Sisteme de fișiere distribuite

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1 - SISTEME DISTRIBUITE, ASPECTE TEORETICE 3
1.1 Introducere în sisteme distribuite 3
1.2 Comunicarea în sistemele distribuite 6
1.3 Sincronizarea în sistemele distribuite 12
1.3.1 Sincronizarea ceasurilor 12
1.3.2 Excluziunea mutualã 14
1.3.3 Tranzactiile 16
1.3.4 Interblocajul în sistemele distribuite 17
1.4 Consistenta datelor 19
1.4.1 Replicare si consistentã 19
1.4.2 Modele de consistentã a datelor 19
1.4.3 Protocoale de distribuire si consistentã 21
1.5 Securitatea în sistemele distribuite 23
1.5.1 Politici si mecanisme de securitate 23
1.5.2 Canale securizate 23
1.5.3 Controlul accesului 24
CAPITOLUL 2 - MODELUL SISTEMULUI INFOSTUDENT 25
1.1 Prezentare generalã a aplicatiei 25
1.2 Modelul de comunicare 28
1.3 Sincronizare 30
1.4 Replicarea si consistenta datelor 33
1.5 Securitate 34
CAPITOLUL 3 - IMPLEMENTAREA APLICAtIEI 36
3.1 Structura aplicatiei nod 36
3.1.1 Modulul de comunicare 37
3.1.2 Modulul de procesare a mesajelor 41
3.1.3 Accesul la baza de date 44
3.1.4 Alte clase 45
3.2 Aplicatia client 47
CONCLUZII 48

Extras din curs:

BIBLIOGRAFIE 51

Introducere 1

Introducere

Sistemele de fisiere distribuite constituie o categorie aparte a sistemelor distribuite si oferã utilizatorilor sãi facilitãti specifice unui sistem de fisiere transpuse într-o retea de calculatoare. Dintre facilitãtile sistemelor de fisiere amintim: crearea de fisiere, deschiderea sau închiderea fisierelor, crearea directoarelor, redenumirea fisierelor sau directoarelor, stergerea fisierelor sau directoarelor, scrierea sau citirea din fisiere, si alele. Pentru implementarea lor existã mai multe alternative, alegerea uneia dintre ele fãcându-se în functie de scopul urmãrit si de restrictiile pe care trebuie sã le respecte sistemul. Comunicarea se face prin apelul procedurii la distantã sau mesaje, iar modelul ales este, în general, unul de tip client-server. Pentru accesul la fisiere se utilizeazã un model de tipul acces la distanta în cele mai multe din cazuri, dar existã si posibilitatea utilizãrii unui model bazat pe încãrcare-descãrcare. În multe dintre ele nu existã replicare, sau dacã totusi existã se face într-o formã minimalã. Spatiul de nume este în general global, iar modul în care este asiguratã securitatea comunicatiilor si controlul accesului variazã de la un sistem la altul. Sistemul distribuit prezentat în continuare nu oferã toate facilitãtile specifice sistemelor de fisiere, dar cu toate acestea el poate fi inclus în aceastã categorie.

Structura documentului

Capitolul 1 prezintã câteva chestiuni teoretice legate de sistemele distribuite. Începe cu o introducere în problematica sistemelor distribuite, avantajelor si dezavantajele lor în comparatie cu sistemele centralizate, câteva aspecte care trebuie avute în vedere la proiectarea lor. În continuare este abordatã problema comunicãrii în sistemele distribuite, se prezintã pe scurt suportul de comunicare folosit si câteva modele de comunicare client-server, RPC, RMI. Urmeazã câteva notiuni legate de sincronizarea ceasurilor, excluziunea mutualã, tranzactii si interblocaj. În ceea ce priveste replicarea datelor sunt prezentate câteva modele de consistentã si protocoale pentru distribuirea si asigurarea consistentei datelor. Capitolul se încheie cu prezentarea câtorva notiuni legate de securitate: politici de securitate, canale securizate si controlul accesului.

Universitatea "Petru Maior" 2005

Capitolul 2 este dedicat modelului sistemului distribuit. Se prezintã modelul de comunicare ales, arhitectura sistemului, stabilirea conexiunilor, structura mesajelor schimbate în interiorul sistemului si protocolul de comunicare. În continuare sunt descrise mecanismele

Introducere 2

de sincronizare, replicarea si consistenta datelor, iar în final câteva chestiuni legate de securitate mai exact autentificarea si controlul accesului.

Capitolul 3 prezintã implementarea sistemului. Începe cu descrierea structurii aplicatiei nod, pãrtile componente, diagramele de clase pentru fiecare parte, descrierea claselor, câteva diagrame de stare si de colaborare între obiecte. Este prezentatã structura bazei de date si modul în care se acceseazã datele. Capitolul se încheie cu prezentarea pe scurt a aplicatiei client, interfata dintre utilizator si sistem.

Capitolul 4 contine câteva concluzii legate de performantele, fiabilitatea, scalabilitatea, transparenta si securitatea sistemului.

Universitatea "Petru Maior" 2005

Anexele cuprind descrierea protocolului de comunicare, o prezentare detaliatã a mesajelor utilizate în sistem, diagrama de clase pentru aplicatia nod, o diagramã de colaborare pentru obiectele din aplicatia nod, o diagramã de secventã pentru firele de executie, schema conceptualã a bazei de date si o scurtã prezentare a interfetei grafice pentru aplicatia client.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Fisiere Ditribuite.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
75 imagini
Nr cuvinte:
19 657 cuvinte
Nr caractere:
111 208 caractere
Marime:
2.11MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!