Raportul Juridic

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Raportul juridic este relatia sociala reglementata de normele de drept. Din definitie rezulta ca raportul juridic este reglementat de normele conflictuale, material uniforme, civile, comerciale. Din acest raport juridic rezulta relatiile dintre oameni producatoare de efecte juridice (drepturi si obligatii). Asadar, raportul juridic rezultat dintr-un contract. Subiectii de drept sutn personae fizice si juridice. Orice raport juridic este un raport social. O norma juridical si un act sau fapt de comert. Din continutul raportului juridic dupa semnificatia subiectelor de drept ca subiect pasiv si active. Un contract de vinzare, vinzatorul este active in privinta vinderii , cumparatorul este activ in privinta primirii marfii dar pasiv in achitarea pretului.

II

Criteriile de comercialitate si internationalitate.

Nu exista nici un raport juridic fara criteriu de comercialitate si internationalitate.

Criteriul de comercialitate. Ne vb desre faptul ca acest raport juridic are ca scop de a face un act de comert. El este reglementata de normele de drept intern fiindca fiecare stat are propriul sau sistem de drept iar DCI nu poate fi rupt de la acest sistem de drept. Comercialiatea se defineste in dreptul intern ca fiind determinata de sistemul de drept respectiv a RM. Raporturile juridice de comert international vor fi calificate ca si comerciale prin referire la normele de drept intern. In cazul in care legea aplicata este legislatia RM. Caracterul comercial delimiteaza raportul juridic a DCI de la raportul juridic a dreptului civil. Exista contract de vinzare comerciala si contract de vinzare-cumparare cu caracter civil. (cind cumperi pentru a consuma, utiliza e civil, cind cumperi pentru a vinde e comercial(pentru profit). In articolul 1 se spune ca antreprenoriatul este activitatea de , executarea lucrarilor si prestarea serviciilor, se desfasoara de cetateni si asociatiile acestora in mod independent din propria initiativa in numele lor, sub raspunderea lor patrimoniala cu scopul de a pastra o sursa permanenta de venit.

Criteriul de internationalitate. Raporturile comerciale daca se nasc sub legii nationale isi consuma intreaga sa existenta juridica pe teritoriul sau national si sunt supuse legilor interne

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raportul Juridic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
712 cuvinte
Nr caractere:
4 004 caractere
Marime:
9.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
raport juridic, consumatori
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!