Uleiuri Volatile

Previzualizare curs:

Extras din curs:

3.1 Alcooli fenolici si aromatici

In uleiurile eterice , alcoolii se găsesc in stare liberă sau esterificată, având utilizări in fitoterapie.

- Alcoolul fenolic cel mai important este:

Alcoolul anisic ( H3CO.C6H4CH2OH ) din uleiul de anason (Pimpinella anisum) si din extractul de vanilie. Are miros fructat, cu nuanţă balsamică si gust dulce. Se utilizează in parfumerie la compoziţii florale (liliac, gardenie) si in amestecuri aromatizante pentru dulciuri, produse de patiserie si lichioruri.

- Alcoolii aromatici sunt:

Alcoolul benzilic ( C6H5CH2OH ) cu miros slab floral - fructat si dulceag. Este prezent in uleiurile de iasomie ( Jasminum fruticans ) si frunze de ceai (Thea chinensis)

Alcoolul cinamic ( C6H5=CHCH2OH ), extras din uleiul de narcise, cassia si muguri de Populus balsamifera, are gust amar si miros floral de zambile si trandafir. Se întrebuinţează in parfumerie pentru compoziţii florale ( nu nuanţe de liliac, lăcrămioare si zambile ) sau in aromatizări cu gust de fructe.

3.2 Aldehide alifatice, fenolice si aromatice

Se găsesc in cantităţi mai mari in uleiurile eterice din fructe, flori si frunze.

- Principalele aldehide alifatice sunt:

Aldehida caprilica ( octanal), lichid puţin solubil in apă dar bine solubil in etanol 70%; are miros puternic penetrant, amintind de portocale, lămâi, geraniu, caise si miere de albine. Se foloseşte in ape de colonie si in arome pentru produse zaharoase.

Aldehida caprinica (decanal ), prezentă in uleiul de citrice si neroli; are miros puternic, dulce, cu nuanţe de citrice si coji de portocale. Se utilizează in parfumerie, la reconstituirea uleiurilor de citrice si in alte arome.

Aldehida laurica ( dodecanal) este semisolida, cu miros dulceag si proaspăt, ierbos, prezent in frunze de dafin ( Laurus nobilis ), citrice si uleiuri de conifere. Este utilizată mult in parfumerie si la realizarea aromei de unt, banane, miere si caramel.

- Principalele aldehide fenolice sunt:

Aldehida anisica prezentă in uleiul seminţelor de anason ( Pimpinelle anisum ) , fenicul si vanilie. Este solubilă in etanol 60% si prezintă miros floral, dulceag, cu nuanţe de mimoze si flori de păducel. Se utilizează in parfumerie pentru compoziţii florale de tip liliac si in amestecuri de aromatizare.

Piperonal din fructe de piper negru ( Piper nigrum ), are miros puţin picant si foarte tenace si se utilizează in compoziţii de parfumerie fina pentru bărbaţi si in compoziţii de aromatizare a produselor dulci.

Vanilina Piperonal

- Principala aldehidă aromatica este:

Aldehida benzoica ( C6H5CHO ) a fost identificată iniţial in uleiul de migdale amare, are miros puternic si gust dulce-amar. Se utilizează frecvent in sinteza diverselor componente odorante.

3.3 Fenoli si eteri fenolici

- Fenolii sunt substanţe frecvente in uleiurile eterice si răşini, sub formă libera sau esterificată, ca agliconi ai unor glicozizi. Deriva din benzen sau din hidrocarburi aromatice cu nuclee condensate.

- Eterii sunt derivaţi funcţionali ai compuşilor hidroxilici care deriva din două molecule de fenoli sau de alcooli, prin eliminarea unei molecule de apă.

Anetol se găseşte in uleiurile eterice extrase din fructe de anason. In cantităţi mai reduse se afla in fenicul si tarhon. Este un lichid insolubil in apa dar solubil in eter, cloroform si etanol 80%. Are miros anisic si gust dulce. Se întrebuinţează in cantităţi de mii de tone anual, la aromatizarea băuturilor alcoolice, bomboanelor, biscuiţilor, gumei de mestecat si a pastei de dinţi. Mai puţin intra in parfumerie , cu note florale si fougere

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uleiuri Volatile
    • Caracteristici generale ale solului.doc
    • Grupe de substante organice cu aplicatii in parfumerie.doc
    • Noi tehnici de analiza si extractie a uleiurilor volatile.doc
    • Parte experimentala uleiuri volatile.doc
    • Tehnici de analiza a uleiurilor volatile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
64 pagini
Imagini extrase:
64 imagini
Nr cuvinte:
13 569 cuvinte
Nr caractere:
74 166 caractere
Marime:
876.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Anorganică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganică
Profesorului:
Conf. univ. dr. Viorica Popescu
Sus!