Gestionarea de foldere și fișiere

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Fisierele sunt unele dintre cele mai importante resurse pe care le veti utiliza in Microsoft(R) Windows XP Professional. Orice document, imagine sau sunet cu care lucrati este un fisier. Programele (cum ar fi Microsoft Word sau Microsoft Excel) sunt de fapt colectii de fisiere. Windows insusi este o colectie de sute de fisiere, fiecare cu scopul sau. De exemplu, un fisier de sunet contine sunetul pe care Windows il reda la pornire, iar altul contine sunetul pe care il reda Windows la inchidere. Fisierele sunt cele care specifica forma indicatorului mausului si rezultatul obtinut cand se face clic pe un element.

Pentru a tine evidenta tuturor fisierelor, trebuie sa le grupati intr-o maniera logica. In Windows, aceasta se realizeaza prin crearea de foldere, care stocheaza fisiere corelate. Inchipuiti-va folderul ca pe un dulap de bucatarie. Intr-un dulap se pastreaza alimente, in altul se pot pune farfurii. Intr-un dulap se afla tacamurile, in altul paharele si in al treilea cratitele. In Windows, un folder poate stoca documente create de dvs. (cum ar fi o nota in Word sau un registru de lucru in Excel), in timp ce alt folder poate stoca imagini descarcate din Internet.

De asemenea, dulapurile de bucatarie pot fi impartite astfel: un raft pentru pahare, altul pentru cesti etc. Daca aveti multe pahare, le aranjati in raft separat, de exemplu paharele de apa la stanga, iar cele de coniac la dreapta. In Windows, pot exista foldere in cadrul folderelor pentru a oferi nivele suplimentare de organizare.

Cand se instaleaza Microsoft Windows XP pe un computer, el creeaza patru foldere de sistem:

Documents and Settings. Acest folder contine un subfolder pentru fiecare profil utilizator (fiecare utilizator care a facut log on pe computer sau care a facut log on la un domeniu de retea prin intermediul computerului). Windows XP poate crea mai multe profiluri pentru o singura persoana daca acea persoana face log on in moduri diferite. De exemplu, pentru aceeasi persoana poate exista un folder pentru log on la domeniu si alt folder pentru situatiile cand nu face log on la domeniu.

Program Files. Acesta este folderul unde majoritatea programelor instaleaza fisierele de care au nevoie pentru executare. Cand instalati un program nou, in general aveti ocazia sa schimbati folderul de instalare; daca acceptati pe cel implicit, programul se instaleaza in aceasta locatie.

temp. Sistemul de operare si alte diferite programe pot stoca fisiere temporare in acest folder.

WINDOWS sau WINNT. Majoritatea fisierelor sistemului de operare de maxima importanta se stocheaza in acest folder. Poate fi privit, dar daca nu stiti exact ce aveti de gand sa faceti, nu il atingeti!

In cadrul fiecarui subfolder de profil din folderul Documents and Settings, Windows XP creeaza trei foldere:

Documentele mele. Acest folder este un loc comod de stocare a documentelor, foilor de calcul sau a altor fisiere la care doriti un acces rapid.

Imaginile mele. Acest subfolder din Documentele mele are posibilitati speciale de tratare a fisierelor de imagini.

Muzica mea. Acest subfolder din Documentele mele are capacitati speciale de tratare a fisierelor muzicale.

Nu trebuie sa fie nevoie sau sa doriti vreodata sa atingeti folderele utilizate sau create de programe, dar este esential sa stiti cum se organizeaza fisierele pe care le creati, pentru a utiliza eficient computerul.

In aceasta lectie, sunt prezentate modalitatile de vizualizare si gestionare a fisierelor si folderelor. Veti invata cum se deschid si se inchid fisierele si folderele, cum se creeaza si se sterg si cum se organizeaza acestea.

Pentru a rezolva exercitiile din aceasta lectie,va trebui sa utilizati folderul Partea II, Lectia02 din folderul Practica Computere - Notiuni de baza si unele fisiere pe care le contine: Clienti CL, Text brosura pentru Adventure, Noutati AW, Pic00005, Echipa, Cladirea principala si De facut.

Vizualizarea si deschiderea fisierelor si folderelor

Tipuri de foldere

Pe masura ce examinati diferite foldere in Explorator Windows, veti observa ca unele arata ca simple dosare din carton, in timp ce altele au un simbol aplicat. In multe cazuri, un folder cu un simbol aplicat reprezinta o componenta Windows, cum ar fi Panou de control. Trei alte tipuri de foldere obisnuite au insa o semnificatie speciala.

Un dosar deschis, cu o coala de scris iesind in afara si o conexiune la cablu sub dosar reprezinta un folder de retea, care este un fo

Bibliografie:

Daca este necesar, deschideti folderul Lectia02.

2 Faceti clic pe fisierul denumit De facut, apoi faceti clic pe tasta Delete a tastaturii.

Apare caseta de dialog Confirmare stergere fisier.

3 Faceti clic pe Da pentru a confirma stergerea.

Fisierul este sters din folderul de practica Lectia02.

4 Faceti clic folderul Copie pentru independenti, faceti clic pe tasta Delete a tastaturii, apoi pe Da pentru a confirma stergerea.

Folderul Copie pentru independenti este sters din folderul Lectia02.

5 Faceti clic pe butonul Afisare spatiu de lucru din bara Lansare rapida.

Apare spatiul de lucru.

6 In spatiul de lucru, faceti dublu clic pe pictograma Cos de reciclare.

Apare Cosul de reciclare.

7 Faceti clic pe folderul Copie pentru independenti.

Folderul este selectat, iar informatiile despre el apar in sectiunea Detalii din partea stanga a ferestrei Cos de reciclare.

8 In partea stanga a ferestrei, faceti clic pe optiunea Restaurare element.

Dupa o scurta pauza, folderul Copie pentru independenti dispare din Cosul de reciclare.

9 Faceti clic pe butonul Inchidere din coltul din dreapta sus al ferestrei Cos de reciclare.

Cosul de reciclare se inchide.

10 Faceti clic pe butonul Lectia02 din bara de activitati.

Fereastra Lectia02 reapare, iar folderul Copie pentru independenti este din nou la locul sau.

11 Faceti dublu clic pe folderul Copie pentru independenti.

Fisierele din folder, care au fost sterse impreuna cu el, sunt total restaurate.

12 Faceti clic pe butonul Inchidere din coltul din dreapta sus al ferestrei Copie pentru independenti.

Fereastra se inchide, iar spatiul de lucru reapare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestionarea de foldere si fisiere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 737 cuvinte
Nr caractere:
26 350 caractere
Marime:
491.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
fisiere, computer, date
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!