Consiliere pastorală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

INTRODUCERE

De ce studiem consilierea? Pentru ca oamenii au probleme si sufera. Exista si o consiliere preventiva. Suferinta care exista intre oamenii cere sa facem consiliere. Traim intr-un sat global. "Nu exista 6 continente ale lumii, ci sase culturi".

Internetul face ravagii intre adolescenti. Dependent de droguri ajungi intre 3-6 luni, dar dependent de pornografie pe net ajungi intre 3-5 zile.

Trei lucruri esentiale pentru viitorii slujitori din Romania: persoana care sa cunoasca communicarea, conducerea si consilierea. Oameni nu vor uita niciodata ca i-ati ajutat atunci cand au avut cea mai mare criza din viata.

Obiectivele consilierii:

-sa ajutam persoana sa inregisteze o mai mare maturitate spirituala. Exista scoli care ignora dimensiunea spirituala, dar daca vrem sa-i ajutam cu adevarat pe oameni, trebuie sa luam in considerare aceasta dimensiune spirituala. Creierul uman este cel care decodifica mesajele spirituale. Mintea este poarta de intrare a informatiilor spirituale. Doua forte care influenteaza omenirea: pacatul si viata vesnica. Daca este sa vizualizam aceasta: mintea este la influenta a doua forte: PACATUL (potential demonic) si VIATA VESNICA (potential divin). Crestinul carnal: are zvacniri, incercari de a face tot ce-I mai bine, dar nu e caracterizat de spiritualitate, emotional. Crestinul sentimental: se bazeaza pe sentimente. Crestinul spiritual: este conectat la Sursa.

- Echilibru emotional: trup suflet si duh. Sentimentele unei persoane sunt cele mai hartuite. Orice percepi la nivelul emotiilor, si apoi la nivelul mintii. La nivelul emotiilor exista acel filtru (facultatile duhului: credinta, revelatie si inspiratie). Echilibru emotional: emotiile sunt hartuite, oamneni isi pierd echilibru: cand nu te mai poti controla, exista ceva ca o forta care ia decizii in locul tau. Orice lucru care mi se intampa are un corespondent in lumea spirituala. Mintea umana este biruita de forta pacatului. Pentru a ajuta persoana, trebuie sa lucrezi spre maturizarea acelei persoane.

-competenta emotionala. Avem roluri diferite. Relatiile umane sunt foarte diversificate. Relatii interpersonale - sa stii sa te comporti in functie de mediul in care estii, sa-ti intelegi rolul si sa fii maleabil. Competenta interpersonala: "orice lucru prost invatat poate fii dezvatat". Exista oameni care te inspira si oameni care te transpira. Sunt oameni care daca stai 5 min cu ei te obliga sa pleci.

Important: intelegerea nivelelor de autoritate, si granitele personale. Nu exista incompatibilitate, orice persoana poate fii modelata si ajustata. Predominanta neurolingvinstica: fiecare persoana gaseste la o alta ceva ce il/o atrage. Persoane kinestezice, vizuale si auditive.

Te faci inteles pentru ca tii cont de celalalt, de ce il intereseaza, si de acolo pornesti. Paradoxal, se inteleg oameni care sunt diferiti, asta pentru ca apare la fiecare dorinta de cunoastere a celuilalt, si asta prezintsa interes din a-l cunoaste. Exista un mit crestin: "dragostea e suficienta", nu e asa, dragostea e necesara, ea nu e suficienta. Daca vrei sa ai parte de o casnicie fericita trebuie sa te rogi de pe la 15 ani ca D-zeu sa-ti deschida inima catre cel care este cel mai bun pentru tine. Ajuta pesoana sa-si analizeze perspectiva asupra problemei. La multi problema tine numai de percepentruie, de schimbarea tine de atitudine, in timp, percepentruia poate ajunge realitate pentru noi. Realitatea are de a face cu atitudini, percepentruii si experiente. In Scripura exista obiectivitate, dar noi suntem subiectivi.

Cine suntem noi???

-familia de origine

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consiliere pastorala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
85 pagini
Imagini extrase:
85 imagini
Nr cuvinte:
18 197 cuvinte
Nr caractere:
93 585 caractere
Marime:
109.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Creștinism
Tag-uri:
biserica, credinta, consiliere
Predat:
la facultate
Materie:
Creștinism
Sus!