Dreptul Maghiar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Din punctul de vedere al legislatiei statul maghiar a avut o evolutie distincta fata de tarile din restul continentului si chiar fata de tarile apropiate precum Polonia si Cehoslivacia , adepte ale modelului pandectist.

De mentionat este faptul ca Ungaria nu avea inca la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial o legislatie civila scrisa.

Sistemului maghiar , caracterul cutumiar i-a dat o infatisare particulara . Raporturile civile erau reglementate de cutumele redactate in1514. Pe baza acestor cutume s-a format « Tripartitum opus iuris inclyti Regni Hungariae » aplicat timp de secole , fara a avea insa un caracter oficial. In fata instantelor se aplica un rezumat al Tripartitumului si anume « Planum tabularem » .

In anul 1852 in Ungaria a fost extins A.B.G.B –ul , codul civil austriac , insa aceasta masura a fost considerata ilegala . Juristii maghiari au organizat o conferinta numita “Judexkurial Konferenz” prin care se stabilea revenirea la vechiul sistem , dar cu pastrarea in vigoare a catorva legi imperiale.

In cadrul dualismului austro-ungar , stataul maghiar nu si-a pierdut identitatea juridica , avand un sistem de drept care a fost in mica masura influentat de dreptul austriac.

Asta nu inseamna ca dreptul maghiar nu a fost influentat deloc

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul maghiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
713 cuvinte
Nr caractere:
4 250 caractere
Marime:
5.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!