Drept comercial

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Notiunea dreptului comercial: denumirea drept comercial sugereaza ideea ca reprezinta un ansamblu de norme care reglementeaza comertul. Notiunea de comert este folosita in mai multe sensuri: in sens etimologic expresia de comert provine de la cuvantul latinesc comercium care insemna operatiuni cu marfa. In sens economic, comertul este definit ca o activitate al carui scop este schimbul si circulatia marfurilor de la producator la consumator.

Din punct de vedere juridic, notiunea de comert cuprinde, pe langa acele operatiuni de schimb si circulatie a marfurilor si acele operatiuni de producere a marfurilor precum si executarea de lucrari sau prestarea de servicii.

Obiectul dreptului comercial: potrivit conceptiei clasice a dreptului comercial intalnim doua sisteme care permit stabilirea sferei dreptului comercial. intalnim un sistem obiectiv si unul subiectiv.

Sistemul subiectiv: dreptul comercial are ca obiect acele norme juridice care sunt aplicabile comerciantilor, adica este un drept profesional care se aplica persoanelor care au calitatea de comerciant. Acest sistem a fost adoptat prima data in anul 1900 de catre Germania.

Sistemul obiectiv: dreptul comercial are ca obiect acele norme juridice care sunt aplicabile actelor, operatiunilor si faptelor care sunt calificate de lege ca fapte de comert, indiferent de persoana care le savarseste Acest sistem a fost adoptat pentru prima data de catre Franta in anul 1807. II mai intalnim in Italia, Spania, Portugalia, Romania. Romania a adoptat Codul Comercial in 1887 avand ca model Codul Comercial italian adoptat in 1882.

Definitia dreptului comercial: ansamblu de norme juridice de drept privat care sunt aplicabile raporturilor juridice izvorate din savarsirea actelor juridice, faptelor si operatiunilor care sunt considerate de lege fapte de comert precum si acelor raporturi juridice ia care participa persoanele care au calitatea de comerciant.

Corelatia dreptului comercial cu alte ramuri: se afla in anumite relatii cu unele ramuri ale dreptului: cu unele ramuri cum sunt Dreptul civil. Dreptul procesual civil, dreptul comertului international, chiar si cu alte ramuri ale dreptului (dreptul financiar, administrativ, dreptul penal.

Cu dreptul Civil: este prevazuta de art 1 Cod Comercial unde este prevazut ca in comert se aplica legea de fata, dar unde aceasta nu dispune, se aplica codul Civil.

Cu dreptul procesual civil: isi are suportul in dispozitiile art. 889 Cod Comercial unde este prevazut ca desfasurarea acitivitatilor comerciale in instanta se reglementeaza de codul comercial, iar unde acesta nu dispune, se aplica prevederile codului de procedura civila.

Cu dreptul comertului international: ambele reglementeaza acele raporturi nascute din savarsirea unor fapte de comert. Dreptul comercial are ca obiect raporturile de drept intern dintre persoane fizice sau persoane juridice de nationalitate romana, pe cand dreptul comertului international se refera la acele raporturi in care sunt prinse elemente din state diferite

Cu dreptul administrativ: deoarece activitatea comerciala are un rol important pentru societate, statul trebuie sa intervina pentru a asigura o buna organizare si desfasurare a acesteia. Statul trebuie sa actioneze pentru creearea si desfasurarea corecta a activitatii comerciale si infiinteaza Camera de Comert si Industrie, Registrul Comertului, Bursa (Bursele) de valori, sa asigure protectia consumatorilor, sa garanteze combaterea concurentei neloiale,

Cu dreptul financiar: deoarece activitatea comerciala este aducatoare de profit, comerciantii se afla sub incidenta reglementarilor legale prevazute in materia fiscala

Izvoarele dreptului comercial: in functie de natura lor, izvoarele dreptului comercial se impart in doua categorii: izvoare normative si izvoare interpretative.

In cadrul izvoarelor normative intalnim: Constitutia: care reglementeaza principiile de organizare a activitatii economice. Potrivit art 135 din Constitutie, economia Romaniei este una de piata, statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale.

Codul Comercial: constituie reglementarea de baza a activitatii comerciale. El cuprinde norme juridice care reglementeaza institutiile fundamentale ale dreptului comercial, cum ar fi faptele de comert, comerciantii, obligatiile comerciale.

Legile Comerciale speciale: toate legile adoptate de Parlament, Codul Civil si legile Civile Speciale.

In cadrul izvoarelor interpretative intalnim uzurile comerciale, doctrina comerciala precum si practica judiciara. Acestea au rolul de a ajuta la interpretarea vointei manifestate in raporturile juridice comerciale.

Principiile de baza ale dreptului comercial:

1. in Comert actele juridice sunt acte cu titlu oneros (impune sarciini unei persoane),

2. in comert, intotdeauna, banii sunt fructiferi;

3. in contractele comerciale, in caz de litigiu, se aplica regula care favorizeaza circulatia bunurilor, a marfurilor sau a produselor;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept comercial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
50 imagini
Nr cuvinte:
22 395 cuvinte
Nr caractere:
120 902 caractere
Marime:
76.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
comert, Economie, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!