Concepte de Bază ale Tehnologiei Informației

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Modulul 1 – Concepte de bază ale Tehnologiei informaţiei (IT)

1.1. Concepte generale

1.1.1. Hardware, Software, IT

Ceea ce noi numim Tehnologia Informatiei (IT) nu mai este de mult timp un sistem rezultat din mixtiunea celor doua componente, hardware si software. Astazi aceste sisteme sunt distribuite pe toata suprafata planetei ele fiind conectate unele la altele, comunicarea dintre ele fiind deasupra granitelor geografice. Aceasta a III-a componenta – telecomunicarea – a capatat un rol deosebit in existenta fiecaruia dintre noi.

- Hardware-ul se refera la componenetele fizice ale unui calculator cum ar fi: monitorul, tastatura, cablurile, mouse-ul, etc

- Software-ul se referă la un set de instrucţiuni sau programe, care spun calculatorului (componentelor hardware) ce şi cum să facă. Software-ul poate fi instalat pe calculator de pe CD-uri, DVD-uri sau orice alt mediu de stocare intern sau extern. Procesoarele de text, cele de imagini, enciclopediile sau jocurile pe calculator sunt exemple de software frecvent utilizate pe un calculator. Fără software, calculatorul ar putea fi asemănat cu un televizor care nu are setat nici un program TV.

- Tehnologiile de comunicare se refera la acel sistem global de retele de calculatoare si la modul in care acestea schimba informatii intre ele, practic cum se face transmisia si receptia datelor in format digital.

1.1.2. Tipuri de calculatoare

Sunt folosite diferite tipuri de calculatoare pentru diferite scopuri. Principalele categorii le găsiţi mai jos.

Calculatoarele tip Mainframe

Acestea sunt de dimensiuni foarte mari şi sunt utilizate în special de bănci, lanţuri de supermarket şi departamente guvernamentale. Ele pot opera mari cantităţi de date cu o viteză foarte mare, de

Asist. univ. drd. Catalin VRABIE 1

asemenea au şi o capacitate foarte mare de stocare a datelor. Costul instalării, rulării şi întreţinerii calculatoarelor de acest tip poate ajunge la sute de mii de dolari şi chiar mai mult.

Mainframe-urile sunt conectate de obicei la un număr foarte mare de terminale – monitoare şi tastaturi aşa cum puteţi vedea în bănci şi în agenţiile de voiaj. Unele terminale sunt denumite şi “terminale neinteligente”. Acestea nu funcţionează dacă sunt desprinse de calculatorul principal. Alte terminale chiar dacă sunt despărţite de mainframe, au suficientă putere de procesare pentru a putea fi folosite independent de către utilizator; acestea fiind denumite “terminale inteligente”.

Minicalculatoarele

În principiu aceste tipuri de calculatoare fac acelaşi lucru ca şi mainframe-urile, dar la o scală mai mică. Este de preferat să fie folosite în locul mainframe-urilor atunci când costul acestora din urmă este nejustificat şi când un calculator personal mai mic este inadecvat.

Calculatoarele personale PC

Când au fost concepute, PC-urile, erau calculatoarele perfecte pentru birou. Ele sunt fabricate sub denumirea diferitelor mărci din întreaga lume şi sunt de asemenea descrise ca fiind compatibile IBM. Aceasta înseamnă că indiferent de marca sub care au fost fabricate ele pot rula aceleaşi programe şi aplicaţii ca un calculator similar fabricat de IBM, compania americană a căror PC-uri au devenit standardul. PC-urile sunt diferite de calculatoarele Macintosh, care folosesc un sistem de operare complet diferit şi care sunt fabricate de Apple.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concepte de Baza ale Tehnologiei Informatiei.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
14 996 cuvinte
Nr caractere:
80 388 caractere
Marime:
734.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Asist. univ. drd. Catalin VRABIE
Sus!