Drept penal special

Previzualizare curs:

Extras din curs:

OMORUL

Definitie. Infractiunea consta in uciderea unei persoane.Conform art. 188 Cod Penal. Omorul conta in uciderea unei persoane.

Obiectul juridic. Infractiunile contra persoanei au ca obiect juridic generic ansambu relatiilor sociale referitoare la apararea pesoanei (dreptul la viata, integritatea corporala, inviolabilitatea sexuala, libertate, demnitatea).

Mentionam ca actualul Cod Penal, fata de vechiul Cod Penal, a introdus o infractiune separata si anume ucidere la cererea victimei, care in vechiul Cod Penal ar fi fost incadrata la omor calificat prin neputinta de aparare a victimei.

Obiectul material. Este reprezentat de corpul victimei, persoana in viata si indiferent de starea de santate a acesteia. Mentionam ca este important ca victima sa fie in viata, altfel nu avem infractiune de omor.

Subietul activ si participatia penala.Subiectul activ poate fi orice persoana fizica sau juridica. Referitor la participatia penala, aceasta infractiune suporta toate formele participatiei penale, instigare, autor, coautorat, complicitate.

Subiectul pasiv este persoana ucisa ca urmare a activitatii subiectului activ; aceasta inseamna ca subiectul pasiv al infractiunii nu poate fi decat o persoana in viata (este exclusa infractiunea de omor cand subiectul pasiv este fatul ori un cadavru). Deci, protectia penala oferita de aceasta incriminare incepe imediat dupa nastere, odata cu copilul nou-nascut.Protectia inceteaza in momentul mortii subiectului pasiv. Stabilirea exacta a acestui moment se face prin raport de expertiza medico-legala.

In prezent, se admite in unanimitate, in doctrina medico-legala, ca "moartea creierului poate fi considerata criteriul principal al mortii organismului uman luat ca intreg". Cu alte cuvinte, se poate afirma ca momentul mortii coincide cu moartea biologica (moartea creierului).

Latura obiectiva. Pe latura obiectiva avem 3 elemente si anume: elementul material, urmarea socialemente periculoasa imediata si relatia de cauzalitate intre cele doua. Elementul material consta intr-o actiune sau inactiune a faptuitorului. In practica, cele mai frecvente cazuri de omor sunt savarsite printr-o actiune. De exemplu actiunea faptuitorului de a lovi cu pumnul si picioarele in zona capului pana ce victima moare. Cu toate acestea, infractiunea poate fi savarsita si printr-o inactiune. De exemplu, medicul care refuza cu intentie sa ii mai administreze tratement medicamentos pacientului sau.

Urmarea imediata consta in moartea victimei, care poate surveni imediat sau mai tarziu. Intre activitatea de ucidere si moartea victimei trebuie sa existe un raport de cauzalitate.

Raportul de cauzalitate dintre fapta inculpatului si moartea victimei trebuie sa existe. Mentionam ca raportul exista chiar daca la producerea rezultatului au intervenit si alti factori, anteriori, concomitenti sau posteriori (de exemplu faptul ca victima suferea de o boala). Insa, acest raport de cauzalitate este intrerupt daca intervine o cauza care prin ea insasi, si independent de activitatea faptuitorului produce moartea victimei (de exemplu administrarea unui tratament medicamentos gresit a dus la moartea victimei).

Latura subiectiva presupune vinovatia faptuitorului sub forma intentiei directe sau indirecte. S-a precizat ca exista intentia de a ucide daca se constata o multitudine de lovituri aplicate in zonele vitale ale corpului (inima, ficat, rinichi). Moartea victimei din culpa atrage incadrarea faptei la ucidere din culpa. Sub acest aspecte, nu intereseaza mobilul (cauza) sau scopul savarsirii faptei, care vor fi luate in calcul la individualizarea pedepsei. Cu toate acestea, in acceptiunea legiuitorului, un anumit mobil sau scop poate trage incadrarea intr-un omor calificat. De exemplu omorul savarsit din interes material este un omor calificat.

