Reîncarnare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Parintele Cleopa Ilie marturisea ca "cea mai mare nebunie, paganatate si ratacire de la adevar este de a crede cineva ca dupa moarte sufletul omului intra in alte trupuri de oameni, dobitoace " [40;325]. Aceasta afirmatie poate parea cam aspra, dar este cat se poate de adevarata, este exprimarea concisa a modului in care Biserica lui Hristos priveste teoria reincarnarii.

Stim ca unul dintre elementele cele mai importante ale credintei crestine este lamurirea invataturii despre viata de dupa moarte, despre Judecata sufletelor si despre Invierea mortilor. Strans legata de aceasta invatatura este combaterea ratacirilor teoriei reincarnarii, una dintre cele mai periculoase conceptii pagane care incearca si reuseste sa se strecoare astazi in mintile credinciosilor.

Cu greu gasim rataciri care sa fie primite de catre credinciosi atat de usor cum este primita credinta in reincarnare. Dintr-un anumit punct de vedere, acest lucru este usor de inteles. Ca Maica Domnului a ramas fecioara si dupa nastere cred toti crestinii ortodocsi care vin duminica la slujba Sfintei Liturghii; de ce cred astfel? Pentru ca asa invata Biserica. Putini dintre ei se intreaba ce implicatii directe are asupra vietii lor acceptarea acestui adevar.

Atunci cand este vorba de ceea ce se intampla cu sufletul dupa moarte, siguranta cu care oamenii isi recunosc conceptiile in punctul de vedere bisericesc este mult diminuata. Starea de fapt este urmatoarea: desi o persoana care crede in reincarnare se considera crestina (si procentul unor astfel de persoane este foarte mare), dupa invatatura Bisericii ea este rupta de trupul lui Hristos si sta sub condamnarea anatemei.

Vom incerca sa aratam cateva dintre motivele pentru care Biserica osandeste cu vehementa teoria reincarnarii si pe cei care o accepta. Nici in cazul acestei controverse argumentele aduse de catre Biserica nu vor fi in masura sa ii convinga pe cei inselati sa se lepede de ratacire. Dar aceste argumente sunt suficiente pentru crestinul care crede in adevarul propovaduit de Hristos. Unul dintre semnalele de alarma care arata inselarea specifica vremurilor pe care le traim este tocmai faptul ca, desi vor sa duca o viata curata si sa mearga pe calea mantuirii, un numar mare de credinciosi s-au lasat inselati de aceasta credinta orientala. Dar credinciosii care cred in reincarnare sunt rupti de Hristos. Sunt, fara sa isi dea seama, fii ai Noii Ere de apostazie, desi putini dintre ei au acceptat ratacirea constientizand gravitatea unei asemenea optiuni.

Cinci dintre motivele cel mai des intalnite pentru care un crestin crede in reincarnare sunt urmatoarele:

1. faptul ca se indoieste ca Biserica detine adevarul de credinta si ca invatatura Bisericii este in intregime fara greseala;

2. faptul ca nu este constient de pacatul ereziei careia i se face partas;

3. faptul ca i se pare ca a gasit in Sfanta Scriptura dovezi privitoare la reincarnare;

4. faptul ca nu gaseste o explicatie mai potrivita pentru suferintele unui numar foarte mare de oameni decat aceea ca acestia suporta consecintele propriilor greseli din vietile anterioare;

5. faptul ca o credinta conform careia oamenii au sansa de a-si indrepta greselile intr-o viata viitoare i se pare mai potrivita cu invatatura Dumnezeului care ii iubeste pe oameni decat credinta intr-un Dumnezeu pedepsitor care ii osandeste pe oameni la chinuri vesnice.

Este evident ca multi dintre cei care se afla in diferite rataciri nu sunt constienti ca au o credinta diferita de cea pe care a propovaduit-o Hristos, sau nu considera ca indoiala pe care o au fata de unele puncte din invatatura Bisericii are consecinte grave.

Nimeni nu poate nega ca daca ar avea de ales intre un Dumnezeu care ii mantuieste pe toti oamenii si un Dumnezeu care primeste in frumusetile raiului numai o mica parte dintre oameni, iar pe ceilalti ii trimite in iad, l-ar alege pe primul. Nimic nu este mai clar in Noul Testament decat imaginea Fiului lui Dumnezeu care a primit moartea jertfelnica din dragoste pentru oameni. Ar putea fi Hristos atat de aspru incat sa nu Isi reverse mila Sa iubitoare si asupra celor din iad?

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reincarnare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
6 996 cuvinte
Nr caractere:
32 731 caractere
Marime:
25.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Creștinism
Tag-uri:
religii, credinta, reincarnare
Predat:
la facultate
Materie:
Creștinism
Profesorului:
Adrian Nicolecu
Sus!