Istoria Bisericii Penticostale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 1

ORIGINI ROMQNE |I AMERICANE

ALE

PENTICOSTALISMULUI ROMQNESC

Un romqn ortodox, scriitorul Mihail Sevastos (1892 – 1967), jurnalist si editor de reviste culturale romqnesti între cele doua razboaie mondiale (de asemenea romancier, poet si memorialist), este un observator neutru, adecvat pentru a judeca Reforma Neo-protestanta romqneasca. El a scris într-unul dintre cele mai importante ziare romqnesti ale timpului, în noiembrie 1931: %La noi n-au fost framqntari crestine, poate si din pricina ca religia maselor taranesti (în care se manifesta sectele) semana prea putin cu crestinismul. Biblia si evanghelismul nu patrunsera în sufletul poporului. în adqncul taranimii era fetisism. pagqnism, vrajitorie, orice, numai credinta crestina nu. Chiar popa era mai putin preot decqt vraci... care descqnta vitele. în aceste conditii se întelege foarte usor lipsa prigonirilor religioase din trecutul nostru. Nu era atqt toleranta cqt dezinteresare. Mintea taranului s-a pus însa în miscare. A stat încercuita milenii. Acum a scapat la libertate si nu se opreste cu una cu doua. Sateanul vrea sa afle, sa stie sa cunoasca. Religia de la putere nu-si da osteneala cu lamurirea credinciosilor si cu propaganda în mase. Acest lucru îl fac sectantii. Ei raspund unei necesitati spirituale a maselor. Conduc mintile si sufletele care traiesc în neliniste. Le dau lamuriri le arata cai noi – la capatul carora poate-i mqntuirea negasita pqna acum. De abia astazi se formeaza în adqncul poporului nostru adevaratii crestini.

Acest text contine mult adevar dar si simplifica istoria de 2000 de ani a crestinismului. Din secolul III în secolul IV au fost mii de crestini martirizati pe teritoriul Romqniei de azi. Ei au fost romani, stramosii romqnilor. începqnd cu Evul Mediu au existat o multime de adevarati crestini greco-ortodocsi în toate nivelele societatii. Marea Reforma a influentat crestinismul romqnesc începqnd cu secolul XVI si XVII. Biserica Greco-Catolica (Unita cu Roma) a aparut în secolul XVIII si a ajutat poporul romqn sa devina o natiune moderna. Trezirea evanghelica romqneasca a început de fapt la sfqrsitul secolului XIX cu Miscarea Baptista si s-a dezvoltat în prima jumatatea a secolului XX. Articolul lui Sevastos este un document istoric fiind scris pentru ca sa apere libertatea religioasa a penticostalilor, principala miscare a acestei treziri religioase.

Cqtiva scriitori neevanghelici au sugerat ca penticostalismul a ajuns în Romqnia din SUA în jurul anului 1910. I. M. Popescu a spus ca un emigrant romqn, Pavel Budeanu a raspqndit ideile penticostale înainte de de 1918. printr-o revista romqneasca aparuta în SUA. în 1919 o sasoaica baptista din satul Dqrlos, de lqnga Medias (Transilvania) a fost prima persoana care a experimentat în Romqnia botezul cu Duhul Sfqnt cu semnul vorbirii în alte limbi, prin influenta americana desigur.

Printre romqnii americani care au participat la evanghelizarile si la întqlnirile de vindecare ale lui Aime?e Semple McPherson a fost si baptistul Petru Pernevan, care s-a întors în Romqnia, si prietenul sau Constantin Sida care i-a trimis o scrisoare lui Pernevan , în anul 1921, povestindu-i ca a fost botezat cu Duhul Sfqnt împreuna cu alti sase romqni. Pernevan i-a aratat scrisoarea prietenului sau Ghe. Bradin care în anul 1922 a devenit pastor baptist. Persida Bradin, sotia lui Gh. Bradin, tinea legatura cu Petre Andras care îi povesteste ca fratele lui Teodor si cumnata sa au fost într-un grup de sapte romqni care au fost botezati cu Duhul Sfqnt. Sotii Andras din America au trimis rudelor lor din Paulis o scrisoare si o carte de cqntari penticostala în Mai 1922.

CAPITOLUL 2

îNCEPUTUL PENTICOSTALISMULUI îN ROMQNIA

în iunie 1922 Gh. Bradin s-a rugat pentru vindecarea sotiei sale care suferea de tuberculoza si hidropizie; ea a fost vindecata de Domnul. Bradin a trimis o scrisoare la o adresa gasita în cartea de cqntari, mentionata mai sus. în septembrie 1922 a primit un raspuns de la Pavel Budeanu si a hotarqt sa deschida prima Biserica Penticostala din Romqnia, în Paulis, la 10 septembrie 1922. La sfqrsitul anului aceasta biserica avea 30 de membri. în februarie 1923, a fost fondata o noua biserica penticostala în Cuvin, lqnga Paulis, în casa sotilor Vasile si Persida Semenascu împreuna cu alti 3 credinciosi. Persida Semenascu era la acea vreme prima romqnca penticostala botezata cu Duhul Sfqnt. La 3 iunie 1923 atqt Persida cqt si Gh. Bradin au fost botezati cu Duhul Sfqnt.

Primul persecutor al penticostalilor din Romqnia a fost preotul ortodox din Paulis, Cornel Popescu care a determinat autoritatiile locale din Radna sa interzica noua %secta” în 1923. Gh. Bradin ca si conducator al noii asociatii religioase si Dumitru Stoi ca secretar general au protestat si au cerut sa fie respectata libertatea religioasa. Pretorul din Radna a trimis cererea lor prefectului judetului Arad care a trimis-o Ministrului Cultelor ( în Romqnia cuvqntul %cult” are un înteles pozitiv pe cqnd cuvqntul %secta” are un înteles negativ). Ministrul a interzis %secta” penticostala în anul 1924.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Bisericii Penticostale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
16 330 cuvinte
Nr caractere:
84 810 caractere
Marime:
69.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Creștinism
Predat:
la facultate
Materie:
Creștinism
Profesorului:
andreiescu valeriu
Sus!