Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1. Conceptul dreptului. Aparitia dreptului. Trasaturile si definitia dreptului.
2. Normele sociale: norme de morala, religie, obiceiuri traditii populare, normele tehnice, normele organizatiilor sociale.
3. Norma juridica: definitie, trasaturi, structura.
4. Izvoarele dreptului: concept, obiceiuri ca izvor de drept, actul normativ, contractul normativ, practica judecatoreasca si precedentul judiciar, doctrina juridica sau literatura de specialitate.
5. Raportul juridic.

Extras din curs:

Aparitia dreptului

Cele mai vechi reguli dateaza din 9000-10000 i.e.n. Primele reguli au fost cele de natura religioasa: Mahomed, Iisus, Moise.

a. Dreptul a aparut sub forma de obiceiuri cu conotatie juridica dar mai ales religioasa înainte de aparitia statului în cadrul formelor prestatale: ceata, ginta, tribul.

b. Dreptul apare sub forma de lege scrisa odata cu aparitia statului avand obligatii si sanctiuni clar precizate (inclusiv pedeapsa cu moartea) si fiind pus în aplicare de persoane specializate (judecatori, armata).

c. Dreptul mai poate sa apara în statele evoluate în care justitia este independenta sub forma hotarârilor pronuntate de judecatori (precedent judecatoresc în ziua de azi).

Trasaturile dreptului

a. Dreptul are un caracter social deoarece reglementeaza relatiile sociale numai dintre oameni.

b. Dreptul are un caracter volitional deoarece reglementeaza relatiile dintre oameni conform vointei statului.

c. Dreptul are un caracter obligatoriu deoarece impune o conduita obligatorie si sanctioneaza orice încalcare a acestuia.

Definitia dreptului

Dreptul este un ansamblu de norme stabilite sau recunoscute de stat (stabilite cand le creaza statul Parlamentul si recunoscute cand le creeaza altii) care reglementeaza relatiile sociale conform vointei statului si a caror respectare obligatorie este garantata de forta coercitiva (de constrangere) a statului.

2. Normele sociale

În cadrul unei societati (a unui stat) exista mai multe tipuri de norme:

- normele sociale (obiceiul, morala, religia) care sunt creatia societatii, difera de la o societate la alta si sunt sanctionate cu sanctiuni de natura morala (dispretul, mustrarea, avertismentul) mergând pâna la izolarea si eliminarea din societates

- norme juridice, creatia statului, a Parlamentului, obligatorii pentru toata lumea si sanctionate prin sanctiuni fizice (de la închisoare pâna la pedeapsa cu moartea).

Normele sociale sunt norme nescrise (nu au o forma oficiala) dar pot aparea sub forma scrisa:

- ghiduri de conversatie;

- ghidul bunelor maniere;

- ghidul de crestere al copilului.

Difera de la o societate la alta (de la un stat la altul) si în cadrul aceleiasi societati de la o generatie la alta. Sunt caracteristice în principiu unor clase sau grupuri sociale.

Obiceiurile, traditiile populare sunt reguli care s-au nascut în principal la sat si au drept scop sarbatorirea principalelor momente din viata omului (nasterea, casatoria, moartea) sau din munca depusa de acesta sau schimbarea anotimpurilor. Apar sub forma de mâncaruri, port popular, jocuri, cântece, obiecte de artizanat, modul de constructie al caselor, a bisericilor. Traditiile sunt cele care fac legatura între trecutul unui popor si prezentul acestuia oferind baza pentru viitor.

Morala este diferenta dintre bine si rau, dintre frumos si urât si mai ales dintre ce trebuie sa faca o persoana si ce face o persoana. Morala cuprinde si sarbatorirea principalelor momente din viata omului (nastere, casatorie, moarte) în cadrul orasului. Morala cuprinde reguli de buna cuviinta, reguli de comportament în societate (ghidul bunelor maniere, reguli cu privire la moda, estetica).

Religia este formata din reguli date prin intermediul profetilor de catre un zeu, cuprinse în cartile sfinte (Bilblia, Coranul), forma scrisa si relativ oficiale. Încalcarea normelor religioase este sanctionata de zeu prin intermediul preotilor, putând suferi sanctiunea si urmasii vinovatului.

Normele tehnice

Sunt reguli create în procesul de productie ce au drept scop transformarea materiei prime în produs finit si/sau utilizarea unui produs finit. Sunt norme scrise, foarte stricte, care prevad cantitati fixe si formule matematice. Se aplica în toate activitatile umane. Nerespectarea normelor tehnice duce la esecul sau neobtinerea rezultatului dorit alaturi de care apar pierderi materiale si îmbraca forma , sanctiunea morala exterioara si interioara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 799 cuvinte
Nr caractere:
24 883 caractere
Marime:
21.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!