Drept Român

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul I

Periodizarea istorica a statului si epocile dreptului roman

I 1. Fondarea Romei.

Conform traditiei, Roma a fost fondata în anul 753 î.H. de catre cei doi frati legendari , Romulus si Remus, descendentii printului troian Enea, care, împreuna cu sotia sa, Lavinia, a întemeiat cetatea Alba Longa în centrul Latiumului. Cei doi gemeni au ridicat ,noua generatii mai târziu , zidul viitoarei cetati la varsarea Tibrului în mare si au jurat ca cine va darâma zidul va fi ucis (Pentru lege, poporul trebuie sa se bata ca pentru un zid – Heraclit din Efes).

Numele cetatii avea sa-l dea cel care avea sa vada mai multe pasari de pe colina. Remus urcat pe Aventin a vazut sapte. Romulus, de pe Palatin, a vazut douasprezece: prin urmare cetatea avea sa se numeasca Roma. Remus, necajit ca pierduse, a zis ca zidul e slab si lovindu-l cu piciorul, a darâmat o bucata din el. Iar Romulus, credincios juramântului, si-a ucis fratele.

Toate acestea, se spune s-au întâmplat în anul 753 î.H. exact pe 21 aprilie, data la care se sarbatoreste si azi întemeierea orasului, nascut, dupa cum se vede, ca si lumea întreaga, dintr-un fratricid1.

Lasând legenda la o parte, la acea data Roma era un mic sat în centrul Latiumului, a carui populatie de pastori nu anunta nimic din ceea ce va urma. Nu vor trece decât cinci secole si micul sat va deveni centrul lumii cunoscute.

La început, Roma a fost condusa de regii agricultori, de aceea prima mare perioada istorica poarta numele de Regalitate. În anul 509 d.H. ultimul rege etrusc Tarquinius Superbus este alungat de pe tronul Romei de catre popor si cetatea intra în a doua epoca istorica, Republica.

1. Indro Montanelli, „Roma. O istorie inedita”, Ed. Artemis, Bucuresti, 2001, pg. 11

În anul 27 î.H., fiul adrogat al lui Julius Caesar, Octavianus, se numeste princeps. El devine Augustus si Roma intra în prima perioada imperiala si anume Principatul.

În anul 305 d.H., împaratul Diocletian, ultimul mare împarat roman, se retrage în palatul sau de la Spalato. Urmasii sai se vor numi atât „Dominus” (stapân), cât si Deus (zeu).

Începe cu acestia ultima perioada a istoriei Romei ,Dominatul.

În anul 395, împaratii Arcadiu si Honoriu îsi împart imperiul. Imperiul Roman de Apus se prabuseste în anul 476 d.H. sub loviturile triburilor de heruli conduse de Odoacru. Acesta îl detroneaza pe Romulus Augustus si-i trimite împaratului Orientului, Zenon, însemnele Imperiului, luându-si titlul de „patrician”1. Ia sfârsit, astfel, seria împaratilor Imperiului Roman de Apus.

Imperiul Roman de Rasarit va supravietui pâna în anul 565 d.H., când moare luminatul împarat Justinian. Lui si vestitilor lui juristi le datoram faptul ca dreptul roman s-a transmis mai departe si a devenit fundamentul pe care s-a construit Europa de mai târziu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Roman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
112 pagini
Imagini extrase:
112 imagini
Nr cuvinte:
31 162 cuvinte
Nr caractere:
161 056 caractere
Marime:
127.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!