Prelevarea Probelor de Apă

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. GENERALITATI

Recoltarea probelor de apa este o etapa deosebit de importanta in desfasurarea procesului de analiza fizico-chimica, bacteriologica sau biologica a apei, deoarece probele de apa trebuie sa fie reprezentative, nu trebuie sa introduca erori in compozitia si calitatile apei datorita unei tehnici defectuoase sau a unor conditii incorecte de pregatire a materialului, cunoscut fiind faptul ca erorile datorate unei recoltari necorespunzatoare nu mai pot fi ulterior corectate.

Conditii generale:

o Personal calificat;

o Sa cunoasca locul de unde face recoltarea;

o Sa stabileasca in mod judicios punctele de recoltare;

Se recomanda ca prelevarea sa fie executata de aceeasi persoana care face si analiza. La recoltarea probelor de apa se vor avea in vedere urmatoarele conditii:

o Proba de apa sa fie reprezentativa (compozitia apei recoltate este identica cu cea a apei din care s-a facut recoltarea sau are aceeasi compozitie la locul si momentul cand s-a facut recoltarea);

o Volumul probei de apa se stabileste de la caz la caz;

o Recipientul trebuie sa fie confectionat din materiale inerte. Flacoanele de sticla influenteaza continutul de Na si Si. Pentru determinarea acestor elemente, recoltarea se va face in flacoane de polietilena sau alt material plastic.

o In timpul recoltarii si pana la analiza probele vor fi conservate si transportate corespunzator.

Inainte ca un program de prelevare sa fie realizat, un factor important il reprezinta:

- pozitionarea sectiunilor de prelevare;

- frecventa recoltarilor;

- procedurile de prelevare.

O atentie trebuie sa se acorde si nivelului de detalii si precizie:

o incarcari de poluanti

o concentratii maxime, minime

o medii aritmetice

o valori extreme

o prelevare lunara, zilnica sau lunara

De mare importanta este realizarea unei liste cu parametrii considerati a fi de interes, astfel incat sa fie desemnate tehnicile de prelevare, tipurile de sticle folosite, precum si metodele de conservare si manevrare.

O atentie deosebita trebuie, de asemenea acordata minimizarii oricaror schimbari in ceea ce priveste concentratia unor importanti parametrii, schimbari ce pot surveni in timpul procesului de prelevare propriu-zis, dar si in perioada dintre prelevare si cea de analiza a probei.

2. IDENTIFICAREA LOCATIILOR DE PRELEVARE

Identificarea locatiilor de prelevare

Identificarea locatiilor pentru prelevare permite ca prelevarea comparativa sa aiba loc tot timpul. Punctele de prelevare pot fi identificate utilizand repere fixe, coordonate GPS sau statii si numar de identificare al statiei sau echipamentului. Acolo unde este posibil, punctul de prelevare ar trebui sa fie marcat in mod clar pentru a evita orice confuzie.

a) Prelevarea pe rauri

Procesul de prelevare pentru apele de suprafata poate fi unul periculos, motiv pentru care prelevatorii trebuie instruiti pentru asigurarea unor conditii de siguranta corespunzatoare. Pentru anumite perioade ale anului, conditiile generale de mediu intr-o anumita regiune pot fi destul de ostile. Prelevarea ar trebui mereu realizata de catre 2 persoane care sa lucreze impreuna si care sa aiba o instruire asemanatoare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prelevarea Probelor de Apa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
10 285 cuvinte
Nr caractere:
53 800 caractere
Marime:
54.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Anorganică
Tag-uri:
ecologie, chimie
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganică
Sus!