Tehnica comercializării mărfurilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Metodele de ambalare sunt diferite in functie de tipul materialului.Industria aplica din ce in ce mai multe metode moderne ca :

- Ambalarea celulara se face cu pelicule transparente de material plastic sau celulozic.Prese speciale fac ca cele 2 pelicule sa adere,inchizand din loc in loc produsul ambalat.

- Ambalarea cu pelicule aderente se aplica la branzeturi;consta in acoperirea produsului cu un material peliculogen care apoi se usca,formand un strat protector,rezistent si impermeabil.

- Ambalarea sub vid se face cu aparate de tip Vacufin.Se aplica la lapte praf,praf de oua, cafea macinata.Aparatul dozeaza produsul in ambalaj ermetic cu 99% vid.Lipsa oxigenului asigura conditii optime de pastrare.

- Ambalarea cu gaze inerte se aplica la produsele alterabile,ca preparate din carne taiate felii si preambalate in folii transparente.In acest caz se extrage oxigenul din ambalaj si se introduce azotul cu gaz inert.

- Ambalarea sistem Cryovac se aplica la carne,preparate din carne,peste,

carne pasari,branzeturi,produse patiserie, legume,fructe proaspete,etc.Se folosesc folii de materiale plastice,foi celulozice sau folii complexe(celofan-polietilena) si folie Cryovac(clorura de vinil cu clorura de viniliden dau prin polimerizare aceasta folie).Produsul ambalat in pungi Cryovac, vidate se scufunda in apa fierbinte sa se contraga cu 50-80% invelind etans produsul luand forma acestuia.Temperatura apei de fierbere difera dupa felul produsului,ca de altfel si tipul de pelicula.

- Ambalarea Ultrapack se aplica la lichide:lapte,sucuri.Se folosesc ambalaje din carton tetraedice prevazute cu un pai pentru extragerea continutului.Ambalajul se inchide prin lipire cu apa fierbinte.

- Ambalarea Tetrapack se foloseste tot la produse lichide.Ambalajul din carton captusit in interior cu staniol,se inchide automat si se sterilizeaza.

- Ambalarea Freschpack se aplica la preparate culinare.Ambalajul este o tavita subtire din aluminiu invelita in pelicula transparenta si impermeabila,vidata si trecuta printr-un aparat tip tunel cu apa fierbinte de diferite temperaturi.

- Ambalarea de tip ,,aerosol" foloseste recipiente metalice rezistente.

Produsul se introduce impreuna cu un gaz lichefiat sau comprimat care propulseaza continutul printr-o valva datorita suprapresiunii din interior.Se aplica la insecticide,substante peliculagene,cosmetice,etc.

Ambalajele sunt diferentiate dupa mai multe criterii:

-dupa felul materialului folosit la confectionarea lor,ambalajele pot fi:

- din lemn,

- hartie,

- textile,

- sticle,

- metale,

- mase plastice sau materiale complexe

-dupa procedeul confectionarii sunt:

- ambalaje fixe,

- demontabile,

- pliante.

-dupa domeniul de utilizare:ambalaje de transport,de defacere-prezentare.

Cadrul legislativ privind calitatea marfurilor

In conditiile dezvoltarii si diversificarii produselor,largirii schim-urilor pe piata interna si internationala,un rol important il are standardizarea.

Standardizarea are ca obiect elaborarea de standarde ca documente sau specificatii ce cuprind solutii tehnice si comerciale menite sa promoveze ridicarea calitatii marfurilor.

Principalele obiective ale standardizariii sunt:

-asigurarea si ridicarea calitatii produ-selor in corelatie cu protectia consumato-rului si amediului inconjurator.

-tipizarea si unificarea sortotipodimensiunilor marfuri-lor

-facilitarea schimburilor de marfuri si informatii tehnico-stiintifice pe piata interna si internationala.

Standardizarea contribuie la obtinerea marfurilor de calitate prin faptul ca in standarde se regasesc atat factorii care determina si influenteaza calitatea cat si conditiile tehnice de calitate ale produsului respectiv.Organizarea la nivel central a activitatii de elaborare, aprobare a acestor documente,obliga partile interesate(producator,comerciant) sa respecte si sa asigure realizarea continutu-lui sau.

Standardizarea prin tipizare contribuie la cresterea eficientei economice a activitatii productive deoarece scade costul unor operatiuni ca proiectare,manipulare,creste productivitatea muncii si fireste se inmulteste calitatea.

In tara noastra,organismul national de standardizare este Institutul Roman de Standardizare(IRS),organ de specialitate al Administratiei publice centrale,in subordinea guvernului.Prin Ordonanta nr.19/1992 modificata de Legea nr.11/1994 sunt prevazute dispozitii legate de activitatea IRS.Elaborarea programelor de standardizare si a proiectelor acestora se face de catre comitetele tehnice de stan-dardizare infiintate pe diverse domenii de activitate si organizate pe langa societati comerciale,regii autonome si alte persoane juridice.Din aceste comitete tehnice de standardizare fac parte cadre cu pregatire superioara de specialitate.

Certificatul de conformitate este un act,document eliberat de un organism autorizat care indica ca un produs sau serviciu complet identificat este conform unui standard sau act normativ specificat.

Certificatul de capabilitate este un alt document care atesta ca conditiile de proiectare,fabricare declarate de un furnizor sunt capabile sa asigure produselor respective nivelul calitativ specificat.

Aceste certificate sunt eliberate pe baza rezultatelor obtinute prin analiza calitativa de catre laboratoarele ,,acreditate".In tara noastra s-a infiintat astfel centrul national pentru incercarea si expertizarea produ-selor numit LAREX,recunoscut legal si inregistrat la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale si Serviciilor.

Verificarea calitatii marfurilor

Aprecierea calitatii unui produs se face cu scopul de a constata modul cum sunt respectate cerintele precrise de STAS si in dorinta de a gasi cai de imbunatatire a acestuia.Verificarea calitatii se desfasoara in spatiile amenajate denumite ,,labora-toare" care permit aplicarea diferitelor metode si tehnici de analiza.Verificarea calitatii se face pe lot de marfa.

Prin lot de marfa intelegem cantitatea de produs de acelasi fel,avand aceeasi forma de ambalaj si aceeasi data de fabricatie.Marimea lotului este stabilita cantitativ de STAS in capitolul ,,Reguli pentru verificarea calitatii".

Aceste reguli precizeaza ordinea analizei unui lot,si anume:

- verificarea ambalajului(de transport si desfacere);

- verificarea marcarii;

- recoltarea probei medii pentru analiza;

- analiza organoleptica si de laborator.

Verificarea ambalarii,marcarii si examenul organoleptic

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnica comercializarii marfurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
93 pagini
Imagini extrase:
93 imagini
Nr cuvinte:
39 476 cuvinte
Nr caractere:
205 554 caractere
Marime:
143.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
marfuri, comercializare
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!