Previzualizare curs:

Extras din curs:

B. Activele circulante numite si active curente reprezinta bunurile si valorile care se utilizeaza pe o perioada scurta in activitatea entitatii si, in general, participa la un singur circuit economic modificandu-si in permanenta forma. Reglementarile contabile din tara noastra definesc activul curent ca o resursa care:

- se asteapta sa fie realizat sau este detinut pentru consum sau pentru vanzare in cursul normal al ciclului de exploatare; sau

- este detinut, in principal, in scopul comercializarii sau pe termen scurt si se asteapta a fi realizat in termen de 12 luni de la data bilantului; sau

- reprezinta numerar sau echivalente de numerar a caror utilizare nu este restrictionata.

in structura activelor circulante se include:

I.Stocuri,

II.Creante,

III.Investitii financiare pe termen scurt si

IV.Disponibilitati banesti.

I. Stocurile cuprind bunuri si servicii destinate fie vanzarii lor in aceeasi stare sau dupa prelucrarea lor in procesul de productie, fie consumului la prima utilizare. IAS 2 ,,Stocuri" defineste stocurile ca fiind active care sunt:

-detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;

-in curs de productie in vederea vanzarii; sau

-detinute sub forma de materiale sau furnituri care urmeaza sa fie consumate in cursul procesului de productie sau al prestarii de servicii.

In sfera stocurilor se includ: materii prime si materiale consumabile, productie in curs de executie, produse finite si marfuri, avansuri pentru cumparari de stocuri.

1.Materiile prime constituie componenta principala care se consuma in productie si se regaseste in aceeasi stare sau transformata in produsul finit.

2.Materialele consumabile participa sau ajuta in procesul de productie fara a se regasi in aceeasi forma in produsul finit.

3.Materialele de natura obiectelor de inventar sunt bunuri care nu indeplinesc cele doua conditii pentru a fi recunoscute ca imobilizari corporale, respectiv ori nu au valoarea minima de intrare in unitate desi au durata corespunzatoare, ori au valoarea peste limita minima dar durata este sub un an.

4.Productia in curs de executie sau productia neterminata este partea de productie lansata in fabricatie dar care nu a parcurs integral procesul tehnologic, aflandu-se in una dintre faze, sau nu a fost receptionata calitativ pentru a fi inregistrata ca produs finit. Valoarea serviciilor in curs de executie se inregistreaza in aceste structuri pana la finalizare.

5.Semifabricatele sunt bunuri care au parcurs procesul tehnologic intr-o faza de fabricatie si urmeaza a continua procesul tehnologic in alte sectii sau pot fi livrate tertilor.

6.Produsele reziduale sunt produsele rezultate din procesul de fabricatie: rebuturi, materiale recuperabile, deseuri.

7.Produsele finite sunt bunurile care au parcurs toate fazele procesului tehnologic si se afla depozitate in scopul livrarii catre terti.

8.Stocurile aflate la terti reprezinta diverse bunuri de natura stocurilor aflate in proprietatea entitatii, dar care se gasesc in custodie, prelucrare sau consignatie la terti.

9.Animale si pasari se intalnesc in special la entitati agricole unde sunt crescute in vederea valorificarii.

10.Marfurile sunt bunuri achizitionate de entitate in scopul revanzarii. Anumite entitati vand in retea comerciala proprie o parte din produsele finite care trec astfel in sfera marfurilor.

11.Ambalajele sunt bunuri destinate protejarii produselor in timpul transportului, depozitarii, comercializarii, etc.

II.Creantele se mai numesc valori in curs de decontare si reprezinta valori avansate temporar altor persoane fizice sau juridice de la care entitatea urmeaza sa primeasca un echivalent valoric (suma de bani sau contraprestatie). Persoanele carora li s-au avansat valori si urmeaza sa dea echivalentul corespunzator se numesc generic debitori. in structura creantelor se includ: creante comerciale, creante in cadrul grupului, creante din interese de participare, creante privind capitalul subscris si nevarsat, alte creante

1.Creantele comerciale sunt determinate de vanzari sau prestatii pe credit comercial pentru care decontarea urmeaza intr-un termen scurt. Aceasta grupa detine ponderea creantelor si este reprezentata de clienti si efecte comerciale de primit. Clientii sunt creante aferente vanzarilor si prestarilor catre terti de la care urmeaza sa fie primit ulterior echivalentul valoric. Efectele comerciale de primit sunt titluri negociabile care atesta existenta unei creante ce se va deconta la un anumit termen. Pot fi sub forma de cambie, bilet la ordin, etc. si se pot transmite, ceda sau vinde.

2.Creantele in cadrul grupului sunt specifice grupurilor de societati si fac obiectul relatiilor de decontare intre societatea-mama si filialele ei.

3.Creantele din interese de participare sunt areprezentate de creantele generate de relatiile de decontare ale entitatii cu entitatile asociate (asupra carora se exercita o influenta semnificativa).

4.Creantele privind capitalul subscris si nevarsat privesc relatiile cu actionarii care au subscris capital social si urmeaza sa-1 depuna ulterior.

5.Alte creante privesc decontarile cu personalul, bugetul statului, asigurarile si protectia sociala, debitori diversi, etc.

III.Investitiile financiare pe termen scurt (titlurile de plasament) sunt valori financiare investite de entitate, sub forma actiunilor, pentru obtinerea unui castig pe termen scurt. Castigul rezulta din diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare. In aceasta grupa se includ actiuni proprii si alte investitii financiare.

1.Actiunile proprii sunt actiunile rascumparate temporar in vederea distribuirii personalului intreprinderii, tertilor sau reducerii capitalului social.

2.Alte investitii financiare pot fi actiuni cotate si necotate, obligatiuni cotate si necotate, obligatiuni emise si rascumparate, achizitionate de entitate in vederea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Active.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
74 cuvinte
Nr caractere:
388 caractere
Marime:
31.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
actiuni, acrive, investitii
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!