Comentariul la Codul Procesual Penal al RM

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Titlul I. DISPOZITII GENERALE PRIVIND PROCESUL PENAL

Capitolul I. PRINCIPII DE BAZA.

Articolul 1. Notiunea si scopul procesului penal

Procesul penal reprezinta o activitate specifica reglementata de lege, desfasurata de organele de urmarire penala, de organele procuraturii si de instantele judecatoresti in domeniul justitiei penale cu participarea partilor in proces si a altor subiecti, in scopul constatarii si descoperirii infractiunilor, tragerii la raspundere si pedepsirii persoanelor vinovate de savirsirea lor, asigurarii conditiilor pentru repararea prejudiciului cauzat prin savirsirea infractiunii.

Ordinea procesuala, limitele si modalitatile activitatii organelor judiciare, precum si a altor subiecti participanti in proces sint reglementate detaliat de legea procesual penala.

Activitatea procesual penala se desfasoara pe etape ce deruleaza in urmatoarea succesiune: pornirea urmaririi penale, desfasurarea si terminarea urmaririi penale, trimiterea cauzei in judecata, judecarea si rezolvarea cauzei penale, punerea in executare a sentintei sau a altor hotariri judecatoresti definitive.

Scopul procesului penal este directionat spre:

- apararea persoanei, a drepturilor si libertatilor acesteia, a societatii si statului impotriva fenomenului criminalitatii;

- constatarea si descoperirea tuturor infractiunilor savirsite;

- prevenirea savirsirii de noi infractiuni;

- aplicarea legii procesual penale in asa mod ca orice persoana care a savirsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana sa nu fie trasa la raspundere penala si condamnata decit in baza unei sentinte a instantei de judecata si in stricta conformitate cu legea;

- protejarea persoanei si a societatii de faptele ilegale ale persoanelor cu functii de raspundere din organele de urmarire penala, procuratura si instantele judecatoresti in activitatea lor legata de urmarirea penala, judecarea cauzelor penale, cercetarea infractiunilor savirsite sau aflate la etapa de tentativa;

- desfasurarea procesului penal in asa mod incit nici o persoana fizica sau juridica sa nu fie neintemeiat banuita, invinuita sau condamnata, temeiul juridic constituindu-l in exclusivitate fapta prejudiciabila savirsita;

- efectuarea urmarii penale si judecarea cauzelor penale astfel ca nici o persoana sa nu fie supusa nelegitim, neintemeiat, in mod arbitrar sau fara necesitate masurilor procesuale de constringere;

- asigurarea conditiilor pentru repararea, deplina sau partiala, a prejudiciului cauzat partii vatamate prin savirsirea infractiunii;

- reabilitarea-restabilirea in drepturile incalcate nelegitim a persoanei nevinovate trase la raspundere penala, condamnate sau supuse neintemeiat masurilor procesuale de constringere.

Notiunea de proces penal nu trebue confundata cu notiunile ,,dreptul procesual penal" si ,,stiinta dreptului procesual penal".

Dreptul procesual penal este o ramura a sistemului de drept din Republica Moldova a carei preocupare constanta este de a reglementa activitatea organelor de stat imputernicite sa traga la raspundere penala persoanele care au savirsit infractiuni.

Obiectul dreptului procesual penal il formeaza relatiile sociale care se nasc si se dezvolta in jurul unor valori sociale protejate de normele dreptului procesual penal.

Dreptul procesual penal este constituit dintr-un ansamblu de norme de drept, a caror destinatie este reglementarea activitatii organelor de stat competente de a porni si a desfasura urmarirea penala, de a judeca si a rezolva cauza penala, de a pune in executare sentinta sau alte hotariri judecatoresti definitive, de a garanta realizarea drepturilor si obligatiilor partilor in proces si a altor persoane implicate in activitatea procesual penala.

Stiinta dreptului procesual penal reprezinta ansamblul de cunostinte, idei si notiuni de baza despre sistemul de norme procesual penale, despre institutiile procesului penal si raporturile juridice procesual penale, pe care ea le cerceteaza in intregul lor, specificind, in baza metodologiei, interferentele, dar si deosebirile cu alte stiinte juridice inrudite.

