Contabilitatea Activelor Nemateriale

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

TEMA 2: Contabilitatea activelor nemateriale
Cuprins:
1 Componenţa şi caracteristica activelor nemateriale
2 Evaluarea activelor nemateriale
3 Contabilitatea intrărilor de active nemateriale
4.Contabilitatea amortizarii activelor nemateriale
5. Contabilitatea iesirii activelor nemateriale

Extras din curs:

1. Componenţa şi caracteristica activelor nemateriale

Activele nemateriale reprezintă active nebăneşti indentificate care nu imbracă o formă materială , sunt controlate de catre întreprindere , pot fi utilizate o perioadî mai mare de un an în activitatea de producţie , comerţ sau alte tipuri de activităţi , precum şi în scopuri administrative sau sunt destinate pentru a fi predate în folosinţă persoanelor juridice sau fizice .

Prin active nemateriale se subintelege totalitatea de drepturi juridice în urma folosirii carora întreprinderea obţine un anumit avantaj economic .

Exemplu:

Valoarea dreptului de utilizare a unei cladiri, investitit de fondator sub forma de aport la capitalul statutar al intreprinderii “Luceafarul” pe zece ani, constituie 200000 lei, iar valoarea clădirii propriu zise – 350000 lei.

În exemplu de faţă ca element al activelor nemateriale serveşte dreptul juridic de utilizare a clădirii evaluat la 20000 lei care nu imbracă o formă materială, deşi purtătorul acestuia are o formă materială concretă . Dacă în capitalul statutar al întreprinderii ar fi fost investit sub forma de aport cladirea pe toata durata de funcţionare a obiectului , sa admitem pe triezeci de ani , în componenţa patrimoniului acestei întreprinderi va fi cunoscută ca mijloc fix propria cladire în valoare de 350000 lei.

Activul nepecuniar trebuie sa indentificat in cadrul altor active, in caz contrar , va fi dificilă determinarea valorii acestuia . In cazul cind intreprinderea cumpara un calculator cu programe informatice respective pentru a controla functionarea utilajului, indentificarea acestuia program de calculator în factura fiscală serveşte drept argument de al recunoaşte ca activ nematerial. In cazul neindentificarii acestui program el va fi recunoscut în componenţa computatorului. In afara de aceasta , din momentul recunoaşterii activului nepecuniar drept activ nematerial , indentificarea mai prevede trecerea riscurilor şi răspunderii pentru păstrarea , protecţiei si utilizarea acestuia în posesia întreprinderii care la procurat în scopul obtinerii avantajului economic .

In acest caz se ia in considerare şi respectarea principiului fundamental al prioritătii conţinutului asupra formei juridice .

Activele nemateriale cuprind cele mai diverse elemente patrimoniale . În componenţa lor se includ :

a. cheltuielele de constituire

b. preţul firmei sau fondul comercial

c. drepturile ce rezulta din brevete , certificate

d. know – how-urile

e. drepturile ce rezultă din contractele de licenţă

f. drepturile ce rezultă din licenţa de activitate

g. francizele

h. drepturile ce rezultă din utilizarea activelor materiale pe termen lung

i. alte active nemateriale.

Cheltuieliele de constituire - reprezinta cheltuielele ocazionate de constituirea întreprinderii pînă la momentul cind aceasta este în stare sa-si desfăşoare activitatea statutară . Ele cuprind cheltuielele aferente pregatirii documentelor pentru înregistrare , elaborarea statutului în original ,copiile statutului pentru înregistrare , confecţionarea ştampilelor, taxele de stat plătite pentru înregistrare , plata serviciilor de consultanţă prestate în scopul constituirii întreprinderii, acţiunilor de reclamă în perioada de constituire .În componenţa cheltuielelor de constituire nu se include valoarea dreptului de folosire a licentei pentru desfasurarea activitatii intreprinderii care reprezintă un activ nematerial separat , precum si cheltuielele de reclamă suportate pe parcursul activităţii întreprinderii .

Fondul comercial -reprezintă suma cu care valoarea întreprinderii ce se cumpară depăşeşte valoarea activelor acesteia la preţul de piaţă în cazul în care acestea ar fi fost procurate separat , diminuată cu suma datoriilor. Fondul comercial caracterizează prestigiul si reputaţia întreprinderii care se cumpară pe piaţa internă si externă .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Activelor Nemateriale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 530 cuvinte
Nr caractere:
28 460 caractere
Marime:
33.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Niderita Alexandru
Sus!