Power Point

Previzualizare curs:

Extras din curs:

3.3. Microsoft Powerpoint

3.3.1. Generalităţi

PowerPoint (PP) face parte din setul de programe Microsoft Office şi are următoarele avantaje:

-Are acelaşi tip de interfaţă cu celelalte aplicaţii Office;

-Permite integrarea într-o prezentare a informaţiilor create cu Word sau Excel.

Aplicaţia operează cu următoarele entităţi:

-Prezentarea (presentation) este un ansamblu de foi de prezentare. Pe fiecare foaie de prezentare va fi afişată o categorie de informaţii, fie sub formă de text fie în forma grafică, fie în ambele forme.

-Foaia de prezentare (slide) este unitatea de prezentare. Ea organizează informaţia în mai multe formate:

-Titlu (title) care este folosit de obicei pentru titlul prezentării; este format din text evidenţiat prin formatul şi mărimea caracterelor;

-Lista marcată (bulleted list) folosită pentru a evidenţia o informaţie formată din enumerări;

-Coloanele de text - folosite pentru a uşura citirea unui text mai mare;

-Tabelul - folosit pentru a prezenta de obicei o informaţie numerică ce necesită alinerea pe verticală, aranjarea după un anumit criteriu, stabilirea unei relaţii între date;

-Textul şi graficul, sau numai graficul - care sunt folosite pentru prezentarea informaţiilor numerice sub formă de diagrame şi explicarea lor;

-Textul şi imaginea care sunt folosite pentru prezentarea imaginilor a sunetelor sau a animaţiei, împreună cu un text explicativ.

Fiecare dintre aceste informaţii este inserată în foaia de prezentare sub formă de obiect. Fiecare foaie de prezentare poate avea la rândul ei un titlu.

-Foaia de prezentare ascunsă (hidden slide) este o foaie de prezentare care nu va fi expusă în timpul unei prezentări electronice. Folosind această facilitate se pot oferi sau nu informaţii suplimentare, în funcţie de reacţia auditoriului în timpul prezentării

-Foaia de prezentare de bază (master slide) reprezintă structura de bază care determină aspectul prezentării. În ea se memorează diferite date despre foile prezentării: poziţia titlului şi a obiectelor în cadrul foii, entităţile care se repetă în fiecare foaie de prezentare (de exemplu numărul foii şi data la care se face prezentarea) şi schema de culori folosită în prezentare

-Planul prezentării (outline) conţine rezumatul lucrării format din titlurile foilor de prezentare şi listele marcate. El poate fi vizualizat pe ecran sau tipărit la imprimantă, permiţând celui care realizează prezentarea sa aibă o vedere de ansamblu a prezentării, să verifice dacă prezentarea informaţiilor se face într-o ordine logică şi să urmărească mai uşor în timpul expunerii ordinea în care îşi prezintă verbal ideile. Subiectele din prezentare pot avea niveluri diferite. Pentru fiecare nivel se poate stabili o anumită formatare (fontul, dimensiunea şi stilul caracterelor, schema de culori, elemente grafice şi chenarele folosite).

-Notele (notes) sau observaţiile conţin imagini în miniatură (thumbnails) ale foilor de prezentare. Ele permit urmărirea ordinii şi conţinutului prezentării fără a răsfoi foile de prezentare reale. Notele sunt utile pentru a repeta mai uşor ordinea în care se va face prezentarea fără a exista riscul de a omite un punct din prezentare.

-Comunicatele (handouts) sunt copii ale prezentării care pot fi oferite interlocutorilor.

-Reîntoarcerea (drill down) este o facilitate prin care utilizatorul poate reveni temporar la documentul sursă care conţine obiectul legat sau încapsulat în prezentare (de exemplu un obiect sau o diagramă creată cu Excel sau Word). Facilitatea se poate folosi pentru a examina şi modifica obiectul.