Stiinta dreptului procesual penal are urmatoarele sarcini:

- studierea normelor procesual penale, a institutiilor procesului penal si a raporturilor juridice procesuale penale;

- elaborarea recomandarilor in vederea perfectionarii legislatiei procesual penale si dezvoltarii reglementarii juridice a acestui domeniu de raporturi sociale;

- descoperirea discordantelor sau lacunelor care pot fi admise in legislatie;

- aprecierea proiectelor de lege si perfectionarea lor;

- cercetarea eficacitatii normelor dreptului procesual penal in activitatea organelor de urmarire penala, a procuraturii, a instantelor judecatoresti si elaborarea masurilor menite sa amelioreze activitatea acestor organe.

Articolul 2. Legea procesuala penala

Izvorul juridic al dreptului procesual penal este legea procesuala penala.

Legea procesuala penala are urmatoarele parti componente:

- normele dreptului international, tratatele si coventiile internationale ce contin dispozitii procesual penale la care Republica Moldova este parte;

- normele procesuale penale fixate in Constitutia Republicii Moldova;

- Codul de procedura penala al Republicii Moldova.

Lista izvoarelor juridice ale dreptului procesual penal stipulata in art. 2 din CPP RM este exhaustiva, cea ce inseamna ca normele juridice cu caracter procesual penal care se contin in alte legi, decit in cele indicate in ea, nu pot fi aplicate daca ele nu sint incluse in Codul de procedura penala al Republicii Moldova.

Constitutia, ca Lege Fundamentala a Republicii Moldova este izvor al dreptului procesual penal. Normele constitutionale, avind putere juridica suprema, poarta un caracter general, insa in cazurile necesare ele pot fi aplicate nemijlocit in cadrul reglementarii raporturilor juridice procesual penale.

Legea procesual penala nationala, care contravine dispozitiilor Constitutiei Republicii Moldova, nu are putere juridica. In aceste cazuri se aplica direct normele constitutionale.

In Constitutia Republicii Moldova au fost intarite majoritatea principiilor generale care stau la baza procesului penal si a organizarii judecatoresti.

Constitutia Republicii Moldova garanteaza, de asemenea, drepturile si libertatile omului inclusiv ale persoanei implicate in procesul penal. Respectarea si ocrotirea persoanei implicate in procesul penal constitue o indatorire primordiala a organelor de urmarire penala, a procuraturii si a instantelor judecatoresti (art.16 alin.(1) din Constitutia RM), dreptul ei la aparare fiind garantat de Legea Suprema a statului (art. 26 din Constitutia RM).

Principiile generale si normele unanim recunoscute ale dreptului international, tratatele si conventiile internationale la care Republica Moldova este parte constitue elemente integrante ale dreptului procesual penal, pot sa reglementeze nemijlocit raporturile juridice procesual penale si au suprematie asupra Constitutiei Republicii Moldova si legislatiei procesual penale nationale.

Aceasta inseamna ca legile si alte acte normative nationale nu pot avea putere juridica, daca ele contravin normelor unanim recunoscute ale dreptului international, prevederilor tratatelor internatonale la care Republica Moldova este parte, daca prin ele se incalca independenta judecatoreasca, fie nu corespund principiului contradictorialitatii, anuleaza sau limiteaza drepturile omului.

Daca exista neconcordante cu actele internationale, au prioritate si se aplica reglementarile internationale.

Articolul 3. Actiunea legii procesuale penale in timp

Prin actiunea legii procesuale penale in timp se intelege ordinea aplicarii ei in desfasurarea procesului penal in dependenta de momentul adoptarii si intrarii ei in vigoare, sau in dependenta de momentul modificarii, completarii, abrogarii si adoptarii unei legi noi.

Legea procesual penala are putere juridica si poate fi aplicata numai incepind cu intrarea ei in vigoare (data publicarii in Monitorul Oficial al Republicii Moldova) si pina la esirea din vigoare (data abrogarii prin Legea Parlamentului Republicii Moldova).

Aceasta inceamna ca, indiferent de perioada de timp in care a fost savirsita infractiunea si de legea procesuala penala care era aplicata in perioada respectiva, urmarirea penala si examinarea cauzei de catre instanta de judecata se va desfasura in conformitate cu legea procesuala penala care este in vigoare in timpul efectuarii actiunilor procesual penale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comentariul la Codul Procesual Penal al RM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
452 pagini
Imagini extrase:
452 imagini
Nr cuvinte:
330 589 cuvinte
Nr caractere:
1 721 100 caractere
Marime:
782.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
legi, comentarii, cod
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!