Previzualizare curs:

Extras din curs:

Ce reprezinta Internet?

Internet reprezinta mai mult decit o retea uriasa de calculatoare. El constituie o retea de retele si, in plus, un mediu informational si de calcul cu foarte bogate servicii si resurse, baze de date etc. Se poate spune ca Internet constituie un conglomerat extrem de complex de arhitecturi, componente fizice si sisteme de operare.

Pentru ca un utilizator situat in fata unui calculator sa poata avea acces la Internet, este suficient sa-si conecteze calculatorul la un NOD din acest mediu (NODUL fiind de asemenea un calculator, care insa este legat direct la internet si care ofera citeva din caracteristicile Internet) si sa inceapa apoi prin intermediul unor instrumenmte specifice sa "exploreze" o parte din resursele Internet-ului.

Prin CONECTARE se intelege acceptarea de catre mediul Internet a accesului logic al unui utilizator (lucru ce presupune deschiderea-cu acordul administratiei ce gireaza nodul respectiv - unui cont de utilizator si existenta unui serviciu local de tip DIAL-UP).

In cadrul acestui proces de conectare utilizatorul trebuie sa introduca de la tastatura masinii de la care initiaza conectarea, informatii precum LOGIN NAME - nume de conectare si PASSWORD - parola de conectare la un HOST (server) conectat si cunoscut de catre mediul Internet. In continuare, utilizatorul va putea face apel la o serie de facilitati oferite de sistemul de operare UNIX pentru comunicarea in retea (telnet, E-mail, ftp) sau se vor folosi o serie de instrumente concepute special pentru parcurgerea si cautarea in Internet. Dupa ce s-a efectuat cautarea si dupa ce s-a putut vizualiza si/sau transfera informatiile dorite, utilizatorul se poate deconecta (operatie numita LOGOUT sau EXIT) de la Internet.

Pornim de la acceptiunea ca o RETEA DE CALCULATOARE este constituita dintr-un ansamblu de calculatoare interconectate prin intermediul unor medii de comunicatie (linie telefonica, fibra optica, cablu coaxial etc.), asigurindu-se pe aceasta cale folosirea in comun de catre un numar mare de utilizatori a tuturor resurselor fizice (hardware), logice (software de baza si aplicatii) si informationale (baze de date) de care dispune ansamblul de calculatoare conectate.

Din punct de vedere topologic o retea de calculatoare este descrisa de un GRAF format dintr-o serie de NODURI (calculatoare, statii de lucru, terminale) interconectate intre ele prin ARCE ce reprezinta liniile de legatura intre echipamentele din noduri.

Clase:

WAN (Wide Area Network) = Retea pe distente mari (asigura interconectarea unor noduri extrem de indepartate (viteza medie intre 9,6kbps - 45Mbps).

LAN (Local Area Network) = Retele locale (asigura conexiuni rapide cu debite variabile intre 4Mbps - 2 Gbps)

MAN (Metropolitan Area Network) = Retele metropolitane (acopera zone geografice – ex. oras - cu debire intre 56kbps - 100Mbps).

Prin protocol se intelege un set de reguli care descriu desfasurarea relatiilor dintre activitati cu obiective comune. In cadrul comunicatiei intre doua noduri exista un protocol de transmitere numit NOD-LA-NOD care guverneaza transmiterea datelor, detectia si corectia erorilor, impartirea si/sau reasamblarea mesajelor in/din pachete si dirijarea spre destinatie a pachetelor din retea.

Ce este UNIX?

UNIX este un sistem de operare care face posibila scrierea de utilitare si aplicatii software intr-un mod simplu si clar. UNIX este un sistem TIME-SHARING care ofera:

• un sistem de fisiere ierahizat (grupeaza fisiere inrudite);

• compatibilitate intre fisiere, dispozitive de intrare/iesire si mecanisme de comunicatie intre procese;

• posibilitatea de a initia procese multitasking (rularea mai multor programe simultan, de la un singur terminal; aceste programe pot rula in mod invizibil in background in timp ce in foreground un alt task este liber sa scrie date la terminal sau sa accepte comenzi);

• este un sistem multiuser (suporta mai multe terminale utilizator care lucreaza concurent);

• grad inalt de portabilitate (este un sistem de operare scris aproape integral in limbjul "C").

Dezavantaj: nu este un sistem prietenos (se prezinta utilizatorului printr-o interfata arida). Poate provoca utilizatorului "distrat" accidente (comanda de stergere fisiere sau cea de copiere).

Un utilizator obisnuit isi incepe relatia sa cu UNIX din momentul de intrare in sistem prin sesiunea "login:". Parola din motive de securitate nu apare pe ecran pe masura ce este introdusa (este recomandabil ca parola sa se schimbe periodic). Sistemul va afisa timpul curent si versiunea de sistem de operare UNIX care se ruleaza in acel moment. Pe unele sisteme se afiseaza si numele de host la care se face conectarea, care de obicei este acelasi cu alias-ul numelui de nod Internet. Parolele nu sunt niciodata memorate in "clar". Parolele sunt criptate si stocate in fisierul /etc/passwd, pentru utilizatorii inregistrati.

Prompter-ul de linie de comanda da indicatii asupra Shell-ului curent (interfata utilizator in acel moment).

Observații:

UNIX. Generalitati. Comenzi UNIX.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • UNIX.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 046 cuvinte
Nr caractere:
23 753 caractere
Marime:
15.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Berezinte George
Sus!