IV PROTECȚIA FACTORILOR ABIOTICI
CAPITOLUL V PROTECȚIA RESURSELOR NATURALE ȘI CONSERVAREA DURABILĂ A BIODIVERSITĂȚII
CAPITOLUL VI. PROTECTIA MEDIULUI ÎN HABITATUL URBAN
CAPITOLUL VII. STRUCTURI ȘI ORGANISME NAȚIONALE DE MONITORIZARE A RESPECTĂRII OBLIGAȚIILOR DE PROTECȚIE A MEDIULUI
CAPITOLUL VIII. FORME ALE RASPUNDERII JURIDICE ÎN DREPTUL MEDIULUI

Extras din curs:

OCROTIREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR- PROBLEMĂ VITALĂ A LUMII CONTEMPORANE

1.1. Dreptul – instrument important al protecţiei mediului

Ființa umană a apărut intr-un anumit mediu natural și a evoluat concomitent u acesta, cele două elemente influențându-se reciproc: natura nu poate fi concepută separat, ruptă de activitatea umană, iar omul trăiește intr-un habitat, intr-o biocenoză. Însă cu cât activitatea omului asupra naturii s-a amplificat și a devenit mai complexă, cu atât problematica raporturilor dintre societate și natură a cunoscut un grad mai mare de interferență. Din păcate, folosirea pe scară largă a științei şi tehnologiei in scopul dezvoltării industriale nu a ținut seama de necesitatea păstrării in permanență a unui echilibru intre satisfacerea nevoilor umane, in continuă creștere și protecția tuturor factorilor mediului inconjurător. În contextul unei reconsiderări a sistemului de valori al lumii actuale,care ia în calcul echilibrul relației om-natură, dreptul mediului nu rămâne doar o stiinta juridică, ea trebuind să-și etaleze și valențe etice, culturale si de civilizatie modernă, să se pună în slujba sistemului de valori revizuit,în raport de reperele Civilizatiei Mileniului III.

De altfel, interferența dintre mediul natural și drept este axiomatică,mediul natural reprezentând el însuși un factor de configurare a dreptului și la rândul lui fiind periodic supus reglementărilor legale, atât în ansamblul său, cât şi la nivelul componentelor sale individuale. Aceste reglementări încearcă să prevină sau să limiteze efectele degradării mediului, cauzate în principal de fenomenele de poluare.

1.2. Dreptul fundamental la un mediu sănătos.Evoluția sa în timp

Se poate spune că,în evoluția sa istorica, dreptul fundamental la un mediu sănătos, ca drept fundamental din generația a IV a, cunoaste patru mari perioade: epoca premergatoare aparitiei unor reguli de protectie propriu-zisa a mediului, perioada utilitarista, epoca ocrotirii si conservarii naturii si, în sfârsit, perioada dreptului international al protectiei si conservarii mediului.

A. Epoca premergatoare

Din punct de vedere istoric, înca din Evul Mediu au fost adoptate unele masuri juridice, inclusiv pe calea cooperarii internationale, referitoare, de exemplu, la diminuarea efectelor unor poluari, precum fumul, zgomotul, poluarea cursurilor de apa etc. Este cazul, de exemplu, al Tratatului dintre Franța si Basel din 19 decembrie 1781, Tratatului dintre Statele Unite si indienii Creek din 7 august 1790 ori al celui încheiat între Italia si Austria între 5 si 29 noiembrie 1875 privind protectia pasarilor utile pentru agricultura, care interzicea uciderea acestor pasari în timpul toamnei si iarna. Ele vizau însa mai ales actiuni concrete, ocazionale si urmareau cu precadere obiective economice ori de sanatate publica.

În secolul al XIX-lea se înregistreaza o serie de tratate internationale consacrate pescuitului, dar prevederile acestora se refereau, înainte de toate, la delimitarea zonelor de pescuit si mai rar la protectia pestelui ca resursa economica ori ecologica. Totodata, în 1893 apare deja si primul element de jurisprudenta în materie: arbitrajul între SUA si Columbia britanica în afacerea focilor din Marea Bering, care a stabilit reguli vânatorilor, menite sa evite disparitia focilor.

B. Perioada –utilitaristă de ocrotire a unor specii

Este considerată între începututul secolului al XX-lea si deceniul al patrulea al veacului respectiv. Ea reprezintă faza –anteecologică a dr. mediului

Acum apar primele conventii internationale multilaterale referitoare la protectia unor specii ale faunei salbatice. Timp îndelungat, disparitia diversitatii biologice a fost tratata cu totala indiferenta de opinia publica si puterile oficiale, neinteresând decât câtiva naturalisti. La începutul veacului trecut, îngrijorarile legate de riscurile care apasau asupra faunei africane si a anumitor pasari cautate pentru penajul lor ori considerate utile pentru agricultura au generat lansarea primelor semnale de alarma.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
391 pagini
Imagini extrase:
391 imagini
Nr cuvinte:
117 617 cuvinte
Nr caractere:
705 796 caractere
Marime:
420.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!