Termodinamică I

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Obiectivul termodinamicii; termodinamica si energia

- Formarea unui inginer presupune indeplinirea concomitenta a trei conditii:

- sa aiba la baza concepte cat mai clare;

- sa utilizeze o terminologie precisa;

- sa se exprime printr-o simbolistica eficace

- Cursul de fata incearca sa prezinte cu claritate, precizie si simplitate o parte complexa a fizicii, in domeniu vast, facand apel la notiuni subtile si a caror corecta intelegere este reputat de dificila. El are ambitia de a insufla o nota estetica intr-un ocean de legi si de formule; autoarea crede ca in fapt, trebuie sa existe o estetica fundamentala intr-o dezvoltare stiintifica. Intradevar, exista schematizari care surprind prin caracterul lor greoi; exista insa si demonstratii care incanta prin conciziunea si claritatea lor.

Utilizandu-le vom ajunge sa ne familiarizam cu o disciplina fundamentala, pe cat de fascinanta, pe atat de utila in exersarea profesiei noastre de inginer de instalatii, energetician, mecanic si de mediu in acelasi timp. Sa precizam deci obiectivele studiului nostru:

- Termodinamica este definita in cele mai multe lucrari ca fiind o stiinta a energiei. Desi fiecare dintre noi intuieste ce este energia, este destul de dificila formularea unei definitii precise; energia poate fi considerata ca o abilitate de a produce transformari.

- Termenul termodinamica a fost utilizat pentru prima data intr-o publicatie in 1849 de catre Lordul Kelvin (William Thomson) pentru a defini domeniul care leaga caldura si lucrul mecanic. (In greaca veche cuvintele therme=caldura si dynamis=putere). Ele au definit eforturile timpurii de a converti caldura in putere.

- In prezent termenul de termodinamica are o acceptiune mult mai larga; el acopera toate aspectele privind energia si transformarile de energie, incluzand generarea de putere, refrigerarea si relatiile dintre proprietatile materiei. O definitie mai exacta ar putea fi urmatoarea: termodinamica este o parte a fizicii tehnice care are ca obiect de studiu legile de obtinere a caldurii din alte forme de energie, transormarea, propagarea si utilizarea practica a acesteia.

- Termodinamica sau termofizica nu se poate considera (riguros vorbind) o stiinta de sine statatoare, deoarece: nu are legi proprii si nu are un domeniu bine delimitat

De exemplu:

Una dintre legile fundamentale ale naturii este principiul conservarii energiei. Conform lui, pe parcursul unei interactiuni, energia poate fi transformata dintr-o forma in alta, dar cantitatea totala a acesteia ramane constanta; asta inseamna ca energia nu poate fi creata sau distrusa, astfel:

a) o piatra cazand de pe o stanca capata viteza ca rezultat al transformarii energiei ei potentiale in energie cinetica;

b) o persoana care are un aport de energie mai mare in organism (hrana) decat consuma (exercitiu) va castiga in greutate (va acumula energia sub forma de grasime), iar in caz contrar, va pierde din greutate.

Variatia cantitatii de energie continuta a unui corp sau orice alt sistem este egala cu diferenta intre energia de intrare si cea deevacuare din sistem, echilibrul/balanta energetica fiind exprimata ca

Primul principiu al termodinamicii este o expresie a principiului conservarii energiei, introducand ideea ca energia este o proprietate termodinamica, al doilea principiu al termodinamicii afirma ca energia are si calitate nu numai cantitate.

Observații:

Termodinamica I - Curs

-Introducere in termodinamica-Notiuni fundamentale-Principiul I al termodinamicii-Analiza termodinamica a gazului ideal si a amestecurilor de gaze ideale-Princiul II al termodinamicii. Principiul III al termodinamicii-Exergia si anergia-Proprietati termodinamice ale substantelor pure-Gaze reale. Vapori de apa-Termodinamica aerului umed-Notiuni de termodinamica arderii-Cicluri termodinamice ale motoarelor termice-Cicluri termodinamice ale instalatiilor de forta cu vapori; centrale termoelectrice si centrale de cogenerare-Cicluri termodinamice ale masinilor termice de lucru; compresoare cu piston-Instalatii frigorifice cu compresie mecanica, pompe de caldura

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Termodinamica I
    • Capitolul 1.doc
    • Capitolul 10.doc
    • Capitolul 11.doc
    • Capitolul 12.doc
    • Capitolul 13 Final.doc
    • Capitolul 14 -.doc
    • Capitolul 2.doc
    • Capitolul 3.doc
    • Capitolul 4.doc
    • Capitolul 5.doc
    • Capitolul 6.doc
    • Capitolul 7.doc
    • Capitolul 8.doc
    • Capitolul 9.doc
    • Continuare Cap 14.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
15 fisiere
Pagini (total):
247 pagini
Imagini extrase:
357 imagini
Nr cuvinte:
58 124 cuvinte
Nr caractere:
325 342 caractere
Marime:
19.14MB (arhivat)
Publicat de:
Popescu C.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Dinamică
Tag-uri:
analiza, energie, gaz, notiune, principiu
Predat:
Facultatea de Instalatii , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Instalatii pentru constructii
Materie:
Dinamică
Profesorului:
Ana Maria Bianchi
Sus!