-Schema de culori (color scheme) este o combinaţie unică de două culori folosită pentru prim plan (foreground) şi fundal (background) în cadrul unei prezentări, astfel încât să se asigure compatibilitatea foilor de prezentare în timpul prezentării

-Recolorarea desenului (recolor picture) este o facilitate prin care pot fi armonizate culorile dintr-o imagine cu schema de culori folosită în prezentare şi prin care poate fi eliminat contrastul între culorile nepotrivite astfel încât să se păstreze unitatea de culoare în prezentarea vizuală.

-Retrogradarea (demote) este schimbarea nivelului unui subiect în cadrul planului lucrării. Subiectul retrogradat va fi subordonat subiectului precedent şi va fi formatat conform noului nivel

-Gruparea obiectelor (group) este o facilitate prin care se poate crea un singur obiect din mai multe tipuri de obiecte (text, imagine, diagramă) care poate fi mutat şi redimensionat ca un singur obiect.

-Degruparea obiectului (ungroup) este operaţia inversă prin care se descompune un obiect în obiectele componente care pot fi apoi formatate şi manevrate independent.

-Durata repetiţiei (rehearse new timing) este o caracteristică a funcţiei de prezentare a diapozitivelor (slide show) prin care se păstrează timpul consumat cu repetarea fiecărei foi de prezentare la trecerea în revistă cu operaţia de ordonare a foilor de prezentare (slide sorter).

-Afişarea foilor prezentării (slide show) este o funcţie prin care pot fi prezentate foile pe monitorul calculatorului ca şi cum ar fi proiectate pe ecran, fără să mai fie afişate instrumentele interfeţei aplicaţiei Powerpoint (bara de meniuri, barele de instrumente). În timpul prezentării electronice trecerea de la o foaie la alta se poate face automat prin stabilirea timpului de expunere a unei foi sau manual (folosind mouse-ul sau tastatura), la fel cum se manevrează diapozitivele cu un epidiascop.

-Şabloane de foi de prezentare (template) sunt modele de foi de prezentări în care sunt stabilite schema de culori, modelul fundalului, etc) care pot fi folosite la construirea unei prezentări.

-Procedura asistent a conţinutului (Autocontent Wizard) este o procedură care iniţiază un dialog prin care se cere comunicarea unui set de informaţii necesare pentru formatarea prezentării şi un model de prezentare. Ulterior se deschide prezentarea formată din mai multe foi de prezentare predefinite, ale căror obiecte se vor completa cu informaţiile precizate. În funcţie de modelul de prezentare ales (recomandarea unei strategii, vânzarea unui produs, a unui serviciu, a unei idei) vor fi completate un anumit număr de foi de prezentare şi, în fiecare foaie obiectele precizate.

-Prezentare globală (blank presentation). Este o foaie de prezentare neformatată. După stabilirea conţinutului foii se trece la aplicarea unui şablon sau a diferitelor formatări.

Cu PowerPoint sunt posibile:

-Creare diapozitive

-Adăugare şi prelucrare text în material deja existent

-Desenare, deplasare, dimensionare obiecte

-Efecte speciale şi grafice adăugate diapozitivelor

-Facilitaţi de colorare

-Pregătire note pentru prezentări şi discursuri

Ce este o prezentare?

O prezentare este o succesiune de diapozitive concepute pentru a expune o idee, pentru a susţine un punct de vedere. Cu ajutorul programului PowerPoint se pot crea diapozitivele pentru a fi incluse în prezentare în orice ordine.

Crearea unei prezentări noi

Modalităţi de creare a unei prezentări noi:

-Autocontent Wizard - permite crearea a şase tipuri de prezentări incluzând cele de tip strategie, vânzări, instruire. Prezentarea preliminară obţinută poate fi ulterior îmbunătăţită.

-Pick a Look Wizard - creează un set de diapozitive cu aspect consistent şi profesional

-Template - permite crearea unei expuneri cu diapozitive pornind de la un diapozitiv pregătit anterior

-Blank presentation - permite pornirea de la zero. Se va furniza atât maniera cât şi conţinutul prezentării

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Power Point.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
5 189 cuvinte
Nr caractere:
25 275 caractere
Marime:
928.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!