Eroarea asupra persoanei nu influenteaza vinovatia faptuitorului si nici nu inlatura raspunderea sa. Lovitura deviata, aberattio ictus - situatia cand faptuitorul are intentia sa il ucida pe A, insa din gresita utilizare a instrumentului il ucide pe B. Constituie tot infractiunea de omor si nu are relevanta ca a vrut sa il ucida pe A si l-a ucis pe B. Important este faptul ca a vrut sa ucida o persoana, suficient pentru existenta infractiunii.

Formele: tentativa si consumarea. Tentativa la acesta infractiune se pedepseste. Exista tentativa atunci cand faptuitorul a inceput executarea actiunii de ucidere, dar aceasta a fost intrerupta sau nu si-a produs efectul. Astfel, executarea nu si-a produs efectul, facand ca omorul sa imbrace forma tentativei.

Delimitarea tentativei de omor de vatamare corporala. Cele doua se deosebesc sub aspectul laturii subiective in sensul ca la tentativa de omor avem intentie in legatura cu starea de pericol pentru viata victimei, iar la vatamarea corporala starea de pericol ii este imputabila faptuitorului pe baza de praeterintentie (intentie + culpa pentru rezultatul mai grav care s-a produs).

Sanctiunea pentru aceasta infractiune este inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Tentativa se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 10 ani. Aceasta infractiune este imprescriptibila atat in ceea ce priveste raspunderea penala, cat si executarea pedepsei.

Aspecte procesuale.Actiunea penala se pune in miscare din oficiu.

OMORUL CALIFICAT

Omorul calificat este fapta persoanei care savarseste un omor in anumite imprejurari grave, anume prevazute de lege:

- cu premeditare;

- din interes material;

- pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse;

- pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni;

- de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor;

- asupra a doua sau mai multor persoane;

- asupra unei femei gravide;

- prin cruzimi, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

a. In sensul obisnuit al cuvantului, o fapta premeditata inseamna o actiune indelung gandita sau desfasurata pe baza unei deliberari anterioare, a unei chibzuinte anticipate.

Tinand cont de cele prezentate, putem spune ca pentru a exista premeditarea trebuie indeplinite cumuativ trei conditii:

- Trecerea unui interval de timp din momentul luarii hotararii de a comite omorul si pana la momentul propriu-zis al comiterii. In orice caz, acest interval de timp trebuie sa fie suficient de mare pentru a se putea stabili ca este vorba de o deliberare anterioara a persoanei si nu de o decizie luata pe moment;

- Efectuarea unor acte de pregatire materiala in vederea comiterii faptei. Actele trebuie sa constea in procurarea instrumentelor necesare comiterii actiunii (achizitionarea pistolului, ascutirea lamei toporului), strangerea de informatii in legatura cu victima (pandirea victimei) etc.

Aceste acte trebuie realizate in intervalul de timp cuprins intre momentul luarii rezolutiei infractionale si momentul savarsirii faptei;

- Activitatea psihica a faptuitorului de gandire asupra modului in care va comite infractiunea. Faptuitorul, in intervalul de timp dintre momentul luarii rezolutiei infractionale si momentul comiterii infractiunii, trebuie sa mediteze, sa se gandeasca la cea mai buna metoda de a comite omorul.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
12 084 cuvinte
Nr caractere:
61 989 caractere
Marime:
74.18 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Data publicare:
15.10.2019
Structură de fișiere:
  • Drept penal special.docx
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Specializare:
drept
Materie:
drept penal
An de studiu:
III
Profesorului:
victoria cristiean

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
OBIECTIVELE CURSULUI Partea speciala a Codului penal cuprinde dispozitiile privitoare la...
Normele penale speciale - care formeaza obiectul de studiu al acestei discipline - isi au...
Infractiuni contra vietii - Infractiuni de omor (simplu, calificat, sau deosebit de grav) -...
1. Omorul (omorul simplu) - infractiune contra persoanei (sb. Grila) Omorul (art. 174 Cod penal)...
NOTIUNIINTRODUCTTVE Dreptul penal reprezinta subsistcmul normelor juridice care reglementeaza...
Sus!