Drept Comunitar al Afacerilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dr. European si dr. comunitar al afacerilor

“Lato sensu” dreptul european al afacerilor. reprezinta un ansamblu format din dr. afacerilor, izvorat din Tratatul C. E. (E) sau din dreptul comunitar al afacerilor ( acesta inglobeaza reguli care decurg din Tratatul C.E.C.A. –Paris 1952 - precum si din extinderea sa asupra altor state nemembre ale comunitatii prin efectul Acordului asupra Spatiului Economic European –E.E.E. ( S.E.E.), Tratat semnat la Porto, 2 mai 1992.

Dr.european este aplicabil si altor state membre

“Stricto sensu” sintagma dr. comunitar al afacerilor exclude regulile concurentei sau dreptul concurentei.

Izvoare:

1. Tratatul instituind Comunitatea Europeana

2. Principiile generale de drept comunitar

3. Dr. derivat constitui din actele institutiilor comunitare

4. Tratatele incheiate intre statele member

Dreptul comunitar al afacerilor este dreptul afacerilor a carui sursa este comunitara.

- Obiectivul dreptului comunitar al afacerilor- afacerile care sunt guvernate de dr. c. a sunt activitatile economice ale persoanelor private insa pot sa priveasca si activitatile institutiilor publice care nu vizeaza functionarea institutiilor comunitare. Aceste afaceri nu privesc, in mod necesar, relatiile economice dintre statele member. Regulile dreptului comunitar se aplica fie persoanelor stabilite intr-un stat membru a carui cetatenie o are, fie resortisantilor sau rezidentilor statelo member.

- Cele 3 specii de reguli de drept comunitar:

I specie: o constituie relementarile care formeaza un corp unic, omogen, direct aplicabil, fara restrictii in comunitar;

a) dr vamal comun, regulile referitoare la transferurile monetare

b) regulile concurentei

A II-a specie: o constituie regulile care se suprapun regulilor de drept national in masura necesara stabilirii pietei unice ( spatiului economic) Prevaleaza fata de reglementarile nationale

a) interzicerea taxelor cu efect echivalent drepturilor de vama

b) masurile cu efect echivalent restrictiilor cantitative la import-export

c) principiul libertatii de prestare a serviciilor

A III-a specie: Regulile stabilite prin directivele comunitare care nu sunt aplicabile direct in dreptul intern insa destinul lor este acela de a fi transpuse in dr. nat. in vederea armonizarii legislatiilor:

a) directivele din material societatilor comerciale

b) directivele privind desfasurarea anumitor activitati in sectorul bancar, a asigurarilor.

Documentele comunitare- tratatele

1. Primul tratat- Tratatul instituind C.E.C.O.- aprilie 1951, Paris. Palnul Schuman din 9 mai 1950 care viza punerea in comun a producerii si distribuirii carbunelui, fierului, otelului.

Tratat C.E.C.O nu avea ca obiectiv stabilirea economiei de piata cid oar plasa ansamblul productiei si distributiei otelului sub o autoritate unica. A desfiintat barierele intre statele membre a stabilit reguli privind concurenta pe piata si controlul concentrarilor, reguli privind ajutorul de stat acordat intreprinderilor. Tratatul a intrat in vigoare in 1952, este de inspiratie dirijista si planificator, nu liberal.

1. Tratatul de la Roma – 25 martie 1957 se instituie Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si C.E.E.

EURATOMUL – reglementare speciala- Rusia nu mai putea sa detina monopolul asupra armelor nucleare.

Institutii ale Tratatului de la Paris dar identice cu cele infiintate de : Comisia, Adunarea, Consiliul, Curtea de Justitie.

Comisia si Consiliul erau asistate de un Comitet economic si social. Finalitatea EURATOM era de a pregati cdt. proprii industriei nucleare.

In domeniul commercial- Tratatul favoriza exploatarea comuna a mijloacelor pe care le detinea , schimbul de informatii, sistem original de brevete de inventii.

C.E.E.- Roma- finalitate: extinderea intregului system la toate produsele si toate activitatile economice cu urmatoarele exceptii:

1. domeniile rezervate atomului, carbunelui si otelului

2. prerogativle lasate suveranitatii statelor member in sectoare ca: materale de razboi, productia si comertul cu arme

Obiectivul C.E.E. este deschiderea unui spatiu economic larg sau crearea unei piete in care intreprinzatorii sa poata actiona intr-o concurenta loiala si reala, in favoarea tuturor partenerilor si consumatorilor.

Intr-o perioada de 12 ani se eliminau obstaclele din calea liberei circulatii a marfurilor, persoanelor si serviciilor.

In cadrul C.E.E. se instituia un tarif vamal unic in scopul uniformoizarii conditiilor de intrare a importurilor in acest nou ansamblu. Desavarsirea uniunii vamale a avut loc in 1 iulie 1968.

- Actul Unic European- semnat la Luxemburg 17 feb.1986 si Haga 28 febr -cel mai important document dupa semnarea Tratatului de instituire a Comunitatii, reuneste intr-un singur document dispozitii privind reforma UE si extinde domeniie de competenta comunitara privind , reguli privind cooperarea in domeniul politicii externe. Se considera ca reprezinta un mandate de relansare institutionala Este un suport juridic pentru realizarea UE -1992.

Actul Unic European inlatura ultimele bariere in calea realizarii pietei unice si largeste campul comunitar de actiune in domeniul social, protectia mediului, cercetare si dezvoltare tehnologica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Comunitar al Afacerilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
58 pagini
Imagini extrase:
58 imagini
Nr cuvinte:
20 100 cuvinte
Nr caractere:
119 958 caractere
Marime:
75.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!