Contractul de vânzare - cumpărare comercială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Acest contract este strans legat de productia de marfuri, el constituie instrumentul juridic prin care se realizeaza circulatia marfurilor.

Prin mijlocirea contractului de vanzare-cumparare comerciala marfa ajunge de la producator la consumator. Acest contract prezinta interes si pentru activitatea de productie a marfii. El este folosit pentru aprovizionarea cu materii prime, materiale mecesare productiei si totodata pentru desfacerea marfurilor realizate.

Cum activitatea comerciala se realizeaza nu numai direct, ci si prin intermediul contractului de vanzare-cumparare comerciala, reprezinta actl juridic cel mai des folosit ca obiect al contractului de intermediere, de mandat, de comicion si de consignatie.

In ceea ce priveste comercialitatea contractului de vanzare-cumparare comerciala, aceasta consta in:

a.Sub aspectul structurii sale vanzarea-cumpararea comerciala este asemanatoare celei civile. In ambele cazuri este vorba de un contract prin intermediul caruia se transmite proprietatea unui lucru in schimbul unui pret. Ceea ce deosebeste vanzarea-cumpararea comerciala de cea civila este functia economica a contractului, si anume interpunerea in schimbul bunurilor. Aceasta functie confer vanzarii-cumpararii caracter comerciaol.

Conditiile legale ale vanzarii-cumpararii comerciale sunt prevazutein Codul Comercial (art. 3) care precizeaza urmatoarele ,,actele juridice, faptele juridice, operatiunea juridica pe care legea le dedclara sunt considerate fapte de comert". In concluzie, faptele de comert sunt cumpararile de producte (produse) sau de marfuri spre a se revide fie in natura, fie dupa ce se vor fi prelucra.

b.Faptele de comert, vanzarile de producte, vanzarile si inchirierile de marfuri in natura sau prelucrate si vanzarile de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit care circula in comert cand au fost cumparate in scop de vanzare sau inchiriere.

Conform Codului Comercial, cumpararea si vanzarea comerciala pot avea ca obiect urmatoarele bunuri: productele, marfurile, obligatiunile statului si alte titlui de credit.

Productele (produsele) sunt considerate produse naturale ale pamantului care se obtin prin cultura sau exploatare directa, cum sunt cerealele si legumele sau produse ale animalelor.

Marfurile sunt produse ale muncii destinate schimbuolui prin operatiunea de vanzare-cumparare.

Titlurile de credit sunt inscrisuri in baza carora titularii au calitatea sa exercite drepturi specificate in cuprinsul lor. Ele pot fi obiect al dreptului de proprietate, precum si al unor operatii juridice intre care si vanzarea - cumpararea.

TRASATURI CARACTERISTICE ALE VANZARII-CUMPARARII COMERCIALE

Confirm art.3 Cod Comerial rezulta ca trasaturile caracteristice a cumpararii si vanzarii comerciale o constituie intentia de revanzare (cumpararea este facuta in scop de revanzare, inchiriere, iar vanzarea este precedata de o cumparare facuta in scop de revanzare).

Aceasta activitate consta in operatiuni de vanzare si cumparare, iar procurarea de marfuri de la producatori in scopul de a le revinde consumatorilor. Intentia de revanzare sau inchiriere trebuie sa indeplineasca 3 conditii:

a.Intentia de revanzare sau inchiriere trebuie sa existe la data cumpararii;

b.Intantia de revanzarwe sau inchiriere trebuie sa fie exprimata de cumparator, adica sa fie cunoscuta de catre vanzator

c.Intentia de revanzare sauinchiriere trebuie sa priveasca in principal bunul cumparat.

CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA

Acestea sunt :

a.Contractul este bilateral (sinalagmatic, adica da nastere de obligatii in sarcina la ambele parti contractate)

b.Contractul este unul cu titlu oneros, ceea ce inseamna ca ambele parti urmaresc obtinerea unor foloase patrimoniale

c.Contractul este comutativ, existenta si intinderea obligatiilor asumate de catre parti sunt reale si cunoscute de ambele parti de la momentul incheierii contractului.

d.Contractul este consensula deoarece el se incheie prin acordul de vointa al partilor.

e.Contractul este translativ de proprietate deoarece prin acest contract se transmite dreptul de prorietate asupra bunului vandut de la vanzator la cumparator prin achitarea pretului de catre cumparator vanzatorului.

CONDITII DE VALABILITATE ALE CONTRACTULUI

Acestea sunt :

a.Consimtamantul partilor.

Incheierea contactului de vanzare-cumparare comerciala implica un acor de vointa al partilor in sensul transferarii de la vanzator la cumparator al contractului de proprietate asupra bunului in schimbul pretului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de vanzare - cumparare comerciala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 733 cuvinte
Nr caractere:
10 872 caractere
Marime:
13.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
contract, comert
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!